Ez Klein Robika éve volt

Történelem
2016 december 26., 17:32
comments 65

Eltelt egy év, megint összeszedtük az év Orgován Béláit, Csender Leventéit és Szegedi Picsaembereit, akik csak rövid ideig voltak híresek, de akkor nagyon. Idén talán kevésbé erős a merítés, de volt egy-két toronymagasan kiemelkedően fontos nemfontos-ember. Íme a kronológiai sorrend:

Juhos Norbert

Talán kevesen emlékeznek rá, de rögtön az év elején bejárta a magyar sajtót a neve. Ő kapott 800 ezres pénzbírságot vagy 400 nap börtönt, amiért leírta, hogy holokamu.

Dávid Gyula Márton

Dávid Gyula Márton hátul középen (Fotó: Botos Tamás)
photo_camera Dávid Gyula Márton hátul középen (Fotó: Botos Tamás)

Annyira gyenge szereplő, hogy nekem is utána kellett néznem, miért írtam fel a nevét, és kiderült: gyakorlatilag egy napig volt nagy neve, amikor februárban egy több ezres pedagógustüntetésen mondott rövid beszédet. Emiatt a kormánypárti propaganda egyből betámadta azzal, hogy szállást keresett a Balaton Soundra.

Pukli István

Pukli István
photo_camera Fotó: Botos Tamás

Ugyanekkor került elő, de aztán valamivel nagyobb karriert futott be Pukli István iskolaigazgató, aki utána a Tanítanék Mozgalmat vezette, majd kilépett, és most egy konzervatív pártban gondolkodik.

Földi Viktor

Ő volt idén a név, amihez még arcot sem lehetett társítani. Egyszerűen annyival tarolta le az internetet, hogy az ellenőrzőbe is beleírta, hogy tiltakozásképp nem engedi a gyerekét suliba a februári demonstráció napján. Szó szerint 15 perc hírnév jutott neki.

Erdősi Lászlóné

Erdősi Lászlóné és kísérője sietve elhagyja a Nemzeti Választási Iroda épületét, miután az erőemberek segítségével megelőzték Nyakó Istvánt (Fotó: Balogh Zoltán / MTI)
photo_camera Erdősiné és kísérője a Nemzeti Választási Iroda épületének közelében február 23-án (Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Egyetlen napon dobta be magát, de az év nagy részében erről volt szó. A fideszes polgármester felesége (akinek a valódi nevét csak maroknyi ember ismeri), kopaszokkal és egy rejtélyes segítővel megerősítve lehetetlenítette el az MSZP népszavazási kezdeményezését. Végül egyébként sajnos nem ő nyert, a Fidesz beszart, vagyis elnézést, befosott, és eltörölte a vasárnapi zárva tartást, a népszavazást elcsaló kopaszok meg szépen békén lettek hagyva.

Csabai József

Bivalyerős volt a február, hiszen a szegény ember Erdősi Lászlónéja is felbukkant, aki kopaszok nélkül, a semmiből, a Fidesz központját tájékoztatva előzte meg Orbánt a kvótáról szóló népszavazási kezdeményezésével. Rogán Antal két órán belül lebeszélte a kamikazeakcióról.

Kövesdi Veronika

Kövesdi Veronika egyetemista beszédet mond az Együtt – a Korszakváltók Pártja demonstrációján az I. kerületi Lánchíd utcában február 28-án. A tüntetést Lopják a jogom! Vissza a népszavazást a népnek! címmel szervezték Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjének idejére. (Fotó: Mohai Balázs / MTI)
photo_camera Kövesdi Veronika egyetemista beszédet mond az Együtt – a Korszakváltók Pártja demonstrációján az I. kerületi Lánchíd utcában február 28-án. A tüntetést Lopják a jogom! Vissza a népszavazást a népnek! címmel szervezték Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjének idejére. (Fotó: Mohai Balázs / MTI)

Szintén februárban, szintén a tanártüntetésen szólalt fel „ez a dühös egyetemista lány, aki a legkeményebb ellenzéki beszédet mondta”.

