Ikarusszal Csádig és vissza

reggel 4
2023 december 08., 00:00

Jó reggelt kívánunk a párás, ködös, borult hétvége előtt!

Ez a Reggel 4, a 444 reggeli – és nem az egyedüli – hírlevele, benne az elmúlt nap legfőbb híreivel, mindenekelőtt pedig 4 kiemelt anyaggal:

MAGYAR VILÁG

Lázár János szerint az elmúlt 30 év legnagyobb tarifareformja készül, az építési és közlekedési miniszter azt szeretné elérni, hogy 65 év felett és 14 év alatt mindenki ingyen utazhasson Magyarországon.

90 milliós büntetésre számít az Állami Számvevőszéktől a DK, pedig állítása szerint soha nem kért, nem kapott és nem használt fel külföldről származó pénzügyi támogatást.

A Mi Hazánk most úgy érzi, a Fidesz átverte: a kormánypártok csavartak egyet Novák Elődék választási javaslatán, ezért most ők vádolják az ellenzéket paktumozással.

Megkérdezték Varga Mihályt, mit szól ahhoz, hogy Orbán lecserélte őt Nagy Mártonra a gazdasági kabinetben, a pénzügyminiszter szerint ez edzőkérdés. Nagy egyébként sokasodó gazdasági menekültekre számít – Németországból: a miniszter véletlenül nem a roskadozó magyar, hanem a német költségvetést elemezte.

Oldtimer Ikarusok a belvárosban: a Közlekedési Múzeum december 16-tól Ikarus 66-os és 311-es autóbuszokat indít a téli hétvégéken.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Az Integritás Hatóság megreformálná a vagyonnyilatkozati rendszert: elektronikus és automatizált rendszert javasolnak, sűrűbb ellenőrzések mellett.

  • Miskolcon beállt a Momentum is a polgármester mögé, akit viszont sem a DK, sem az LMP nem támogat.
  • Vitézy Dávid még nem mondott igent az LMP felkérésére, de megtisztelve érzi magát.
  • Az önkormányzatok januártól a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium alá tartoznak majd.
  • 10 milliárd dollárba is kerülhet a rákosrendezői „mini-Dubaj”.
  • Karikó Katalin megtartotta a Nobel-előadását.

VILÁGOK HARCA

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter október elején jelentette be, hogy Magyarország humanitárius és katonai missziót indít Csádban. Ez lenne a Magyar Honvédség első önálló, bilaterális missziója, de már az is kétséges, hogy lesz-e művelet.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi és Dago Yacoub csádi nemzetvédelmi miniszter.
photo_camera Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi és Dago Yacoub csádi nemzetvédelmi miniszter. Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Szijjártó egy lehetséges Orbán-Zelenszkij találkozóról azt mondta: megfelelő előkészítés nélkül egészen biztosan nem fog tudni megtörténni.

  • A finn határ mentén toboroznak migránsokat az orosz seregbe.
  • Trükkös plakátkampány zajlik az orosz nagyvárosokban: a feliratokon ártatlan üzenet áll, de a QR-kód Navalnijék választási mozgalmához vezet.
  • Hán Júniszban, a föld alatt bujkálhat a Hamász vezetője.

KÜLVILÁG

Az Európai Bizottság a tagállamokra mutogat a Pfizer Magyarország elleni pere miatt, a magyar kormány szerint viszont a túl sok vakcinát a bizottság kényszerítette a tagállamokra.

photo_camera Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA
  • Olaszország hivatalosan is jelezte Pekingnek, hogy kilép az Egy övezet, egy út programból.
  • Kiengedték a börtönből Alberto Fujimori volt perui elnököt.

AZ ERŐSZAK VILÁGA

Három emberrel végzett egy ámokfutó a Las Vegas-i egyetemen, mielőtt a rendőrök agyonlőtték, de lövöldözés volt Brüsszelben is, ahol egy EP-képviselő asszisztense is megsérült.

photo_camera Fotó: THIERRY ROGE/Belga via AFP

Pelé egykori csapata, a Santos 111 év után először esett ki a brazil élvonalból, lángba borult a város, felgyújtották a játékosok autóit is.

  • Már négy nő vádolja szexuális erőszakkal Puff Daddyt.
  • Újabb színésznő vádolja szexuális zaklatással Gérard Depardieu-t.
  • Nyert a Liverpool, a sértődött Klopp így is majdnem felfalta a riportert.

PODCAST

photo_camera Fotó: Botos Tamás/444

Regények, nonfiction és két gyerekkönyv: nem titkoltan az ünnepi készülődésre is gondolva, csak idén itthon megjelent könyveket ajánlunk a Nem rossz könyvek legújabb részében.