Az oroszok szerint az ukránok Donyeck városát lövik

külföld
2022 június 18., 16:12
comments 1

115 napja indított kiprovokálatlan támadást Ukrajna ellen Oroszország. A frontokon kissé statikussá vált a helyzet, az oroszok minden erejét leköti Szeverodoneck ostroma. Közben az ukrán hadsereg Harkivnál készül ellentámadásra, ezúttal keleti irányba, hogy megzavarják az orosz utánpótlási vonalakat és elvonják a Szlovjanszkot támadó orosz alakulatokat.

Kiszabadult egy mariupoli hős

Taira kiszabadításáért világszerte tüntettek, például 2022. május 1-én Hágában is, ahol az orosz katonák által elkövetett szexuális erőszak ellen is tiltakoztak.
photo_camera Taira kiszabadításáért világszerte tüntettek, például 2022. május 1-én Hágában is, ahol az orosz katonák által elkövetett szexuális erőszak ellen is tiltakoztak. Fotó: SANDRA UITTENBOGAART/ANP via AFP

Kiszabadult az orosz fogságból az a mariupoli szanitéc, a Taira néven ismertté vált Julija Pajevszka, aki annak idején kicsempészte a városból az ostromról testkamerájával rögzített felvételeket az AP amerikai hírügynökségnek. Taira március 16-án, a mariupoli színházat ért, legalább hatszáz halálos áldozatot követelő légicsapás napján esett orosz fogságba. "Hatalmas megkönnyebülés. Ezek talán hétköznapi szavaknak tűnnek, de nem tudom, mi mást mondhatnék" - nyilatkozta férje, Vadim Puzanov a szabadulása után, melynek hírét Volodimir Zelenszkij elnök péntek esti videóüzenetében személyesen is megerősítette.

Zelenszkij elnök Mikolajivban 2022. június 18-án.
photo_camera Zelenszkij elnök Mikolajivban 2022. június 18-án. Fotó: HANDOUT/AFP

Zelenszkij amúgy szombaton a délnyugati front közelébe, Mikolajiv városába látogatott, amelyet az orosz tüzérség olykor még bombázni szokott. "Ukrajna garantáltan győzni fog, mondta, majd érdemrendeket osztogatott és szelfikhez pózolt.

Elbizonytalanítani a Nyugatot

Füstfelhő Donyeck városában 2022. június 17-én egy bombázás után, amelyben tíz civil megsérült.
photo_camera Füstfelhő Donyeck városában 2022. június 17-én egy bombázás után, amelyben tíz civil megsérült. Fotó: LEON KLEIN/Anadolu Agency via AFP

Közben a donyecki szakadár "népköztársaság" hatóságai azzal vádolják az ukrán hadsereget, hogy tüzérséggel lövi Donyeck város lakónegyedeit. A Reuters tudósítói pénteken jelentették, hogy a várost heves támadás érte. Az elmúlt napokban a szeparatisták több hasonló támadásról is beszámoltak, de az ukrán vezérkar tagadja, hogy lakott területeket támadna, és az oroszokat vádolja megrendezett támadásokkal. Az egyelőre eldönthetetlen, hogy kinek van igaza, mindazonáltal Vlagyimir Putyin elnök pénteki szentpétervári beszédében már kitért az állítólagos ukrán bombázásokra, amivel valószínűleg attól igyekszik eltántorítani a nyugati országokat, hogy az orosz támadások feltartóztatásához nélkülözhetetlen tüzérségi eszközökkel támogassák Ukrajnát.

Boris Johnson és Volodimir Zelenszkij 2022. június 17-én Kijevben.
photo_camera Boris Johnson és Volodimir Zelenszkij 2022. június 17-én Kijevben. Fotó: STR/AFP

Az ilyen elbizonytalanodástól óvott kijevi látogatásán Boris Johnson brit miniszterelnök, aki pénteken meglepetésre érkezett az ukrán fővárosba. Fontos, hogy Nagy-Britannia rendületlenül kitartson Ukrajna mellett, mondta, de arra is kitért, hogy szerinte Nagy-Britannia helyett igenis Ukrajnának kéne megrendeznie a jövő évi Eurovíziót.

Litvánia szombattól nem engedi át a területén a kalinyingrádi orosz enklávéba azon termékeket, amelyek kereskedelme az uniós szankciók hatálya alá esik.

Háborús bűnök

Több száz esetben vizsgálódnak az orosz csapatok által elkövetett háborús bűncselekmények gyanújával már a német hatóságok is. A szövetségi rendőrség szerint ezekben katonák mellett politikai tisztviselők is érintettek lehetnek. "A célunk az embertelenségek felelőseinek megtalálása, bűnösségük bizonyítása, és a felelősségre vonásuk" - nyilatkozta a szövetségi rendőrség parancsnoka, Holder Münch.

A háború eseményeiről szóló napi összefoglalóinkat itt találhatják. A háború első, második, harmadik, negyedik, ötödik, hatodik, hetedik, nyolcadik, kilencedik, tizedik, tizenegyedik, tizenkettedik, tizenharmadik, tizennegyedik, tizenötödik és tizenhatodik hetéről szóló élő közvetítéseinket pedig a linkekre kattintva érhetik el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.