Orvoshiány miatt bezáró sürgősségi

reggel 4
2021 augusztus 06., 05:00

Jó reggelt! Ma nem nagyon lesz melegebb 25 foknál.

4 legfontosabb cikkünk most

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

A JÁRVÁNY ELTÉRŐ HATÁSAI

photo_camera Fotó: Halász Júlia

A FÉKEVESZTETT POLIHISZTOR

Orbán Viktor a június 25-i EU-csúcson, Brüsszelben.
photo_camera Orbán Viktor a június 25-i EU-csúcson, Brüsszelben. Fotó: Olivier Matthys/AFP

Bő tizenegy év alatt azt is megszokhattuk, hogy Orbán Viktor hatalmát lényegében semmi sem korlátozza. Teljesen a markában tartja a törvényhozást, az államigazgatást, és az elvileg független, épp a hatalmát korlátozni hivatott állami intézményeknek, de a civileknek és a sajtónak is folyamatosan fogy a mozgástere.

Van azonban rengeteg szakpolitikai, vagy akár szakmai kérdés, amiben normális esetben nem a miniszterelnök dönt. Egyrészt mert nem az ő hatásköre, és főleg mert nem kompetens benne. Mert még a miniszterelnök sem érthet mindenhez. Még Orbán Viktor sem. Viszont néha kilép a szerepéből, és elszólja magát.

Legendás elszólások és döntések egy kimerítő válogatásban.

PEGASUS POROSZKÁL

photo_camera Fotó: FEDERICO GAMBARINI/dpa Picture-Alliance via AFP

Hazaért a nyaralásból Péterfalvi Attila, és vizsgálatot indított a Pegasus-ügyben. Legalábbis erre utal, hogy csütörtök este szűkszavú közlemény jelent meg az adatvédelmi hatóság honlapján arról, hogy hivatalból vizsgálatot indítanak a kémszoftver ügyében.

Péterfalvi július végén azt mondta, ha indul vizsgálat, azt biztosan meg tudják majd állapítani, hogy kaptak-e a szakszolgálatok felhatalmazást. Ez csak annyit jelent, hogy a bíróság vagy az igazságügyi miniszter megadta-e az engedélyt.

Korábban az ügyészség is bejelentette, hogy vizsgálatot indít a Pegasus-ügyben. Itt azt vizsgálják, hogy történt-e, és ha igen, milyen bűncselekmény. Szóval nem valószínű, hogy kiderül, milyen indoklás alapján lehet újságírók, ellenzéki politikusok, médiatulajdonosok és ügyvédek lehallgatását kérni a kormánytól.

Csütörtökön derült ki az is, hogy ötkérdéses népszavazást kezdeményez a Pegasus apropóján a Momentum. Mivel a kormány ezidáig annyit reagált az ügyre, hogy Magyarországon törvénytelenül nem figyeltek meg senkit, és ez a magyar szabályozás miatt akár igaz is lehet, a népszavazási kísérlet nagy részben éppen ezek a törvényi garanciák szigorítására koncentrál.

HÁROM LICITÁLÓ ELLENZÉKI

Érdekes momentum Tüttő Kata életéből
photo_camera Érdekes momentum Tüttő Kata életéből Fotó: screencap

KLÍMAGONDOK

Kiritimati lakosai kőből építenek védőgátat a parton
photo_camera Kiritimati lakosai kőből építenek védőgátat a parton Fotó: -/AFP

2021 júliusa volt az eddigi második legmelegebb Európában. A szélsőséges időjárás Magyarországon is gondokat okoz, Esztergomban például villámárvíz volt.

Magyarország ennek ellenére is a klímaváltozás által kevésbé érintett országok közé tartozik. Szemben például azzal a Kiribatival, aminek a legmagasabb pontja 2 méterrel van a tengerszint felett. A 120 ezer lakosú csendes-óceáni szigetország gyakorlatilag arra készül, hogy a klímaváltozás miatt eltűnik a Föld színéről. Kiribati saját erőből képtelen elkerülni a klímakatasztrófát. Míg Ausztrália és Új-Zéland a Kiribatiból érkező klímamenekültek befogadásával segítene, Kína a helyi fejlesztések támogatásával emelné meg a sziget házait és úthálózatát. Az idő egyre fogy.

