2023 percemberei, -állatai és -tárgyai Pálffy Istvántól a KÍ Klaksvíkon és Gaius kutyán át a ferencvárosi padig

Történelem
2023 december 30., 20:00

Több mint egy évtizede gyűjtjük azokat, akiket az adott évben valamiért (gyakran önhibájukon kívül) felkapott a média, de már felbukkanásukkor sejthető volt, hogy hamar elfelejtjük, kicsodák voltak (bár olykor tévedünk is, néhányan megkapaszkodnak, vagy később visszatérnek), de a nevük olykor nagy meglepetésre, a legindokolatlanabb módokon beugrik.

Moss László

Abból a szempontból tipikus percember volt, hogy rövid ideig sokan beszéltek róla, abból a szempontból viszont a kor embere, hogy a fekete kampányokkal operáló kormánypárti lejárató gépezet éppen az Eötvös József Gimnázium addig jobbára ismeretlen igazgatóját tette híressé egy korrupciós váddal.

Borisz Filatov

Dnyipro polgármestere napokig uralta a közbeszédet, miután ribancpofának nevezte Orbán Viktort.

Borisz Filatov 2023. március 8-án, nőnapon Dnyipróban.
photo_camera Borisz Filatov 2023. március 8-án, nőnapon Dnyipróban Fotó: Andrea Carrubba/Anadolu via AFP

Laszlóczki Imre

David Pressman amerikai nagykövet áprilisban bejelentette, hogy az USA szankciós listára tette a magyarországi központtal működő Nemzetközi Beruházási Bankot (IIB), illetve három vezetőjét, akik közül ketten orosz állampolgárok, egy pedig a bank magyar alelnöke volt, Laszlóczki Imre. Az ukrajnai háború kitörésekor minden európai állam kilépett a bankból, kivéve Magyarországot.

Laszlóczki Imre 2019. novemberben
photo_camera Laszlóczki Imre 2019 novemberében Fotó: Botos Tamás/444

Varga Énok

Az MTK-szurkoló születésnapos kisfiú végezhette el az NB II-es MTK–DVTK meccs második félidejének kezdőrúgását, majd végig is vezette a labdát a pályán, és rúgni akart egy gólt, csakhogy Senkó Zsombor, a DVTK kapusa kivédte a lövést, majd a kisgyerek újabb próbálkozása után a labdát is elrúgta. A gyereket ölben vitték le.

Csőgör Péter

Ő volt az az exrendőr, aki az első sorban bontotta a kordont a Várban, és a tüntetés után fogdába vitték.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Hidász Máté

Ő volt az a 17 éves fiú, akit a Karmelitánál történt kordonbontáskor könnygázzal közelről arcon fújtak. (Futott még: a maszkos Vili.)

Keresztény Zoltán

Szily László a legnagyobb krónikása az antiputyinista aktivistának és csapatának.

Papp Máté Bence

A Tóth Gabival együtt előadó Fricska táncegyüttes tagja.

Papp Máté Bence, Tóth Gabi és Pócs János örülnek a dinnyeszezonnak
photo_camera Papp Máté Bence, Tóth Gabi és Pócs János örülnek a dinnyeszezonnak Fotó: Pócs János/Facebook

Szetlik Gergő

Habony Árpád rokona, aki a Szigeten balhézott a rendőrökkel, bár szerinte máshogy történt.

Hameed Abdullah Talal

Az iraki focista, aki Budapesten eltűnt, de meglett.

Hameed Abdullah Talal

Pálffy István

A régi-új sztár, aki hosszú idő után a Hír TV-ben tért vissza, de már az első adásban összevissza beszélt a pedofíliáról, ezért kirúgták. Azt mondja, jól van, tartalékos katona lenne.

Pálffy István a tusványosi fesztiválon
photo_camera Pálffy István a tusványosi fesztiválon Fotó: Czinkóczi Sándor/444

Frank Sándor

A Nemzetközi Tiszai Halfesztivál szervezője az őt, a halászlevét és a fesztiválját ért vádakra (miszerint drága és szar) azt mondta: ők senkit nem kényszerítettek, hogy egyenek a halászlevükből, mégis rengetegen voltak, nem csaltak, nem csaptak be senkit, ha pedig nem tetszik Szegednek és a szegedieknek, nem rendez több halfesztivált, inkább elviszi máshová. (Az esetet a Borízű hangban részletesen megtárgyalták.)

