Hétvégi olvasnivalók a neotrumpistáktól a miniszterelnök lányának piaci szerepéig

reggel 4
augusztus 03., 01:59

Jó reggelt! Újra itt a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása, az elmúlt hét legfontosabb-érdekesebb nagyobb anyagaival. A hírleveleink között itt lehet válogatni.

TUSVÁNYOS

Elemeztük Orbán Viktor beszédét és megriportoztuk a tusnádfürdői fesztivált.

photo_camera Fotó: Daniel Mihailescu/AFP

Orbán beszélt arról, hogy a családtámogatási rendszert kiterjesztené a határon túlra, ami alapjaiban írná át a gyakorlatot. De arról is beszélt, hogy el kell érni, hogy Magyarország demográfiai értelemben önfenntartó állapotba kerüljön 2035-re, ez viszont nem reális cél.

Orbán a beszédében többször is említette a bukaresti és a varsói „TGV”-t. A gyorsvasút legfőbb célja a hazai hálózat nyugat-európaivá tétele, olyan nagyvárosok bekapcsolása a hálózatba, mint Debrecen, Nyíregyháza, Székesfehérvár vagy Győr. A varsói gyorsvasúton az első kapavágások a 2030-as évek elején vagy kicsit előbb történhetnek meg, a bukaresti még így sem áll.

BELFÖLD

Orbán Ráhel arról beszélt, hogy a Balatont meg kell tartanunk magunknak, majd kijelölte a magyar turizmus új irányát. Több luxust, jobb állami repteret, még több ötcsillagost: a miniszterelnök lánya piaci szereplőként beszélt magáról az állami százmilliárdokkal kitömött MCC fesztiválján.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Nemcsak a honvédelmi minisztérium kommunikált furcsán a magyar Lynx harcjárműről, tényleg gond lehetett a gyártással: bár a tárca jótékonyan hallgat róla, a jelek szerint nem ment minden a tervek szerint a Lynx harcjármű gyártásával, és egyelőre a magyarországi fegyvergyárak is nehezen tudnak nyereséget termelni.

Egy éve állította le a személyszállítást Lázár János a Balassagyarmat–Ipolytarnóc vasútvonalon, de a pályát egy nemzetközi szerződés miatt nem lehet bezárni, és most csak szlovák tehervonatok közlekednek rajta.

  • A kormány 7 milliárdot vett el az októbertől ellenzéki vezetésű Paks 19 milliárdos költségvetéséből.
  • A kötelező szűrővizsgálatokról sok részlet még nem ismert, de vannak, akik már most tiltakoznak.
  • Hetekig vívott szélmalomharcot egy diák az Oktatási Hivatallal az eltűnt bizonyítványa miatt, és vesztett.
  • Rényi Pál Dániel megírta, hogyan lett vége a Momentumnak.

KÜLFÖLD

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

Írtunk a Donald Trump mellett kiálló celebekről, ahogy arról is, hogy Kamala Harris visszaadta a demokraták hitét abban, hogy Trump legyőzhető, de ettől még nem lesz könnyű dolga.

  • És írtunk az évszázad fogolycseréjéről is.

OLIMPIA

Mit mond a 4 órás nyitóünnepség koreográfusa, mit gondol erről a katolikus egyház, hogyan reagált a nemzetközi szélsőjobb? Hogyan erősítheti vele saját narratíváját Orbán és a hazai propagandasajtó? Értelmezések és reakciók a párizsi ceremóniáról, Dionüszosztól a drag queenekig.

A fél világ fel van háborodva, hogy elindulhatott az olimpián az algériai Imane Helif, akinek állítólag X és Y kromoszómája is van. A jobbosok, patrióták, woke-fixációsok és társaik buziznak, a balosok, a libsik és társaik egyszerűen csak értetlenkednek. Hogy megértsük a helyzetet, érdemes tisztában lenni a tényekkel.

Imane Helif
photo_camera Imane Helif Angela Carini elleni mérkőzése után Fotó: MOHD RASFAN/AFP

Szinte lehetetlen hivatalosan visszakeresni és megnézni egyes versenyszámokat. Az Olimpiai Bizottság még mindig nagy tévétársaságoknak adja el a közvetítés jogát, feltételezve, hogy a nézők hajlandóak órákat ülni a tévé előtt. Az idei olimpia újítása, hogy a MAX-on is lehet követni az eseményeket, csakhogy a fiatalok a Tiktokon akarják nézni kedvenc sportolóikat.

  • Uj Péter a dél-szudáni kosárcsapat első olimpiai győzelmének örült,

PODCAST

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Uj Péter péksüteményekről és kenyerekről beszélgetett Miklós Mihállyal, a Marmorstein pékség tulajdonosával. (Itt az ingyenes verzió.)

Kiemelt videóink