Politikai trollkodásból indult, de az egész EU belpolitikájára is hatással lehet a fehérorosz menekültválság

Az elmúlt hetekben az egész világ egy olyan humanitárius katasztrófa kibontakozását figyelhette, amelyet elejétől a végéig egy elnöki palotában terveltek ki: több ezer, főként közel-keleti menedékkérő torlódott fel a lengyel-fehérorosz határon, étlen-szomjan a hideg erdőben, azt remélve, hogy át tudnak menni az Európai Unióba. Őket mind a fehérorosz kormány segítségével, fehérorosz légitársaságok, buszok és katonai teherautók vitték a határra, miután több ezer dollárt fizettek a fehérorosz kormányhoz bekötött utazásszervezőknek/embercsempészeknek.

Azt ígérték nekik, hogy a pénzükért cserébe simán besétálhatnak az Európai Unióba, ehelyett talpig felfegyverzett lengyel határőrökkel, vízágyúkkal és éjszakai faggyal találkoztak, többen az életüket is vesztették, míg Aljakszandr Lukasenka kormánya végül el nem vitte őket a határ mellől.

Ennek a menekültválságnak a gyökereit nem a Közel-Keleten, hanem a fehérorosz fővárosban kell keresni, a következményei pedig az egész Európai Unióra és a bevándorlási kérdésektől teljesen független vitákra is hatással lehetnek.

A podcast legújabb adásában a 444 két újságírójával, Gazda Alberttel és Magyari Péterrel beszéljük át, hogy mit akart és végül mit tudott elérni az állami embercsempészettel Lukasenka, miért jön ez a krízis nagyon jól a lengyel kormánynak, és mi várhat arra a több ezer emberre, akiket kihasználtak ebben a kegyetlen politikai játszmában.

Gazda Albert több cikkben is foglalkozott a fehérorosz-lengyel határon történő helyzettel, ha ezek közül egyet olvasnál el, ez legyen az. Magyari Péter elemzését pedig itt lehet megtalálni.

A 444 podcastjait meghallgathatod a Spotifyon, a Google Podcast, az Apple Podcast és az Amazon Audible nevű szolgáltatásnak podcastoldalán és a 444.hu Youtube csatornáján is.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt