Megadásra szólították fel Szeverodoneck védőit az oroszok

2022 június 15., 20:01

A németek szerint a Gazprom az árakat akarja csak felhajtani az gázexport korlátozásával

photo_camera Fotó: Denis Sinyakov/REUTERS

Az orosz állami gázkereskedő szerint csak karban kell tartani az Északi Áramlat I. gázvezetéket. Hogy, hogy nem, pont azután lett erre szükség, hogy az EU szankciókat fogadott el az orosz olajipar ellen.

A cikk folytatódik

2022 június 15., 19:58

A szankciók miatt már légzsák és ABS nélkül gyártják az új Ladákat

Lada Granták az AutoVAZ togliatti gyárának gyártósorán 2018-ban. A szankciók miatt a legújabb sorozatból már kimaradt néhány „extra”, mint a légzsák, az ABS, vagy az övfeszítő.
photo_camera Lada Granták az AutoVAZ togliatti gyárának gyártósorán 2018-ban. A legújabb sorozatból már kimaradt néhány "extra", mint a légzsák, az ABS, vagy az övfeszítő. Fotó: Anar Movszumov/Sputnik via AFP

Az orosz állam ugyan rekordméretű energiabevételeiből még fenn tudja tartani a társadalmi békét, de azért egyre több érzékelhető jele van a szankcióknak is.

A cikk folytatódik

2022 június 15., 16:03

A háború abbahagyására szólította Putyint az orosz labdarúgó válogatott egykori csapatkapitánya

link Forrás

Ma került fel a Youtubre a "Gyenyiszov - football és élet február 24. után" című csaknem két órás riportfilm, amiben Igor Gyenyiszov, az orosz fociválogatott egykori csapatkapitánya a háború abbahagyására szólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt. "Ezek katasztrovális történések. Szörnyűek. Nem tudom, hogy ezért lecsuknak-e, vagy megölnek, de azt mondom, ami van" - emelt ki egy rövidke részletet Gyenyiszov mondandójából Pjotr Sauer, a Guardian újságírója.

link Forrás
2022 június 15., 15:56

Az eddig látottak "megerősíthetik azt a feltételezést, hogy itt súlyos, akár a háborús vagy emberiesség elleni bűncselekmények szintjét is elérő jogsértések történtek"

mondta az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa által életre hívott Ukrajnai Vizsgálóbizottság norvég elnöke, Erik Møse az Ukrajnában tett első, tíznapos látogatása után tartott sajtótájékoztatóján. A vizsgálóbizottság szeptemberben számol majd be tapasztalatairól az Emberi Jogi Tanácsban, addig további bizonyítékokat gyűjt és igyekszik megerősíteni a tanúktól hallottakat.

A cikk folytatódik

2022 június 15., 15:14

"Nehéz de stabil" az ukrán védők helyzete Szeverodoneckben

Legalábbis a város polgármestere, Olekszandr Sztrjuk szerint. A Telegramon közzétett beszámolőja alapján az ukrán erők továbbra is tartják a város ipari negyedét, és a hidak felrobbantása ellenére is fenntartják a kapcsolatot a Donyec túlpartján álló Liszicsanszkkal. "A hidak felrobbantása komplikálja a helyzetet, de vannak útvonalak a visszavonulásra, még ha veszélyesek is. A város nincs teljesen elvágva" - írta.

"Erőfeszítéseket teszünk, hogy az ellenséget visszaszorítsuk a város központja felé" - írta. Szerinte ez a helyzet "állandósult, részsikerek és taktikai visszavonulások váltják egymást". (Via The Guardian)

2022 június 15., 14:58

A Nyugat segítségén múlik leginkább Ukrajna sorsa

A luhanszki szakadárok hadseregének tüzére Popasznában.
photo_camera A luhanszki szakadárok hadseregének tüzére Popasznában. Fotó: VIKTOR ANTONYUK/Sputnik via AFP

Anyagháborúvá alakult az oroszok ukrajnai inváziója, amiben érvényesül az orosz hadsereg anyagi erőfölénye. Ezen a nyugati fegyverszállítások változtathatnak, amennyiben Európa belátja, hogy jobb hátországnak maradni, mint Ukrajna vereségével frontvonalba kerülni.

A cikk folytatódik

2022 június 15., 14:56

Most kell csak igazán fegyverekkel támogatni Ukrajnát az amerikai védelmi miniszter szerint.

