Általános iskolákban és egy óvodában engedetlenkedtek a pedagógusok a napokban

oktatás
2022 március 10., 17:22

Továbbra is minden napra jut intézmény, ahol a pedagógusok polgári engedetlenséggel tiltakoznak a kormány február 11-i rendelete ellen, amely kiüresíti a sztrájkjogukat.

Az engedetlenségi akciósorozatot elindító pedagógusok hétfőn arra hívtak minden kollégát, hogy március 16-án is éljenek a polgári engedetlenség eszközével, amennyiben a kormány addig nem vonja vissza a jogszabályt.

Közben szerveződik a március 16-án kezdődő, határozatlan idejű sztrájk, amit a két nagy pedagógus-szakszervezet hirdetett meg. A PDSZ és a PSZ közös közleményben állítja, hogy ezt a tankerületek jogellenes intézkedésekkel próbálják akadályozni.

A Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskolában szerda délelőtt 22 pedagógus tagadta meg a munkát, tizenöten támogatói nyilatkozatot írtak alá.

A Soproni SzC Vas- és Villamosipari Technikumban 17 dolgozó állt bele a polgári engedetlenségbe szerdán.

Nagyberényi Dr. Faust Miklós Általános Iskolában öten álltak bele az akcióba szerdán, hárman támogatták őket a tantestületből.

"Elhivatott és felelősségteljes pedagógusként a gyermekek érdekeit szem előtt tartva olyan munkakörülményeket kívánunk, amelyek megteremtik a diákok fejlődését szolgáló szabad légkört és az elviselhető munkaterhelést. Elvárjuk, hogy munkánk elismeréseként olyan munkabért kapjunk, ami biztosítja a tisztességes megélhetést a pedagógus pályát választók számára."

link Forrás

Egy óvodában is engedetlenkedtek szerdán: a Szigetszentmiklósi Csicsergő Óvoda dolgozói közül tizennyolcan tagadták meg a munkát. Az engedetlenséghez csatlakoztak óvodapedagógusok, dajkák és pedagógiai asszisztens, logopédus és óvodatitkár is.

"Köszönetet mondtunk a minket támogató szülőknek, akik a mai nap folyamán nem éltek az óvodai ellátás lehetőségével, illetve aláírásukkal (126 fő), vagy személyes jelenlétükkel kifejezésre juttatták egyetértésüket."

A Csicsergő Óvoda engedetlenei.
photo_camera A Csicsergő Óvoda engedetlenei. Fotó: Martix

Csütörtökön a Budapest V. Kerületi Váci Utcai Ének-zenei Általános Iskola csatlakozott az akcióhoz, itt 24 pedagógus tagadta meg a munkát, tizenketten írtak alá szolidaritási nyilatkozatot.

A polgári engedetlenségi mozgalom február 14-én hétfőn kezdődött, miután az előtte levő pénteken a kormány kiadott egy rendeletet, ami a pedagógusok szerint gyakorlatilag ellehetetleníti a sztrájkot: megkövetelik, hogy az iskolák és óvodák reggeltől délutánig biztosítsanak gyermekfelügyeletet a sztrájk alatt, mindenkinek a saját osztályában. Az érettségizőknek minden érettségire felkészítő órát meg kell tartani, és a többi tanulónak is minden tárgyból az órák felét meg kell tartani.

Tiltakozásképp a Kőbányai Szent László Gimnázium tizenkét tanára megtagadta hétfőn a munkát, a példájukat pedig minden nap egyre több iskolában követték. Az akciósorozatot az elejétől fogva követtük, a mozgalmat elindító kőbányai iskolánál készült riportot itt lehet elolvasni, itt pedig a másodikként ellenálló Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárainak nyilatkozatait olvashatják. Az első hét végén pályakezdő és több évtizedes tapasztalattal rendelkező tanárokkal beszéltünk a mozgalommá alakuló akciósorozatról. Itt és itt lehet megnézni az iskoláknál készült videós riportjainkat, ez pedig egy podcast, amiben a mozgalom indulásáról és annak okairól beszélgettünk két pedagógussal. A témában írt összes cikkünket, benne a naponta csatlakozó iskolák névsorával itt találják.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.