Sulyok és ellensúlyok

reggel 4
február 23., 01:28

Jó reggelt! Ez is olyan nap volt, hogy legalább két hírlevélnyi jó cikket termeltünk ki, de azért igyekszem fogyasztható méretűre összehúzni magunkat.

4 kiemelt cikk:

Kegyelmi ügy

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Felfüggesztik a Kúriai Döntések című folyóirat kiadását, amíg ki nem derül, hogy kerülhetett bele a kegyelmi botrányt kirobbantó határozat. Az ezt előásó ügyvéd közben arról posztolt, hogy előbb volt konzervatív, mint Orbán Viktor, és talán előbb lett Fidesz-tag, mint Novák Katalin.

Reggel megírtuk, hogy a gyermekvédelmi jelzőrendszerről tart órát a Pázmányon a pedofil bicskei exigazgatót mentegető Csókay László, délutánra azonnali hatállyal megszüntették a szerződését.

Karácsony szerint Tarlóséknak elő kellett volna szedniük a bicskei igazgatóról szóló irataikat, mielőtt kitüntetésre terjesztették fel, ezért a politikai felelősség tisztázására vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi.

Elnöki ügy

photo_camera Köztársasági elnökök: múlt, jelen, jövendő Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

A kormánypártok elvonulása alatt egészen bizarr jelenet zajlott Almádi főterén, ahol páran Magyar Péter kihangosított beszédét hallgatták hatan, kétbusznyi rohamrendőr felügyelete alatt.

Aztán kidobolták a döntést: Sulyok Tamás a Fidesz államfőjelöltje. Nem volt pártkatona az Alkotmánybíróság élén, de a testület kényes ügyekben rendszeresen a kormánynak kedves döntéseket hozott. Tudós-jogász imidzsű elnök jöhet Novák Katalin után - írja villámportréjában Kolozsi Ádám. Az ellenzéki pártoknak vannak kétségei, ki tudja-e fejezni a nemzet hőn áhított egységét.

De a fékek és ellensúlyok rendszerében nem csak a köztársasági elnöknek jut fontos szerep, hanem az Állami Számvevőszéknek is. Az meg igazán nem az ő hibájuk, ha egyszerűen nem lehet kimutatni a Megafon és a Fidesz közti kapcsolatot.

Bilincs, ami nincs

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

A lábbilincses őrizetesek ellenőrzés nélkül maradtak. Így menekülhetett el az a férfi is, aki a rábízott gyerekek ellen követhetett el szexuális erőszakot. Nem váratlan technikai hibáról volt szó. A rendszer azért állt le ősszel, mert a lábbilincsek által kibocsátott információkat tároló szerver megtelt, és nem volt aki karbantartsa. Ez amiatt történhetett, mert a rendszerhez kapcsolódó karbantartási vagy szupport szerződés lejárt, és azt nem újították meg. Nem volt rá pénz.

Kutató, aki nincs

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Kiss Tímea 25 éve tanított földrajzot a Szegedi Tudományegyetemen, amikor elege lett, és B terv nélkül felmondott. A hallgatók és az oktatók által is elismert tanár arról mesélt a 444-nek, hogy évek óta érlelgette magában a felmondást, amellyel az egyetemi oktatók sokszor megalázó helyzetére szerette volna felhívni a figyelmet. Mert rá sem volt pénz.

Lakás, ami nincs

photo_camera Fotó: ee...

Lakás-, család- és normatív támogatásokra is kevesebb a pénz, mint tavaly. Az adósság egyetlen hónap alatt több mint 2000 milliárddal nőtt, csak a kamatkiadásokra 100 milliárddal többet költöttek, mint tavaly januárban. Sok bevétel elmaradt a tavalyitól, de volt egy, ami hat és félszeresére nőtt, derül ki a részletes januári költségvetési adatokból.

De azért nem fekete-fehér a kép: Orbán Viktor fizetése például nő, 6,3 millió forintért dolgozik márciustól

Béke, ami nincs

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Gyertyagyújtással emlékeztek a háború kitörésének második évfordulójára a Budapesten élő ukrán menekültek. Az elmúlt két évben csak az ukrán menekültekre irányuló figyelem csökkent, az ő szükségleteik nem. Mi többek között egy dokumentumfilmmel készülünk. Közben újabb donyecki falut foglalhattak el az oroszok.

Tyúkól

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

A felnőtt nők fele csak keresztbe tett lábbal mer tüsszenteni. A szülés utáni inkontinenciáról méltatlanul keveset beszélünk, pedig lenne megoldás. És nem csak arra. Podcast inkontinenciáról, szétnyílt hasizomról és egyebekről, amelyekről jó lett volna tudni a szülés előtt.

  • A nők pótolhatatlanok a politikában – mondta Orbán az évértékelőn, majd javasolt két férfit a távozó nők helyére

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.