"Nem lazíthatunk, nem veszíthetünk az erőnkből. A tét túl nagy. Fokozni kell közös elkötelezettségünket, amivel biztosíthatjuk, hogy Ukrajna képes legyen megvédeni magát, a polgárait és a területét" - jelentette ki Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter Brüsszelben, ahol ötven ország részvételével tartanak újabb donorkonferenciát az ukrán haderő felfegyverzéséről. Austin szerint "sorsfordító pillanatához" ért a háború Szeverodoneckben, ahol az oroszok nagy hatótávolságú fegyverekkel próbálják megtörni az ukránokat.

Austin szavai egybecsengenek az ukrán kérésekkel. Ukrajna vezetői már hetek óta kérik, hogy a nyugati szövetségesek minél gyorsabban lássák el őket nagy hatótávolságú tüzérségi rendszerekkel, hogy fel tudják tartóztatni az orosz hadsereget, amely a hírszerzésük becslései szerint 10-15-szörös fölényt élvez csöves tüzérségben. És egybecseng azzal is, amit mai frontbeszámolónkban írtam. (Via The Guardian)

2022 június 15., 14:22

Megtalálták Bábuska Z-t. Anna Ivanovnának hívják, és most már látja, hogy az oroszok csak hódítani jöttek

A BBC riporterei megtalálták Bábuska Z-t. A 69 éves Anna Ivanovna Velika Danyilivkában, egy Harkivhoz közeli faluban él, és csak mostanában szembesül a világhírrel. Abszurd történetét, vagyis azt, hogy hogyan vált egy idős ukrán asszony az orosz propaganda szürreális eszközévé, Boros Juli már május elején megírta. Most a BBC riporterei végre magával az érintettel is beszélni tudtak.

A cikk folytatódik

2022 június 15., 07:50

Ideiglenes silókat építenek az ukrán határ mentén

Joe Biden amerikai elnök kedden, egy philadelphiai szakszervezeti kongresszuson beszélt arról, hogy ideiglenes silókat építenek az ukrán határ mentén, többek között Lengyelországban, hogy ezzel is elősegítsék a háború sújtotta országból származó gabona exportját - írja a Reuters hírügynökség.

„Szorosan együttműködök európai partnereinkkel, hogy 20 millió tonna Ukrajnában rekedt gabonát juttassunk ki a piacra, hogy segítsünk csökkenteni az élelmiszerárakat” - mondta Biden. A tengeri szállítás jelenleg nem lehetséges.

Biden arról beszélt, az Egyesült Államok egy olyan terven dolgozik, melynek célja, hogy a gabonát vasúton juttassák ki Ukrajnából, de megjegyezte, hogy az ukrán vasúti nyomtávok eltérnek az európaiaktól, ezért a gabonát a határon át kell rakni különböző vonatokra. A gabonát ezekből az ukrán vasúti kocsikból át lehetne rakni az új silókba, aztán európai tehervagonokba, így eljutna a tengerhez, aztán a világ másik végébe.

„De ez időbe telik” - tette hozzá.

Mióta Oroszország lerohanta Ukrajnát, és blokád alá vette a fekete-tengeri kikötőket, a gabonaszállítások akadoznak, és több mint 20 millió tonna gabona rekedt a silókban. Mivel Oroszország tengeri aknákat telepített, 84 külföldi hajó rekedt az ukrán kikötőkben - fedélzetükön gabonaszállítmányokkal.

2022 június 15., 05:43

Oroszország megadásra szólította fel Szeverodoneck védőit

Oroszország felszólította az ukrán erőket, hogy szerda kora reggelig tegyék le a fegyvert a harcok sújtotta keleti Szeverodoneckben lévő vegyi üzemben.

Ukrajna szerint több mint 500 civil rekedt a katonákkal együtt az Azot vegyi üzemben, ahol az ukrán erők hetek óta ellenállnak az orosz bombázásoknak és támadásoknak, amik miatt Szeverodoneck nagy része romhalmazzá vált.

Mihail Mizsincev vezérezredes, a Mariupol ostromát irányító tiszt azt mondta, hogy a harcosoknak moszkvai idő szerint reggel 8 órától „fel kell hagyniuk az értelmetlen ellenállással, és le kell tenniük a fegyvert”.

Az orosz hadsereg haderői nagy részét Szeverodoneck elfoglalására irányította át, hogy teljesen ellenőrzése alá vonja Luhanszkot és Donyecket. Szerhij Gaidai, Luhanszk kormányzója kedden az ukrán tévének azt mondta, két újabb orosz zászlóalj taktikai csoport vonult be a térségbe.

A Szeverodoneckért folytatott harc a háború egyik legvéresebb csatájává kezd válni, és fordulópont lehet Oroszország a donbaszi előrenyomulásában.

