A homofóbia kimagyarázása

reggel 4
2021 június 18., 05:00

Jó reggelt! Nagyon meleg lesz ma és a hétvégén is.

4 legfontosabb cikkünk most

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

MELEG

photo_camera Fotó: Szász Zsófia - 444

A csütörtök a magyarázkodás napja volt a homofób módosítókkal teleírt pedofiltörvénnyel kapcsolatban

A magyar szélsőjobboldal politikusainak állításával szemben a szexuális irányultság nem függ attól, hogy mit hallunk róla gyerekként. A törvényt támogató és azt ellenző pszichológusokkal is beszélgettünk arról, hogy milyen hatása van az ilyen foglalkozásoknak, és milyen lesz nélkülük a társadalom.

A botrányt kavaró magyar törvénnyel nem csak az a baj, hogy nincs köze a tudományos valósághoz, diszkriminatív és összemossa a pedofíliát a homoszexualitással. Hanem az is, hogy teljesen életszerűtlen és betarthatatlan. Megvásárolhatják-e ezentúl kiskorúak a Halál Velencében-t? Kinek kell majd kivágnia Shakespeare könyveiből a szonetteket, melyeket férfiakhoz írt? Mintha ezt sem gondolták volna végig.

COVID-21

photo_camera Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

Szerdán mindössze négy halálos áldozata volt a járványnak Magyarországon. Budapesten két egymást követő napon nem volt újabb halálos áldozat, és talán nincs messze a nap, amikor az egész országban nem hal meg senki covidban.

A kormány ennek ellenére szerdán decemberig meghosszabbította a járványügyi készültséget és az egészségügyi válsághelyzetet. Fontos tudni, hogy az egészségügyi válsághelyzet nem tartozik az alkotmányban rögzített különleges jogrendek közé, önmagában az csak egészségügyi kérdésekben ad különleges döntési jogköröket a kormánynak.

Máshol:

És még egy egészségüggyel kapcsolatos hír: Rémisztgetéssel vádolták meg a brit alkoholipar szereplői az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), miután a szervezet felvetette, hogy a termékeny nőknek egyáltalán nem kéne alkoholt fogyasztaniuk, mivel az árthat a fogamzóképességüknek.

MAGYARÜGY

photo_camera Fotó: Faludi Imre/MTI/MTVA

Csütörtök délelőtt döntést hozott a strasbourgi európai emberi jogi bíróság egy szlovákiai magyar nyelvű tévé ügyében, és hat év gondolkodás után arra jutottak, hogy formai okokból elutasítják a keresetét. Azért nem vizsgálták érdemben a magyar kisebbségi nyelvhasználati jogokat érintő panaszt, mert a strasbourgi bírák szerint elkésett a beadvány.

A per lényege arról szólt, hogy a szlovákiai magyarságot diszkrimináló nyelvtörvényekre felhívják Európa figyelmét. Önmagában a magyar nyelv használatáért is büntetés járhat sok esetben Szlovákiában, és erre a helyzetre világít rá a konkrét eset. A magyar kormány már évekkel ezelőtt elengedte az ügyet.

További, jellegzetesen magyar ügyek:

TÉL HELYETT

A világ leghosszabb vízicsúszdáját építenék meg Eplényben. A jelenlegi rekorder 111 méteres, ez 1500 lenne.

A projekt az eplényi Síaréna Kft. és a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának közös vállalkozása lenne, azzal a céllal, hogy „a Bakony szívében lévő kis település, Eplény méltó helyet foglaljon el a világ turisztikai térképén”. Valójában inkább arról lehet szó, hogy egyre kevesebb a hó a Bakonyban, így a magyar síparadicsomban kénytelenek voltak elgondolkodni azon, hogy mivel lehetne fenntartani a település vonzerejét.

