Leadták az olasz közmédiában a felvonó balesetéről készült felvételt, hatalmas felháborodás fogadta a döntést

külföld
2021 június 17., 11:55

Nagyon komoly felháborodást váltott ki Olaszországban, hogy a közmédia leadta azt a kiszivárgott felvételt, melyet a balesetet szenvedő felvonó melletti biztonsági kamera rögzített május 23-án.

A felvétel a fenti állomáson elhelyezett kamerával készült, és annyit látni rajta, hogy a Mottarone-hegy és a Lago Maggiore tó között közlekedő kabin éppen megérkezne az állomásra, amikor hirtelen megakad, és hatalmas sebességgel elkezd visszafelé haladni. A becsapódás maga már nem látszott a felvételen. A balesetben 14 ember vesztette életét.

Május 23-án szabadult el egy kabinos sílift az olaszországi Stressa-Mottaronéban. A kabinban 15-en utaztak, egyedült a hatéves Eitan Biran élte túl a tragédiát.
photo_camera Fotó: Vigili del Fuoco/AFP

A videó közlését elítélték a baleset körülményeit vizsgáló ügyészek is, akik szerint rendkívül helytelen volt bemutatni a felvételt. De elítélte a videó bemutatását az olasz közmédia, a Rai elnöke is, akit elmondása szerint sokkolt az információ, hogy a jelenet adásba kerülhetett.

Az ügyészség korábban már arra jutott, hogy az üzemeltetők szándékosan kapcsolták ki korábban a vészfékező rendszert, mivel korábban többször is tévedésből lépett működésbe, és nem akarták, hogy ez újra előforduljon.

A felvételt elsőnek a közszolgálati Rai 3-as híradója mutatta be, de ezen a kabin el volt homályosítva. Azóta több olasz média is lehozta a felvételt, de több helyen kitakarták az áldozatokat.

Olimpia Bossi ügyész szerint ugyan az ügy vádlottai tudták, hogy létezik ez a felvétel, de az áldozatok hozzátartózóit nem értesítették előre, és szerinte az ilyen cselekedetek csak növelhetik a fájdalmukat.

Nem értett egyet a videó bemutatásával a baleset helyszínének polgármestere, Marcella Severino sem, aki szerint ez nem volt helyes lépés az áldozatok emlékével és családtagjaikkal szemben.

Az olasz közmédia elnöke, Marcello Foa hangsúlyozta, hogy mindig tiszteletben tartotta a szerkesztői döntéseit, és sosem kritizálta a döntéseiket a nyilvánosság előtt, de most úgy érzi, nem maradhat csendben: közszolgáltatást végeznek, és egy ilyen döntés meghozatalánál figyelembe kellett volna venni az etikai szempontokat is. Olasz politikusok sora is magyarázatot követelt azzal kapcsolatban, hogy hogyan kerülhetett adásba a felvétel.

A közmédia után több újság is bemutatta a felvételt, és a La Stampa megvédte a döntésüket: szerkesztőségi cikkük szerint ez a felvétel sokkal erőteljesebben mutatta meg, hogy a vészfékek hogyan menthették volna meg az áldozatok életét, mintha ezer szót írtak volna ugyanerről.