(Guardian)

2022 június 14., 17:46

29 brit újságírót és 20 hadiiparral kapcsolatban álló személyt tiltottak ki Oroszországból

Az orosz külügyminisztérium 29 brit újságírót és húsz, a brit hadiiparral kapcsolatban álló személyt tett kedden szankciós listára, megtiltva számukra a belépést Oroszországba. A döntést azzal indokolták, hogy a médiából szankcionált érintettek - köztük a The Independent, a The Times, a The Daily Telegraph, és a The Guardian főszerkesztője, valamint a BBC több vezetője és munkatársa - az ukrajnai és donecki eseményekről hamis és egyoldalú információk és értékelések terjesztésével hozzájárultak a ruszofóbia felszításához a brit társadalomban.

A védelmi szervekhez kapcsolódó kitiltott személyek között sorolta fel a moszkvai külügyminisztérium közleménye Jeremy Mark Quin védelmi miniszterhelyettest, Leo Dochertyt, a védelmi tárca parlamenti államtitkárát, Benjamin John Keyt, a haditengerészet, Michael Wigstont, a légierő és Charles Richard Sticklandet, a fegyveres erők közös műveleteinek parancsnokát, valamint több hadiipari vállalat vezetőjét. Moszkva szerint ők részt vettek az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokról szóló döntések meghozatalában, amelyeket „a helyi büntetőosztagosok és náci alakulatok civilek megölésére és a polgári infrastruktúra lerombolására használnak”.

Moszkva már korábban kitiltotta a brit miniszterelnököt és a kormány több tagját, valamint számos képviselőt. (MTI)

2022 június 14., 15:59

Az oroszok a szakadár területekre szállítanák a szeverodonecki óvóhelyen rejtőzködő civileket

Az orosz hadsereg szerdán felajánlotta, hogy humanitárius folyosót nyitnának az ostrom alatt álló Szeverodonyecknél, ahol több mint félezren ragadhattak az Azot vegyipari gyáróriás óvóhelyein. Azonban a közlemény szerint a civileket az oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területekre szállítanák.

photo_camera Fotó: ARIS MESSINIS/AFP

Nemrég olyan beszámolók jelentek meg Grúziába menekült ukránokról, hogy az oroszok kimenekítés címén szűrőtáborokba vitték őket, ahol kihallgatták őket, felvették az adataikat és átvizsgálták a telefonjaikat. A férfiakat ezekben a táborokban levetkőztetik, olyan tetoválásokat keresnek rajtuk, amely köthető lehet valamelyik ukrán nacionalista szervezethez. Mindenkit kikérdeznek arról is, hogy van-e hozzátartozójuk, aki az ukrán seregben harcol. Az oroszok egyben az Azot óvóhelyein lővő ukrán katonáknak is felajánlották a megadás lehetőségét. Ugyanakkor másik irányba nem igazán lehet már menekülni, mivel az oroszok felrobbantották az utolsó olyan hidat, ami Szeverodonecket a Donyec túlpartján álló Liszicsanszkkal összekötötte. (BBC)

2022 június 14., 15:15

A Pentagon államtitkára szerint Putyin még mindig meg akarja szerezni Ukrajna nagy részét, ha nem az egészét

Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg még mindig Ukrajna nagy részét, ha nem az egész országot akarja elfoglalni, de szűkítenie kellett a taktikai céljain a háborúban - mondta Colin Kahl amerikai védelmi politikai államtitkár kedden. Kahl ugyanakkor nem hiszi, hogy Putyin el tudja érni a kitűzött céljait. „Az oroszok itt-ott taktikai előnyökre tehetnek szert. Az ukránok kitartanak. Nem hiszem, hogy az oroszok képesek lennének ilyen grandiózus célok elérésére” - nyilatkozta a Pentagon embere. (Reuters)

Vlagyimir Putyin
photo_camera Vlagyimir Putyin Fotó: VLADIMIR ASTAPKOVICH/Sputnik via AFP


2022 június 14., 13:16

Négy ember megsérült egy nyugat-ukrajnai rakétatámadásban

Négy ember, köztük egy gyerek is megsérült, amikor rakétatámadás érte a Lvivhez közeli Zolochivot - közölte Makszim Kozickij, a Lvivi területi állami közigazgatás vezetője. Egy rakéta roncsai egy téglagyárba csapódtak.


2022 június 14., 11:43

Egyszerre öt megyére lőttek ki rakétákat az oroszok kedden délelőtt

A hatóságok azt állítják, hogy mindenütt rendeltetésszerűen működésbe lépett az ukrán légvédelem. Az oroszok Lemberg, Ternopil, Csernyihiv, Hmelnickij és Odessza megyék különböző objektumait próbálták támadni. (Korrespondent.net)