TÖBB KERÉK

photo_camera Fotó: Magyar Kerékpárosklub

Csütörtöktől újra lehet előre ülni a buszokon és a trolikon. A járvány azonban ennél komolyabb változásokat és hozott a budapesti közlekedésbe. Sorra dőlnek meg a biciklis forgalmi rekordok: szerdán újabb csúcsokat mértek a budai rakparton, a Hungária körúton és az Árpád hídon vezető bicikliutakon. A Kerékpárosklub szerint sokan a felújítások és lezárások miatt válthattak biciklire.

A zöldülést lehetne még tovább fokozni. A Levegő Munkacsoport minden személy- és tehergépkocsira kiterjedő budapesti útdíj bevezetéséért indít petíciót. Szerintük óriási károkat okoz a budapestieknek a hatalmas gépjármű-közlekedés. Jelentősen hozzájárul a fővárosi rossz levegőhöz, ami miatt évente mintegy 2500 idő előtti halálozás és 200 000 megbetegedés történik.

KATASZTRÓFA

Etióp menekült család Szudánban
photo_camera Etióp menekült család Szudánban Fotó: MAHMOUD HJAJ/Anadolu Agency via AFP

Ha nem történik csoda, Etiópiában hamarosan éhen hal több százezer gyerek. Valójában nem éhínség lesz ez, hanem szándékos éheztetés.

Azóta lehet sejteni, hogy valami szörnyű dolog fog történni, amióta a hadsereg tavaly novemberben bevonult az ország északi Tigré tartományába. Az azóta eltelt hét hónapban ez lett a világ legsúlyosabb humanitárius katasztrófája, halottak ezreivel és menekültek millióival. Az etióp és eritreai hadseregek harapófogójába került Tigréból kevés információ szivárog ki, de ami igen, az felfoghatatlan, különösen a nők ellen irányuló erőszakról szól.

Hamarosan még rosszabb lehet a helyzet, mert elmaradhat az idei termés, a segélyszállítmányok pedig nem jutnak el a rászorulókhoz. Már sokan éhen haltak, de a következő hónapok az 1980-as évek etióp éhínségeit idézhetik meg.

Máshol:

A NAGY ZABÁLÁS

Nagyszabású videós emberkísérletet végeztünk a 444-en. A szerkesztőség legvegánabb és leghúsevőbb tagja cserélt étrendet néhány hétre.

Nemcsak azt néztük meg, hogy milyen hatással van a testünkre, amit eszünk, hanem azt is, hogyan változtatja a bolygót az ipari mezőgazdaság. Megpróbáltuk feltérképezni a táplálkozás jövőjét a klímadiétától Németh Szilárdig.

FOCI ÉS KÓLA

photo_camera Fotó: DMITRIY GOLUBOVICH/Anadolu Agency via AFP

Három meccset játszottak csütörtökön az EB-n:

Ki gondolta volna, hogy az EB-ken pont a legunalmasabb események, a semmitmondó sajtótájékoztatók szolgáltatják majd a legtöbbet ismételt, legvirálisabb képeket? Cristiano Ronaldo és Pogba tereprendezése után Locatelli is elpakolta a kólát, az UEFA már kénytelen volt közbelépni és figyelmeztetni a kis belsőépítészeket, hogy ne tegyék ezt a szponzorokkal, akiktől végső soron a fizetést kapják. Szerencsére Csercseszov orosz szövetségi kapitány végül mindent helyretett.

A mai program:

  • 15:00 Svédország–Szlovákia
  • 18:00 Csehország–Horvátország
  • 21:00 Anglia–Skócia

ÉS EGY PODCAST

Halászbástya, 1955
photo_camera Halászbástya, 1955 Fotó: fortepan

Mi marad a budapesti turizmusból a járvány után? Mi jön most, túlturizmus vagy tartós visszaesés? Mért nem kell a budai várból sosemvolt birodalmi díszletet csinálni? Mit rontottak el Prágában, és mit csinálnak jól Bécsben? A Qubit városi témákkal foglalkozó podcastsorozatában Kádár Bálinttal, a Kortárs Építészeti Központ elnökével beszélget Édes Balázs urbanista.