Hétvégi olvasnivalók Magyar Péter embereiről, Orbán oroszbarát missziójáról és egy beteg sportról

reggel 4
július 06., 05:38

Jó reggelt! Ez a reggeli hírlevelünk hétvége kiadása, amiben a nagyobb anyagainkból válogatunk, de érdemes feliratkozni a többire is.

ORBÁN VIKTOR

A miniszterelnök előbb gyorsan elrepült Kijevbe, aztán nagy titkolózás közepette Moszkvába.

Orbán Viktor a Kremlben Vlagyimir Putyinnal július 5-én.
photo_camera Fotó: Benko Vivien Cher/Miniszterelnöki Sajtóiroda/AFP

POLITIKA

Bár terminátornak látszik, azért Magyar Péter is egy ember – mondja a mellette elsőként kiálló művész, Nagy Ervin, aki szerint olyan sebességgel zajlott a kampány, hogy csak most kezdik el valójában megismerni egymást. Szerinte a magyar kulturális szcénát erős egzisztenciális szorongás veszi körbe.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Ők segítettek a háttérből felépíteni Magyar Péter 30 százalékot hozó kampányát és országjárását: egyikük közgazdász amerikai MBA-diplomával, fiatal vállalkozókat segítő egyesületet visz, mentorestjein a Costesben évről évre ismert arcok tűnnek fel, a felesége és egy igazgatósági tagság révén kötődik Mesterházy Ernő köreihez, a másikuk Magyar asszisztense, a civil szférából érkezett, főleg Egyesült Európát szorgalmazó projektekben vett részt. (Magyar Péter aztán nagyot is kommentelt a cikkre.)

Mit rontottak el a kampányban, miért nincs értelme beülni a parlamentbe, hogyan „tárgyaltak” a DK-val, mit mondott Vitézy Dávid a Fideszről, és mihez kezdenek egy kerülettel? Többek közt ezekről beszélgettünk Kovács Gergellyel, az MKKP társelnökével, Hegyvidék frissen megválasztott polgármesterével.

A ministránsfiú állítja: az orosz egyház budapesti feje hónapokig molesztálta, végül a fiatal lelépett a metropolita millióival és most a magyar rendőrség keresi.

GAZDASÁG

2010 óta 105 ezres népességcsökkenést okozott a kivándorlás, ez annyi, mintha ennyi idő alatt elnéptelenedett volna Kecskemét. Az elmúlt 14 évből csak három olyan volt, amikor kevesebben költöztek el, mint vissza, a vándorlási egyenleg a Covid idején, 2020-ben volt a legjobb, azóta újra gyorsuló ütemben romlik.

Hszi Csin-ping kínai elnök repülőgépe távozik a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérrõl 2024. május 10-én.
photo_camera Hszi Csin-ping kínai elnök repülőgépe távozik a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérrõl 2024. május 10-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA
  • Mészáros Lőrinc állami segítséggel terjeszkedik a Balkánon is.
  • Az MNB kikutatta, hogy a pedagógushiányt béremeléssel és a terhek csökkentésével lehetne orvosolni.

KÜLFÖLD

Tartós politikai válság várhat Franciaországra Macron kudarca és a jobboldal nagy győzelme után: Le Penék söpörtek a választáson, de többségük valószínűleg így sem lesz, és könnyen jöhet egy újabb előrehozott választás is, a nagy stratégának gondolt Macron pedig önsorsrontó szerencsejátékosként vonulhat be a francia emlékezetbe.

A visegrádi országokban mindenhol marginális szerepük lett a hagyományos baloldali pártoknak. A magyar baloldal könnyen a lengyel sorsára juthat: a történelmi bukás után ott soha nem tudtak visszajönni, azóta is a jobboldal küzd a centristákkal.

Marine Le Pen és Jordan Bardella a Nemzeti Tömörülés EP-kampányában.
photo_camera Marine Le Pen és Jordan Bardella a Nemzeti Tömörülés EP-kampányában. Fotó: ARTUR WIDAK/NurPhoto via AFP

Budapestnek is üzent az örmény jogvédő, akinek gyerekkorában felrobbant a kezében egy akna: Azerbajdzsán szisztematikusan dózerol Hegyi-Karabahban, az örmények után az emlékeiket is el akarják tüntetni, az etnikai tisztogatást egy vak jogvédő próbálja a Nemzetközi Büntetőbíróság elé vinni.

KÖNYV

A világ leghülyébb díjáért járó elismerést kapja: a Libri! A minőségi kortárs irodalom fontos megmutatkozási lehetősége volt a Libri-díj, aztán jött a NER, és sikerült olyan rendszert kidolgozni, ami párját ritkítja a világon.

A Ceaușescu-rendszer elviselhetetlen szörnyűsége, a fasiszta és kommunista őrjöngés áldozatai, bűnösei és hősei, és a rég eltűnt, vagy már csak nyomokban fellelhető Erdély – könyvként adták ki Tamás Gáspár Miklós kolozsvári esszéit.

TGM 1987-ben Demszky Gáborék perőcsényi házának verandáján.
photo_camera TGM 1987-ben Demszky Gáborék perőcsényi házának verandáján. Fotó: Hodosán Róza/Fortepan
  • Szálinger Balázs végigjárja Petőfi Sándor 1845-ös felvidéki útját.

FESZTIVÁL

Fotók a Balaton Soundról és a Kolorádóról, interjúnk Дevával.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

FOCI

Végh Antal ötven éve írt arról, hogy miért beteg a magyar futball. A könyve rögtön hiánycikk lett, volt, aki ötösével vitte. Akkoriban az európai ranglistán a sehol sem jegyzett Svájc, Törökország és Románia is megelőzött minket. A könyvet végigkísérő kulcskérdés: mennyit keresnek a focisták. Az akkori MLSZ-elnök megígérte, hogy nyilvánosságra hozzák, de természetesen a mai napig nem hozták. (Hatalmas összegeket keresnek a válogatott focistáink külföldön. Az NB I.-esek se keveset, de a hazai fizetéseknek a piachoz nincs sok közük.)

Végh Antal 1965-ben
photo_camera Végh Antal 1965-ben Forrás: Hunyady József / Fortepan

Futballrajongó kollégáink elemezték a foci-Eb-t a negyeddöntők előtt. Még nem jutottak ki a szakadékból az olaszok, amibe Európa csúcsáról zuhantak: hosszú és szinte minden elemében fájdalmas utat jártak be a 2021-es Eb-győzelem óta.

Kiemelt videóink