G7: A kormány folytatja a külföldi építőanyag-gyártók kiszorítását a hazai piacról

belföld
2023 augusztus 06., 06:29

Ősszel folytatná a külföldi építőanyag-gyártók kiszorítását Magyarországról a kormány,

  • miután két éve bevezette, idén pedig kiterjesztette a bányajáradékot,
  • májusban elővásárlási joggal ruházta fel az államot egyes építőanyagokra,
  • majd júniusban szén-dioxid kvóta adóval sarcolt meg több jelentős külföldi céget, összegez a G7 cikkében.

Őszre készülhetnek el azok a részletszabályok, amelyek alapján immár nemcsak az építőanyagokra, de az azokat gyártó vállalatokra is elővásárlási jogot kapna az állam. A cél a hazai építőanyag-piacon domináló, főleg osztrák és német tulajdonú vállalatok kiszorítása lenne.

photo_camera Lázár János Fotó: Németh Dániel/444

„Kifejezett célunk, hogy kiszorítsuk a piacról a külföldi építőanyag-gyártó cégeket. Azt szeretnénk, hogy tíz év múlva az állami beruházásokat magyar gyártók magyar alapanyagaiból készített termékekből valósítsák meg magyar kivitelezők a profitot magyaroknak termelve” – nyilatkozott Lázár János építési és közlekedési miniszter az Mfor.hu kérdésére.

A kiszorítás konkrét, egyesek által maffiaszerűként jellemzett eseteiről német cégtulajdonosok nyilatkoztak a Der Spiegel hosszú cikkében.

A G7 összeszedte néhány jelentősebb piaci szereplő üzleti eredményét, és bár az látszik, hogy egy részük még tavaly is nyereséges tudott maradni, a királyegyházi cementgyárat üzemelő, svájci tulajdonú Holcim hosszú évek után tavaly veszteséges volt, és a Duna-Dráva Cement is csak minimális nyereséget tudott kitermelni. A két éve veszteséges Zalakerámiánál az osztrák tulajdonos már csoportos létszámleépítésről beszélt a cég tófeji üzemében.

A lap szerint mozgalmas időszaknak néz elébe a hazai építőanyag-gyártás, a kormányzati mozgolódáson túl azért is, mert az év eleje óta a termelés mélyrepülésben van.

„Nagy cementcsata lesz a németekkel és az osztrákokkal. De csak akkor, ha meglesznek a Magyar Építési Törvény (MÉT) elfogadása utáni első közbeszerzési döntések, amiknél már nem a külföldiek fognak nyerni. Heves támadásokra számítunk a németek és az osztrákok részéről” – idézik Lázárt.