Rendszeresen találkozott kínai ügynökökkel a héten letartóztatott amerikai exkém

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel
A hongkongi sajtó értesülései szerint ezen a 2017. október 13-án készült felvételen a jobboldali, elmosódott alak az Egyesült Államokban 2018. január 15-én letartóztatott exkém, Jerry Shin Shing Lee látható.Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

Volt kollégái szerint a hétfőn őrizetbe vett és titkos iratok jogtalan megszerzésével vádolt egykori CIA-ügynök, a kínai származású, honosított Jerry Chun Shing Lee rendszeresen találkozott a kínai titkosszolgálatok ügynökeivel. Ez részben a munkája része volt, a CIA pekingi ügynökeként elvárható volt, hogy találkozzon kínai kémekkel. De kollégái szerint a kapcsolatot visszavonulása után is fenntartotta, amit még üzletfelei is gyanúsnak találtak.

A New York Times szerint ez arra utalhat, hogy az amerikai nyomozók Lee-t tarthatják a kínai titkosszolgálat a CIA-ba beépült téglájának. A CIA és a kémelhárításért felelős FBI 2011-ben indított Méhészborz néven közös akciót annak felderítésére, hogy miért veszett hirtelen nyoma több, a kínai vezetésbe mélyen beépült ügynöküknek. A kínai elhárítás 2010-12 között 18-20, az amerikaiaknak dolgozó ügynököt tüntetett el. Volt, akit kollégái szeme láttára végeztek ki egy kormányzati intézmény udvarán.

Lee a Timesnak nyilatkozó egykori kollégája szerint egyik üzleti partnere, a Japan Tobacco 2010-ben értesítette az FBI-t Lee gyanút ébresztő kapcsolatairól.

Lee amúgy már a nyomozás kezdeti szakaszában gyanússá vált, mert azon kevesek közé tartozott, akik ismerhették a lebuktatott kémeket. 2012-ben ezért egy állásajánlattal hazacsábították, hogy titokban átvizsgálhassák szállodai szobáit. Találtak is nála két noteszt, amiben ott sorakoztak a Kínában dolgozó amerikai hírszerzők valós személyes adatai. Az elhárítók ezután megkockáztatták, hogy szabadon engedik, hátha elvezeti őket a tartótisztjeihez. Ez nem történt meg, így évekkel később, 2018. január 15-én letartóztatták, de egyelőre csak amiatt emeltek ellene vádat, amiért már 2012-ben is bíróság elé állíthatták volna.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.