Fogy az idő a világban máshol is, és olyan lépések, mint hogy Joe Biden amerikai elnök 2030-ra minden második új autót szeretne elektromosnak látni, talán túl kicsik és túl későn is érkeznek.

Hasonló a helyzet a minden szórakozóhelyet és rendezvényt elárasztó repoharakkal. Ahogy Herczeg Márk fogalmazott:

„küszöbön az apokalipszis, erre mi fogmosópoharakat váltunk be játékpénzért.”

MÁSHOL

photo_camera Fotó: MICHAEL COHEN/Getty Images via AFP

MÉG HÁROM NAP OLIMPIA

photo_camera Fotó: LUIS ACOSTA/AFP

Magyar idő szerint péntek hajnalban egyetlen kivétellel minden magyar kajakos és kenus egység továbbjutott a holnapi elődöntőkbe. Szombat hajnalban újabb érmekre, talán aranyra is van esély. A magyar színekben induló szabadfogású birkózó, Iszmail Muszukajev a negyeddöntőben kikapott japán ellenfelétől.

  • Magyar szempontból a pénteki versenynap legfontosabb eseménye 8:30-kor kezdődik, amikor a férfi vízilabda-válogatott a görögökkel játszik a döntőbe jutásért. A két csapat csoportmeccsén a görögök nyertek, de ez semmit nem jelent most.
  • Pénteken osztják az érmeket a női öttusázóknál is, a két magyar versenyző a körvívás után holtversenyben a hatodik helyről várja a folytatást. Talán összejöhet egy érem.

A hagyományosan aranyfixált magyar közvélemény mintha ezen az olimpián tanulná meg értékelni, hogy mekkora eredmény a világ második legjobbjának lenni valamiben.

A magyar sportolók az öt arany mellett eddig hét ezüstérmet és három bronzot szereztek. Az arany az arany, az ezüst viszont mostanában egyre inkább tűnik fehéraranynak, ahogy azt a versenyzők is emlegetik. Érdemes végignézni összeállításunkat a boldog másodikokról.

És két sportolónő nyomás alatt:

EGY FILM

photo_camera Fotó: Jamie Wolfeld

A tokiói olimpiát, mint mindent 2021-ben, a szervezők igyekeznek fenntartható, környezetvédő rendezvényként eladni. Ehhez képest Borneó őslakosaitól lopták a fákat az olimpiai stadionokhoz.

Az Uprooted: The Olympic Tribe című magyar-angol dokumentumfilm bemutatja, mennyire fenntartható alapanyagokból épültek az olimpia stadionjai, és milyen hatással vannak a nyári játékok egy őserdei őslakos közösség életére. Révész Bálint rendezővel és Angus MacInnes íróval beszélgettünk.

ÉS MESSI

photo_camera Fotó: MANU FERNANDEZ/AFP

Csütörtök este közlemény jelent meg az FC Barcelona honlapján, amely szerint

„a klubnak és Messinek is egyértelmű szándéka volt a közös folytatás, meg is egyeztek, hogy csütörtökön aláírják az új szerződést, de ez pénzügyi és strukturális akadályok, vagyis a spanyol labdarúgóliga szabályzata miatt végül nem történhetett meg”.

Ez látszólag az argentin játékos barcelonai pályafutásának végét jelenti, de valójában ennél bonyolultabb a helyzet.

Messi és a Barcelona azért nem tudnak szerződést hosszabbítani, mert sehogy sem tudnak beférni a liga által meghatározott fizetési korlátba. Ezért teljességgel elképzelhető, hogy a furcsán fogalmazó közlemény valójában csak a ligára akar nyomást gyakorolni: változtassatok a szabályon, vagy elmegy a játékos, aki nektek is sok pénzt hoz a konyhára.