Sűrű év után kezdődik minden elölről

reggel 4
január 02., 06:33

Jó reggelt, és boldog új évet! Ez itt a 444 napindító hírlevélsorozatának idei első része, rögtön jó vaskos tartalommal. Többek között olyan cikkekkel, mint:

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

Az év vége

photo_camera Fotó: ARPAD KURUCZ/Anadolu via AFP

Véget ért egy újabb év, és jöttek sorra az ilyenkor szokásos hírek is persze: kiderült, hogy több mint 300 köbméternyi szeméttel köszöntötték 2024-et a budapestiek, üzent Novák Katalin, több mint kétszázan kerültek kórházba a túl sok ital miatt, 143-szor vonultak a tűzoltók szilveszterkor, és tizenöt petárdázó ellen indított eljárást a rendőrség. Máshol sem volt egyszerű az este, zavargásokba csapott át a szilveszteri petárdázás Berlinben és Hollandia városaiban.

Szorosan kapcsolódik ide, hogy a múlt héten arra kértük a 444 házibulistáit és aftereseit, hogy írják meg nekünk a legmeredekebb más- vagy harmadnapjaik történetét, hogy közkinccsé tehessük az újév alkalmából a legkiemelkedőbb pályaműveket. Sok erős levelet kaptunk, a válogatásunk ezekből január elsején jelent meg.

Hír volt még itthonról, hogy Orbán az Operaház tetején nótázott szilveszterkor, míg Karácsony újévi üzenetében a beszélgetés fontosságát hangsúlyozta. Kapcsolódó kishír volt, hogy bár a Fidesz még mindig nem állított főpolgármester-jelöltet, de amúgy Gulyás Gergely szerint Karácsony simán legyőzhető.

Kiderült, hogy mégsem oldódott meg a helyközi járatos bérletek kérdése, és a BKK bérletei jelen állás szerint csak március elsejéig használhatóak. A témával kapcsolatban Vitézy Dávid ismét elmondta, hogy a Budapest-bérlet megszüntetése visszalépés lenne a budapesti közösségi közlekedésben.

Öregség és hasonlóak

photo_camera Fotó: Twitter

A két ünnep közötti időszakból az egyik kedvenc cikkem arról szólt, hogy régen miért néztek ki öregebbnek az emberek (már ha!), érdemes elolvasni, ha eddig kimaradt volna. Emellett grafikonon szedtük össze a magyar konzulok meccsre járási szokásait és értekeztünk a meztelenül szarás mibenlétéről is.

Választások

photo_camera Fotó: MORRY GASH, JIM WATSON/AFP

Mi a közös több mint négymilliárd emberben, akik a világ GDP-jének felét termelik meg együttesen? Bangladestől Ruandáig, az Egyesült Államoktól Indiáig választanak.

Írtunk arról is, hogy az EP és a magyar önkormányzati választásokon túl a brit, az osztrák, a portugál, és a román választás is fontos fordulatokat hozhat Európában. A kilátások nem túl derűsek: politikai széttagoltság csökkenése szinte esélytelen.

Ahogy az lenni szokott, újévkor a világ jelentősebb vezetői is nagy bejelentéseket tesznek: Macron szerint például 2024 a franciák nagy éve lesz, élő adásban mondott le a dán királynő, II. Margit, Zelenszkij rengeteg ukrán harci drónt ígért, Hszi jóbarátjának nevezte Putyint (aki az EU-ból egyedül Orbánnak küldött újévi köszöntőt), míg Ferenc pápa például leteremtette Róma vezetését.

Topok

Az év vége persze a nagyobb összegző cikkek ideje is, mi például szokás szerint összeszedtük az év percembereit (Pálffy Istvántól a KÍ Klaksvíkon és Gaius kutyán át a ferencvárosi padig), megmutattuk, melyik tíz 444-es videót néztétek idén a legtöbben, és összeszedtük az elmúlt 12 hónap legjobb-erősebb-emlékezetesebb fotóit is.

Ismét jelentkezett nálunk évösszegző utcafotó-gyűjteményével Soós Bertalan, a Qubit pedig a ChatGPT felől foglalta össze az évet.

Sztárság

photo_camera Fotó: VALERIE MACON/AFP

2023 Taylor Swift nagy éve volt: a rajongói hónapokat is hajlandóak sátrazni a koncerthelyszínei előtt, a Harvardon kurzust indítanak róla, a Time magazin az év emberének választotta. A countryénekesből lett popikon egyszerűen megkerülhetetlen volt idén. De miért?

Írtunk arról is, hogy visszatért az európai poptörténelem legpusztítóbb korszaka. Mert hiába tartott sokáig, mire megszabadultunk a '90-es évek egyforma, bugyuta, műanyag eurodance-slágereitől, a TikTok révén egy egész generáció gyermekkori zenetraumái újraéledtek.

A Qubit pedig arról írt, hogy az igazán jó stand-up humor fittyet hány a politikai korrektségre, de mindezt suttyóság nélkül képes megtenni.

Ünnepi podcast

Volt évzáró Borízű is, nyilván.