Orbán apja, Orbán lánya - és a közpénz

reggel 4
2023 március 09., 06:31

Jó reggelt! Kezdésnek itt van 4 fontos cikk:

Nőnap after

photo_camera Fotó: Fortepan / Urbán Tamás

Megjártuk a fideszes honleányok konferenciáját; a Qubit beszédes felvételeken mutatta be, milyen volt lánynak lenni a 20. századi Magyarországon; a Szabadnem pedig nagyon különböző nők egészségügyben szerzett tapasztalatait szedte össze.

Magyar diplomácia

A Fidesz delegációja pontosan azt kapta Helsinkiben, amire számítani lehetett. A NATO-csatlakozás ügyében teljes volt az összhang, a többiről meg vagy nem volt szó, vagy helyretették őket. Interjú a finn delegációt vezető házelnökkel, Matti Vahnanennel.

  • A Fidesz delegációja után Szalay-Bobrovniczky is elmondhatta Stockholmban, hogy több tisztelet követel Magyarországnak

Északi áramlat

Gázbuborékok a víz felszínén a svéd partok közelében.
photo_camera Gázbuborékok a víz felszínén a svéd partok közelében. Fotó: SWEDISH COAST GUARD / HANDOUT/Anadolu Agency via AFP

Mint azt tegnap előre jeleztem - oké, nem kellett hozzá nagy jóstehetség -, természetesen menetrendszerűen érkeztek a cáfolatok a New York Timesnak nyilatkozó amerikai tisztviselők kijelentéseire, miszerint egy ukránbarát csoport hajthatta végre az Északi Áramlat 1 és Északi Áramlat 2 vezetékek elleni támadást tavaly szeptemberben. Ukrajna tagadja, hogy bármi köze lenne a robbantáshoz, a védelmi miniszter odáig ment, hogy „ez bizonyos értelemben elismerés lenne különleges alakulatainknak, de ez nem a mi tevékenységünk". A német védelmi miniszter szerint ezen a ponton még nem lehet kizárni, hogy egy megtévesztő manőverről van szó, aminek célja az ukránbarát csoportok hibáztatása.

Ongoing stories

Tegnapi hírlevelünk további folytatódó történetei:

  • Gyurcsány azt mondja, előre meg volt beszélve az ölelés. Ráczné is ezt mondja.
  • A rendőrség nyomoz a Farkasréti temetőben kialakított Szálasi-emlékhely ügyében
  • Blikk: Két évvel ezelőtt politikai körökből szóltak Varga Juditéknak, hogy még ne váljanak
  • A NATO főtitkára is úgy látja, hogy napokon belül eleshet Bahmut
  • Ukrajna legjobb sportolói emlékeznek egy videóban a katonára, akit a cigifüst kifújása után kivégeztek az oroszok
  • Közel két éve nem láttunk ilyet: kissé mérséklődött az infláció

Családon belüli

photo_camera Fotó: Facebook/Hadházy Ákos

Családi program honvédségi géppel: Erasmuson tanuló lányát látogathatta meg Orbán Viktor Firenzében. Szintén tegnapi sztori, hogy a miniszterelnök apja rendőrt akart hívni Hadházy Ákosra, aki egy német EP-képviselőnek mutogatta a közpénzbányászati nagyüzemet.

Akku

Győrffy Dóra professzor friss tanulmánya részletesen bemutatja, hogy miért káros és ésszerűtlen ázsiai cégek akkumulátorgyártására feltenni Magyarország jövőjét. A magyar kormány éppen megismétli az 50-es évek hibáit, csak most nem külföldi megszállók nyomására, hanem saját meggyőződésből.

Utat tévesztettünk

photo_camera Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Ezt amúgy Matolcsy György is csapdának tartja. A jegybankelnök a parlamentben olyanokat mondott, hogy a kabinetnek még világos céljai sincsenek.a kabinetnek még világos céljai sincsenek, és a hibás gazdaságpolitikája miatt növekedési és felzárkózási válságba jutott Magyarország. Mindez videón.

Majdan máshol

photo_camera Fotó: VANO SHLAMOV/AFP

Újra utcán az emberek Grúziában, sokan forradalmat vizionálnak, a kormányzat már inkább hűteni próbálná a kedélyeket. A parlament kormánypárti elnöke a Velencei Bizottsághoz fordult az „amerikai”-nak csúfolt „oroszos” civiltörvények ügyében, ám a tiltakozások folytatódnak Tbilisziben. Sokan már most a Majdanra asszociálnak.

Kultúrharcos

Szakács Árpád

akkor értékelte át a szerepét, amikor meghallotta, hogy Orbán Viktor a cikkeire hivatkozva jelenti be, hogy kulturális változások jönnek. Akkor jött rá, hogy ő csak egy Hofi-paródia. A Mediaworks csúcsáról távozott, a Mi Hazánknál talált új otthonra.


Kamara

A Newsroom podcast új adásában Szurovecz Illés beszél arról, hogy miért akarja kinyírni a kormány az orvosi kamarát, és hogy sikerülhet-e ez neki. Az is szóba kerül, hogy mivel próbált ártatlansága mellett érvelni a bíróságon Schadl György és Völner Pál.

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.