Körtvélyesi Attila

Körtvélyesi Attila Facebook-oldaláról
photo_camera Körtvélyesi Attila Facebook-oldaláról

Márciusban robbant a bomba, amikor kiderült: nem Habony Árpád, nem Csányi Sándor, és nem is Vlagyimir Putyin rángatja dróton Orbánt, hanem a fényre hirtelen kilépő nagykőrösi alpolgármester vallotta be, hogy ő adott levélben tanácsot a miniszterelnöknek, amit az meg is fogadott.

Gyuszi, a rapper

Kiss Gyula (Gyuszi) magyarul adta elő a Finnugor rep című számát a Romanii au Talent tehetségkutatóban. Ennyi történt, se több, se kevesebb.

Illés bácsi

A 77 éves gödöllői mártírcukrász májusban lett az ország legmegosztóbb vállalkozója a kétes minőségű fagylaltjai miatt, de akárhány támogatója is volt, a Nébihhel nem bírt, így feladta a harcot.

Balogh Arnó

A keletkezett kár (Fotó: Balogh Arnó / Facebook)
photo_camera A keletkezett kár (Fotó: Balogh Arnó / Facebook)

Május végén lett az M0-s sztárja, mert egy baleset után az interneten kereste azt az idiótát, aki majdnem megölte egy közúti izmozással. A bűnös skodás hamar meg is lett.

G Ras

link Forrás

Simán az év magyar aktivistája a Riddim Colony énekese, a Ligetvédők arca. Jaman, don't give up the fight!

Szabó Miklós

link Forrás

Az év gyereke 11 évesen tolta a puhapöcs generáció arcába az örök értékeket, amikor Nyíribronyban egyedül tépett ki egy újszülött bárányt a burokból.

Cseh Marián

Cseh Marián jobbról a második (Fotó: Slovansultra)
photo_camera Cseh Marián jobbról a második (Fotó: Slovansultra)

Az év szlovákiai sztorija volt, de mégis egy magyar büszkeségről van szó, így itt a helye Dunaszerdahely ismert kidobójának, aki az uniós eurómilliárdokat kezelő állami ügynökség élére került. Sajnos sosem tudjuk meg, milyen szakmai színvonalat képviselt volna, mert bár a mezőgazdasági minisztérium kiállt mellette, ő másnap „személyes okok” miatt lemondott.

Dózsa László/Pruck Pál/Klein Robika

Dózsa László feltartja a Pruck Pálról készült fotót 2015 októberében
photo_camera Dózsa László feltartja a Pruck Pálról készült fotót 2015 októberében (Fotó: jozsefvaros.hu)

Nálam egyértelműen közülük kerül ki az év leghíresebb nem híres embere. Dózsa László közepesen ismeretlen színész-rendező élete főművét ismerhette meg az egész ország, mármint a világraszóló kamujait. Az eddig szinte teljesen ismeretlen Purck Pál az 1956-os ünneplést koordináló Schmidt Mária ámokfutásának hála szintén országosan ismert lett.

link Forrás

Mégis a történet legkisebb szereplője, Klein Robika a kedvencem, akiről Dózsa azt állítja, hogy egy házban laktak, amíg 1956-ban a szovjetek légvédelmi ágyúval és tojásgránáttal ki nem végezték (bár Dózsa sztorijaiban a helyzettől függően más-más kínhalált halt). Klein Robika, a „tündéri, édes kis zsidó gyerek” létezésére ugyanis semmilyen bizonyíték nincs, úgyhogy jelen állás szerint ő az év leghíresebb nem létező nem híres embere.

Kusovszky Imréné

Kusovszky Imréné az M1 stúdoiójában
photo_camera Kusovszky Imréné az M1 stúdoiójában

Csak néhány napja történt, máris történelem: soha senki nem volt még olyan boldog, mint Kusovszky Imréné, amikor Orbán Viktor elmondta neki, hogy 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt kapnak a nyugdíjasok karácsony előtt.

+1

A hagyományokat megszakítva idén egy külföldi versenyzőt is meg kell említenünk: 2016 nem lett volna 2016 Harambe, a mártírhalált halt gorilla nélkül.

Ha kihagytam valakit, az csak azért lehetett, mert még annyira sem volt híres, mint a többiek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.