Bullyrezsim, közpénzvisszalopás és közel-keleti horror hétvégére

reggel 4
2023 november 11., 00:18

Ismét ajánljuk az elmúlt hét nagyobb anyagait újraolvasásra/-nézésre. (A hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.)

VALÓTLANUL

Megjelent a Magyar Jeti filmje, a VALÓTLANUL – Fekete kampányok az Orbán-rendszerben: az Orbán-rendszer egyik legfontosabb és legkeményebb fegyverét először politikai ellenfelekkel szemben vetették be, de mára mindenkinek fel kell készülnie arra, hogy a központi lejárató kampányok célpontja lehet.

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

IZRAEL

Lovas Gergő és Bankó Gábor egy hónappal a támadás után element a Gázai övezettől pár km-re lévő Kfar Aza kibucba, ahol legalább 140 embert öltek meg a Hamász terroristái. Helyszíni riportjukból kiderül, hogy az izraeli túszok családtagjai közül többen a közösségi médiában terjedő videókból tudták meg, hogy a rokonukat elrabolták, és van, aki önmagát is felajánlotta a lányaiért cserébe.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Miért nem segít Egyiptom a gázai palesztinokon? Izrael a Hamász terrortámadásai után teljesen lezárta a Gázai övezetet, és bár a szomszédos Egyiptom segíthetne a palesztinoknak, ez teljesen ellentétes lenne a kairói vezetés politikai érdekeivel.

Miközben Gázában nyomor van, a Hamász vezetői folyamatosan gazdagodnak a terrorból: 100 milliók vannak a bankszámlákon, de a gázai infrastruktúra fejlesztése ebből fel sem merül.

OROSZ AGRESSZIÓ

Oszlik a háború köde az ukrán ellentámadás körül – írja Rácz András, aki szerint már tudjuk, mit gondol Valerij Zaluzsnij főparancsnok: az ukránok villámháborús kísérlete kudarcba fulladt, és ahhoz, hogy képesek legyenek a megerősített orosz védelem leküzdésére, átfogó haditechnikai és kiképzésbeli változásokra van szükség, ez viszont nem megy egyik napról a másikra.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Lukasenka elintézi a meleglobbit és a burzsujokat, választások jönnek, nem hagyhatja annyiban: 2024 februárjában választásokat tartanak Belaruszban, ekkor jön létre az Összfehéroroszországi Népi Gyűlés is, aminek hosszabb távú feladata a rezsim átmentése. Ellenzék nincs, de a hatalom így is arra készül, hogy különleges katonai műveletként bonyolítsa le a kampányt.

NER

Lázár büszke arra, hogy táskahordóként kezdte politikai pályafutását: a mostani miniszteri munkájának talán soha nem lesz eredménye, viccelődött a jövőt meglepően borúsan látó Lázár János, aki beszélt egy életét megváltoztató halálesetről, szóba került a 2002-ben hajtott piros Volkswagen Polója és Magyarország három problémája.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Novák Katalin zsebre vágta a magyar szupertehetségek programját: az elit egyetemekre felkészítő Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogramot kiszervezték az államfő saját alapítványához, és rögtön meg is tolták plusz 200 millió forinttal.

KULTÚRA

Lopjátok szét az államot! címmel igyekeztem rávenni mindenkit, hogy a közjó érdekében szedjen ki a NER-ből annyi pénzt, amennyit legálisan és emberileg lehetséges, mert még ha el is issza a pénzt, még mindig jobban hasznosul, mintha az elit külföldön eljachtozná.

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

A Nemzeti Múzeumból kiebrudalt L. Simon László mindent, de tényleg mindent bevállalt, aztán a Főnök másodszor is ugyanúgy alázta meg: ezzel jár, ha egy fideszes egyszerre szeretne jóban lenni kultúremberekkel és a rendszer haszonélvezői között maradni.

Kvantummechanikai elveken működik az emberi lélek – többek között ilyesmik hangzottak el, amikor a Magyarságkutató Intézet vezetője a Polgárok Házában nagyívű előadást tartott a magyarok őstörténetéről.

AUTÓ

Közép-Európában mindenki ráhajtott a Volkswagen óriási akkugyárára, mégis Kanadában épül üzem: két éven keresztül folytak a tárgyalások a Volkswagen kelet-európai akkugyáráról, de nem lett belőle semmi, Európa nem áll jól az elektromos járműipari versenyben.

photo_camera Fotó: JENS SCHLUETER/AFP

Kromofággal rongáltak meg több tucat szabálytalanul parkoló autót Újlipótvárosban: az okozott kár 100-400 ezer forint közötti, többségük vélhetően a járdára festett fehér vonalon túllógva, szabálytalanul parkolt.

FILM ÉS HANG

Magyarországon is bemutatták Sascha Köllnreitner „Kurz” című dokumentumfilmjét: az egykori osztrák kancellár, Sebastian Kurz életét feldolgozó alkotásból hiányzik az egészséges mértékű kritika, inkább tűnik a visszatérést előkészítő projekt részének.

Sebastian Kurz
photo_camera Sebastian Kurz Forrás: Cineplexx/Youtube

A Robbie Williamsről szóló dokumentumfilm-sorozatban olyan felvételeket is láthatunk az énekesről, amiket hétköznapi emberek sem szívesen néznének vissza magukról.

ERDÉLY

Végül ajánlom az Erdélyben újságírókkal találkozó Ács Dániel és Szily László kalandjait.

Méltán híres kollégánk a független erdélyi lap, az uh.ro stábjával közösen forgat.
photo_camera Fotó: Szily László