A MAVIR azt állítja, vásárol majd ukrán áramot, de ehhez még szükség van két-három hónapra

gazdaság
2022 augusztus 30., 09:41
comments 6

Mint korábban megírtuk, hiába csökkenthetné az elszálló árakat, a magyar állam nem kér az ukrán áramimportból. A nemzetközi piacon nyár elején jelent meg eladóként az ukrán állam, az importot felügyelő MAVIR (az állami MVM leányvállalata) azonban visszautasította az import lehetőségét a háborúban álló országból.

A tárgyalások az ukrán hálózatot irányító Ukrenergóval a 444 információi szerint augusztusban teljesen megszakadtak.

A 444 megkeresésére a MAVIR cikkünk megjelenése után sem reagált, a hvg.hu kérdéseire azonban azt írta,

a magyar fél csak arra vár, hogy az ukránok teljesítsék az ügylettel kapcsolatos uniós szabályzatokban és irányelvekben foglalt feltételeket, amire 2-3 hónapos átfutási időt követően kerülhet sor. A 2-3 hónapos átfutási idő azért is lehet kedvező a MAVIR-nak, mert 2023-tól új elszámolási rend lesz életben az uniós tagállamok és Ukrajna között a határkapacitásért felszámított díj elosztásában, így az MVM-es már közvetlenül is kereshetne az üzleten.

A hvg.hu szerint a MAVIR is elismeri, hogy a román–ukrán és a szlovák–ukrán határon át érkező villamos energia tekintetében sem a szlovák, sem a román állam nem volt annyira szigorú, hogy egy energetikai válság közepén uniós szabályzatok paragrafusszintű betartását írja elő.

Azt viszont nem említi a vállalat, hogy az európai áramrendszert felügyelő ENTSO-E július 1-jétől engedélyezte a kereskedelmet Ukrajna és az EU országai között. A lehetőséget, amellyel elsőként Románia élt, az amerikai kormány energetikai minisztere külön nyilatkozatban üdvözölte. Azóta Szlovákia és Lengyelország is vásárol ukrán áramot, utóbbi egyelőre nem az ukrán hálózaton keresztül.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.