„Van egy ügy, amiért harcolni lehet”

reggel 4
2022 december 12., 06:41

Jó reggelt! A hétvége nem csak esőt és havat hozott, hanem sokféle remek anyagot is, elsősorban ezekből válogatunk napindító hírlevelünkben.

Otthon

photo_camera Fotó: Németh Daniel/444

A fenti kép a 444 új dokumentumfilmjének bemutatóján készült, rajta Fődi Kitti rendező, illetve az egyik főszereplő, Farkas Krisztina, aki egyedül neveli halmozottan sérült fiát. Ágoston is elkísérte az anyukáját a moziba, és a vetítés után a közönség soraiban ülő további érintettek is felszólaltak. Kivételes élmény volt ez együtt, aki ott volt, biztosan nem felejti el.

És tegnaptól már mindenki megnézheti a filmet, amely egy norvég és egy magyar családot mutat be, akiknek van egy fogyatékossággal élő családtagjuk.

Nem középiskolás fokon

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Három erős videót készítettünk az elmúlt három napban az oktatásügyi tüntetésekről.

Szász Zsófi az éjszakai mínuszokban a Belügyminisztérium előtt virrasztó diákokkal beszélgetett. Ács Dániel a zuhogó esőben menetelő tüntetőket kérdezgette, illetve a Vörösmarty Gimnázium elbocsátott tanárának szerenádjáról forgatott.

  • Térképen a december 8-i sztrájknap résztvevői
  • Nem mondja meg a Pedagógus Kar elnöke, mit csinált Orbánnál a kormányülésen

Pénz, pénz, pénz!

Úgy döntöttek a tagállamok, hogy mindenképpen odaadják jövőre a 18 milliárd eurót Ukrajnának. Ha Magyarország nem ad felhatalmazást arra, hogy a Bizottság hitelt vegyen fel, akkor a 26 másik ország is elég lehet a szükséges garanciához az új rendelet szerint.

Jávor Benedek szerint már el is lopták azt az uniós pénzt, amit még meg se kapott az ország. Szerinte a magyar Helyreállítási Terv alapján Mészáros Lőrinc annyiból újíthat fel egy vasútvonalat, amennyiből Európában szuperexpresszeket építenek. Tiborcz István 156 millió forintot nyert erdőtelepítésre, de nem akarja felhasználni :(

A Szikra Mozgalom a Felix előtt rendezett demonstrációt a társadalmi egyenlőtlenségek ellen. „Amíg itt vagytok, adóbevételektől esik el az ország!” - mondta a NER luxuséttermének dolgozója az ott tüntető aktivistáknak.

Budapest

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

10 jó, ingyenes program Budapesten: van köztük kemény kirándulás és köztéri szobor, modern park és még modernebb épület. Mindannyiukban közös, hogy felkeresésük nem kerül egyetlen fillérbe sem.

Ez a Matild Café & Cabaret revüjéről már nem mondható el. A luxushotelben rendszeresített program elvileg a századelő éjszakai élete előtt tiszteleg, de inkább csak egy középszerű műsort kaptak munkatársaink.

Karácsony Gergely átadta a felújított Blaha Lujza teret. A főpolgármester szerint sokkal zöldebb lett a Blaha Lujza tér, mint ahogy az az eredeti tervben szerepelt, egy ligetté vált a város közepén.

Triggerel a toxikus mansplaining

Kevésbé hatna elit hisztinek a feminizmus, ha magyarul is tudnánk beszélgetni róla? Merül fel a kérdés. Egy friss kezdeményezés szerint „azok az emberek, akik a tanterveket állítják össze, egyszerűen lusták voltak a társadalom felére gondolni közben”, ezért meg kell tanulnunk az alapfogalmakat. Solti Hanna le is fordít egy sor ilyet.

Podcastek

Borízű #100: Menekíti-e Matolcsy Ádám a Porsche-gyűjteményt? Delfönök tizenegyesekkel, és a téli bermudanadrágok rejtélye. Pótkesztünk odajubilál.

444. oldal #11: Így játszik össze a Facebook az autoriter rezsimekkel. Egyszerre kell küzdeni a tech cégek túlhatalma és a diktátorok ellen, mert a kettő összefügg - írja a Nobel-békedíjas Maria Ressa, aki Orbánra is kitér könyvében.

Patkányút: ezt nem mi csináltuk, viszont melegen ajánljuk: az elmúlt évek egyik legjobb sztorija az üres kastélyában titkokat őrző öregúrról, a nácikat segítő amerikaiakról és vatikáni főpapokról, no meg a mindent kibíró szerelemről.

És ha már Nobel-békedíj...

photo_camera Fotó: SERGEI GAPON/AFP

Azt „ajánlották” az orosz hatóságok a Nobel-békedíj orosz nyertesének, hogy ne fogadja el a kitüntetést. A Memorial nevű orosz civil szervezet történetéről az OSA Archívum nálunk futó blogja ír: a szovjet állami terror áldozatait kutatták, mígnem az orosz állam áldozatává váltak.

Vébé

Orbán egy barátságos meccs előtt az Egyesült Államokban
photo_camera Orbán egy barátságos meccs előtt az Egyesült Államokban Fotó: STAN HONDA/AFP

Orbán Viktor a fiát már hétéves korától vitte magával, a kétezres években ellenzéki politikusként is meghívták. Idén a FIFA meghívottjaként lesz jelen a két elődöntőn, a bronzmeccsen, valamint a döntőn.

A vébéről itt tudósítunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.