Az abortuszjogokért tüntetnek ma hazai civil szervezetek a Parlament előtt

POLITIKA
2022 szeptember 28., 08:23
comments 2

Ma van a biztonságos abortuszhoz való hozzáférés világnapja, és mára szerveztek tüntetést a hazai civil szervezetek a legális és biztonságos abortuszhoz való hozzáférésért a Parlament elé.

Felhívásukban azt írják, „a kormány évek óta nyirbálja alattomos módon a nők reprodukciós jogait”: 2012-ben betiltották a műtétnél sokkal kíméletesebb abortusztabletta forgalmazását; a műtét előtt előírt kötelező konzultációkon – amire egyre nehezebb időben időpontot kapni – rendszeresen megszégyenítik a terhességmegszakításra váró nőket; a műtét során a méhszáj tágítását gyógyszer helyett fájdalmas módon, mechanikai eszközökkel végzik, és mindeközben folyamatos az abortusz- és nőellenes hangulatkeltés.

Péterfy-Novák Éva a lengyel abortuszszigorítás miatti szolidaritási tüntetésen, tavalyelőtt.
photo_camera Péterfy-Novák Éva a lengyel abortuszszigorítás miatti szolidaritási tüntetésen, tavalyelőtt. Fotó: Halász Júlia/444

Itthon más aktualitása is van a tüntetésnek: a szívhangtörvény néven emlegetett rendeletmódosítás, amelyet a Magyar Közlöny tette közzé szeptember 12-én, három nappal később pedig már életbe is lépett. Ennek értelmében az abortusz előtt álló nőknek még egy procedúrán át kell esniük a műtét előtt, kötelezően be kell mutatni nekik a magzati életfunkciókat.

Egy korábbi cikkünkben Petrás Boglárka, a tüntetést is szervező Patent Egyesület munkatársa azt mondta, a törvénymódosítás hosszú évek óta tartó „lopakodó szigor" része, a kormány apró, alattomos lépésekkel teszik egyre nehezebbé és egyre nehezebben elérhetővé az abortuszt a nők számára.

A tiltakozás este 6-kor kezdődik a Demokrácia téren, a Parlament előtt. Nagyjából senki sem számított rá, hogy a kormány pont most és pont így áll elő az abortusztörvény módosításával. Sőt, Semjén Zsolt júliusban a Telexnek még azt mondta, a társadalom hozzáállása miatt itthon jelenleg nem aktuális az abortusztörvény szigorítása. Azt, hogy az új irányelv mennyire a semmiből jött, jól mutatja, hogy egy 2017-ben megszűnt szervezet volt az egyetlen, akivel papíron konzultáltak róla - a Bábaszövetség volt elnöke később azt mondta, ha még létezne a szövetség, akkor sem fogadnák el a módosítást - és kiderült, a szívhangtörvény még jogszabályt is sért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.