A hegyvidéki turul sorsán múlik, hogy a Kutyapárt tényleg hisz-e a demokráciában, vagy inkább meghajol az erőszak előtt

vélemény
július 25., 10:58
  • A 12. kerületi polgármester-választás egyértelmű győztese, Kovács Gergely azt ígérte, a gyilkosok emlékműve nem marad a helyén.
  • Aztán a Mi Hazánk és a kormánymédia fenyegetőzni kezdett.
  • A Kutyapárt társelnöke erre azt mondta, a turulszobor nem tartozik Hegyvidék tíz legfontosabb ügye közé, nem ezzel szeretné kezdeni a kerület irányítását, mert nem akarja, hogy egymásnak essenek az emberek.
  • Az ígéret és a fenyegetés után márpedig nagyon fontos lett ez az ügy: a demokrácia és az erőszak közötti választáshoz vezetett.

Az igazság ígérete

Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke június 9-én, a választás éjszakáján, miután eldőlt, hogy ő nyert, azt nyilatkozta a Partizánnak, hogy: „Nem fog ott maradni a turulszobor. Nagyon sok embert bánt. (…) Konkrétan nácik nevét sikerült felírni erre a szoborra. Ki van találva, van erre egy hely, úgy hívják, hogy Szoborpark. Oda fog kerülni a turulmadár.” Ezt a szándékát a Partizánnak később megerősítette, mondván, nem az a baj, hogy egy turul szobra áll a kerületben, hanem az, hogy a 12. kerületben működött az egyik legkegyetlenebb nyilas szervezet a II. világháború idején, és a szobor helyétől nem messze volt a nyilasok központja.

Kovács Gergely, az MKKP társelnöke interjút ad a 444-nek 2020. augusztus 24-én.
photo_camera Kovács Gergely, az MKKP társelnöke interjút ad a 444-nek 2020. augusztus 24-én Fotó: Kiss Bence/444

Kovács nem először nyilatkozott hasonlóan, már a 2020-es testületi ülésen azt mondta: „Zsidó áldozatok nevét felhelyezni egy turulra, ráadásul 30 méterre attól a helytől, ahol ölték a nyilasok őket, ez szürreális.” Azt mondta, ha átnevezik a szobrot, attól még a probléma ugyanúgy fenn fog állni: „Ugyanúgy ott fog állni egy turul a zsidók lemészárlásának helyszínétől nem messze. Csak azt tudom támogatni, hogy az önkormányzat elbontsa. Tudom, hogy nem fogja megtenni. Nyilván a Fidesznek nem néz ki jól, ha a Szoborparkba hurcolnak egy olyan emlékművet, amit egy fideszes polgármester állított.”

A gyilkosok emlékműve

A 12. kerületi nyilas korszakról és a hegyvidéki turul körüli emlékezetpolitikai csatározásról szóló filmünket, A gyilkosok emlékművét 2021-ben mutattuk be:

link Forrás

A szobrot Mitnyan György akkori fideszes polgármester kezdeményezésére állították fel 2005-ben, a főváros engedélye nélkül, de már a 2002-es ötlettől kezdve pártpolitikai csatát és utcai tüntetéseket eredményezett. Amikor 2008-ban a Jobbik, a Magyar Gárda és más szélsőjobbos szervezetek tüntettek a szobornál, zengett a „Mocskos zsidók!”

2019-ben Rab László tárta fel a Mozgó Világban, hogy a szobron a nyilas gyilkosok neve szerepelt az áldozatok között. A fideszes polgármester, Pokorni Zoltán nagyapja, Pokorni József például úgy lett áldozat, hogy valójában aktívan részt vett a nyilas tömeggyilkosságokban, személyesen végzett ki sok ártatlan embert, Kun páter pártszolgálatosai mellett öldökölt a kerületi kórházépületekben és az Alma utcai zsidó szeretetházban.

Pokorni Zoltán ezután a gyilkosok nevét leszedette az emlékműről, majd megígérte, hogy rendet tesz a turul körül, de ezt az ígéretét csak részben tartotta be. A hegyvidéki testület szavazott a turul sorsáról, és a fideszes többség úgy döntött, a szobor a helyén marad, Pokorni pedig arra hivatkozva, hogy nem lát tisztán a kérdésben, nem szavazott.

Pokorni Zoltán, a XII. kerület akkori fideszes polgármestere (j) a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 27-én.
photo_camera Pokorni Zoltán, a XII. kerület akkori fideszes polgármestere (j) a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében, 2019. november 27-én Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Első körben a megoldás az lett, hogy a turult átminősítették I. világháborús emlékművé, majd a második körben ezt is elvetették, végül egyszerű turulszoborként maradt a helyén. Pokorni megígérte, hogy pályázatot írnak ki a szobor újrakeretezésére, aminek az lett volna a lényege, hogy a turult mint sokrétű, problémás és egyben ősi szimbólumot kontextusba helyezzék. Ebből sem lett semmi, Pokorni pedig nemrég azt mondta, a szobor ügye „nem tartozik a legfontosabb várospolitikai problémák közé”.

Az erőszak ígérete

Rögtön azután, hogy Kovács beszélt a szoborparkos tervéről, Toroczkai László az X-en egy posztot továbbosztva úgy reagált: „Ha Kovács Gergely megpróbálja eltávolítani a hegyvidéki Turul szobort, akkor velünk szemben fogja találni magát!” A Mi Hazánk elnöke ezután TikTokon üzent Kovácsnak, hogy ne viccelődjön a turullal, mert az a magyarság szimbóluma, és úgy fog járni, mint „a szellemi elődei, az SZDSZ-esek”, és vannak még magyarok Budapesten is, akik meg fogják védeni a szobrot, majd a videó végére bevágta a masírozó Betyársereget.

A fideszes influenszer, Trombitás Kristóf is azt üzente:

photo_camera Forrás: Trombitás Kristóf/Facebook

Ágoston Balázs, a Magyar Nemzet EU-ellenes, csurkista publicistája a szobor alkotmányos védelmét követelve azt írta: „A magyar állam és a magyar nemzet jelképei nem válhatnak mindennapi pitiáner politikai játszadozások, pláne szélsőbaloldali ­ideológiák megszállottainak áldozatává. Ez egyfelől önbecsülés kérdése, másfelől a gyógyulóban lévő nemzetlélek megóvása és erősítése szempontjából egyenesen életbevágó.”

Kovács Gergely tíz nappal a megválasztása után visszatáncolt a szobor elszállításától, az Indexnek azt mondta: „Magamtól egyetlenegyszer sem hoztam szóba a turulszobrot, de minden egyes újságíró megkérdezi. Nem ezt tartom a legfontosabb ügynek. (…) Tényleg nem tartozik a tíz legfontosabb ügy közé a turulszobor, nem ezzel szeretném kezdeni a kerület irányítását. Nem akarom, hogy egymásnak essenek az emberek. Beszélni fogunk történészekkel, és átgondoljuk, hogy mit lehet tenni. Személy szerint nem tartom megfelelőnek, hogy egy kardot tartó turulmadarat emeltek a javarészt zsidó származású áldozatok emlékére. (…) Nem én fogom eldönteni, megkérdezünk szakértőket, történészeket, és igyekszünk – már amennyire lehetséges – ebben az ügyben konszenzusos megoldást találni.”

Demszky Gábor akkori főpolgármester arról, hogy miért nem léptek fel hatékonyan a turulszobor ellen, A gyilkosok emlékművében szintén azzal érvelt, hogy nem akartak nyíltan összetűzni a Jobbikkal, nem akartak utcai harcot:

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.