Elfogadta az EP Cseh Katalin jelentését, ami javasolja, hogy városok is pályázhassanak EU-s forrásokra

POLITIKA
2022 február 15., 18:43
comments 8

Szerdán az Európai Parlament elfogadta a momentumos Cseh Katalin által készített jelentést, ami egyebek mellett lehetővé tenné, hogy a városok önállóan, azaz az államok kikerülésével is pályázhassanak uniós forrásokra - adták hírül a Fővárosi Önkormányzat és a Momentum sajtóközleményei.

A jelentés ennek megfelelő jogszabály-módosításokat javasol az Európai Bizottságnak és a Tanácsnak, tehát a városok továbbra sem pályázhatnak közvetlenül EU-s forrásokra, csak akkor, ha a Tanács és a Bizottság is rábólint a dologra. Kérdés, hogy fog-e, ugyanis a Tanácsban a magyar és a lengyel kormány is képviselteti magát, és egyiknek sem érdeke, hogy ellenzéki vezetésű nagyvárosai közvetlenül férjenek hozzá EU-s forrásokhoz.

A Bizottságnak jelenleg irodája sincs, ahol esetleg ilyen városi pályázatokat fogadhatna, hiszen a pályáztatás jelenleg a tagállamok infrastruktúráján keresztül történik, ez pedig csak akkor változhat, ha a Bizottság a Parlament és a Tanács döntésével pénzt kap egy pályázatokat fogadni és elbírálni képes iroda felállítására.

„Az elmúlt időszakban ugyanis a Magyarországra érkező uniós pénzek – a Fidesz-kormány hibái, bűnei és kompromisszumképtelensége miatt – veszélybe kerültek. Az uniós helyreállítási alap milliárdjai a fideszes korrupció miatt elakadtak, és ugyanezért indulhat jogállamisági eljárás is a magyar kormány ellen. Ezzel kapcsolatban várjuk az Európai Bíróság szerdai ítéletét, de az ítéletet megelőző főtanácsnoki indítvány szerint a mechanizmust létrehozó jogszabály jogszerű és az európai szabályokkal összhangban van, az ezt vitató magyar keresetet a főtanácsnok véleménye szerint el kell utasítani. Ebben a helyzetben kiemelkedően fontos, hogy a kormány felelőtlensége miatt esetlegesen visszatartott források közvetlenül megérkezhessenek a végső kedvezményezettekhez” - áll a közleményekben.

Karácsony és Cseh
photo_camera Karácsony és Cseh Fotó: Momentum

Budapest is évek óta lobbizik Brüsszelben, hogy a városok közvetlenül is pályázhassanak uniós forrásokra, a koronavírus utáni helyreállítási alapok egy része pedig közvetlenül érkezzen meg a városokhoz. „Így a Fidesz által pénzügyileg kivéreztetett városok, köztük Budapest is fontos forrásokhoz juthatnak. Mindez azért is fontos, mert tudjuk: a városok sokkal inkább tisztában vannak a helyben élő emberek igényeivel, így tényleg az embereket érdeklő, az életminőségüket javító fejlesztések valósulhatnak majd meg.”

A jelentés más témákat is érint az oktatástól a digitalizáción át a klímaváltozásig.

Utóbbi kiemelten fontos prioritása Budapestnek is, a főváros jelentős uniós forrásokat vonna be épületek szigetelésére, a megújuló energiaforrások hasznosítására, a közlekedés dekarbonozációjára vagy a zöldfelületek fejlesztésére.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a Cseh-jelentés elfogadása nagyon komoly segítség lehet a városoknak, önkormányzatoknak és vállalkozásoknak a COVID utáni talpra állásban.

UPDATE 21:20

A poszt eredeti verziója tévesen azt a látszatot keltette, mintha a városok már most, pusztán a jelentés elfogadásával képessé váltak volna arra, hogy uniós forrásokra pályázzanak. Valójában ez még várhatóan évek kérdése. A hibáért olvasóink elnézését kérjük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.