Aleva Márta

Ő a Magyar Kétfarkú Kutya Párt XVIII. kerületi embere, akit egy fideszes képviselő, Lévai István Zoltán májusban azzal keresett meg, hogy 5 millió forinttal tudná támogatni, ha elindulna a polgármester-választáson. A férfit a Fidesz azonnal leszedte, nyomozás nem indult az ügyben.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Ádám Zoltán

Az egyetemi docens, aki munkajogi pert indított, miután kirakták a Corvinusról, ahol etikai eljárást kezdeményezett egy vizsgán kivételezett diák ügyében.

Ádám Zoltán felszólal a mellette tartott novemberi szimpátiatüntetésen.
photo_camera Fotó: Kaufmann Balázs/444

Adam Security

A Tiktok leghíresebb magyar biztonsági őre lengyel sztár lett, 1 perc 16 másodpercig bírta a ringben.

photo_camera Adam Security padlót fogott

Tóth Balázs, Szoszó, Nagy Joe, Tamás Márk, Spandler Csabi, Zsótér Donát, Gyurcsó, Kiss Tomi és Gyuszika

link Forrás

Ennyi.

KÍ Klaksvík

A feröeri focicsapat története legnagyobb diadalát aratta nemzetközi kupában, az FTC-t is megverte, a fradista szurkolók is hősökként ünnepelték őket.

Feröeri szurkolók a Kí Klaksvík augusztus 8-i meccsén.
photo_camera Feröeri szurkolók a Kí Klaksvík augusztus 8-ai meccsén Fotó: Lucas Frayssinet/Hans Lucas via AFP

Állatok

Gaius kutyát óriásharcsa ragadta el Kiskunlacházán.

M237, a BAZ-megyében kilőtt svájci farkas ügye a miniszterelnök közvetlen környezetéig jutott, az állatot az ügyészség szerint egy 9 éves kisfiú lőtte le.

Főúr, a Mezőhegyesi Ménesbirtok nóniusz ménje, amit Orbán Viktor odaajándékozott Recep Tayyip Erdoğannak.

Orbán Viktor (háttal, b) egy nóniusz lovat ajándékoz a török elnöknek a Karmelita kolostornál 2023. december 18-án.
photo_camera Orbán Viktor (háttal, b) egy nóniusz lovat ajándékoz a török elnöknek a Karmelita kolostornál 2023. december 18-án. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Világmikrosztárok

  • Charlie Javice: a 30 éves startupalapító a Wall Street legnagyobb bankját verhette át 175 millió dollárral.
  • Tyimofej Sadura: Olekszandr Macijevszkij volt az az ukrán katona, akit egy videón kivégeztek az oroszok, miután ő rezignáltan elszívta a cigijét, de egy napig mindenki úgy tudta, Tyimofej Sadura volt az áldozat.

Tárgyak

A 910 800 forintos, U alakú, Desirée fantázianevű egri kanapé, ami megbuktatta a Városfejlesztési Kft. vezetőjét, miután kiderült, hogy az irodába vett kanapé helyett kopott régi bútora állt ott.

Az év legszórakoztatóbb tárgya a ferencvárosi szivárványos-zöld-fehér-barna-piros-fehér-zöld-befóliázott-elszállított-stb. pad és a helyére odarakott, majd onnan elvitt és kidobott szék volt.

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444

RACE-001: az Árpád hídon spontán versenyzés miatt halálos balesetet okozó Mercedes rendszáma.

Már 11 éve gyűjtjük az embereket, akiknek a neve ismerősen csenghet: ilyen volt 2012-ben Kalós Pál vagy Rozs Szabolcs, 2013-ban a Szegedi Picsaember vagy Dino Marsani, 2014-ben Csender Levente vagy S. Pál, 2015-ben Orgován Béla vagy Almási Kristóf, 2016-ban Erdősi Lászlóné vagy Klein Robika, 2017-ben Magomed vagy Szentesi Kálmán, 2018-ban Swaney Elizabeth vagy Zara, a szurikáta, 2019-ben Dukász Magor vagy Zente SMA 1 Baby, 2020-ban Udvardi Péter vagy David Manzheley, 2021-ben Wölfinger László vagy Csenterics Ágnes, tavaly Lizz Truss vagy Pedrito.