Rendszeresen találkozott kínai ügynökökkel a héten letartóztatott amerikai exkém

külföld
2018 január 19., 9:08
comments 15
photo_camera A hongkongi sajtó értesülései szerint ezen a 2017. október 13-án készült felvételen a jobboldali, elmosódott alak az Egyesült Államokban 2018. január 15-én letartóztatott exkém, Jerry Shin Shing Lee látható. Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

Volt kollégái szerint a hétfőn őrizetbe vett és titkos iratok jogtalan megszerzésével vádolt egykori CIA-ügynök, a kínai származású, honosított Jerry Chun Shing Lee rendszeresen találkozott a kínai titkosszolgálatok ügynökeivel. Ez részben a munkája része volt, a CIA pekingi ügynökeként elvárható volt, hogy találkozzon kínai kémekkel. De kollégái szerint a kapcsolatot visszavonulása után is fenntartotta, amit még üzletfelei is gyanúsnak találtak.

A New York Times szerint ez arra utalhat, hogy az amerikai nyomozók Lee-t tarthatják a kínai titkosszolgálat a CIA-ba beépült téglájának. A CIA és a kémelhárításért felelős FBI 2011-ben indított Méhészborz néven közös akciót annak felderítésére, hogy miért veszett hirtelen nyoma több, a kínai vezetésbe mélyen beépült ügynöküknek. A kínai elhárítás 2010-12 között 18-20, az amerikaiaknak dolgozó ügynököt tüntetett el. Volt, akit kollégái szeme láttára végeztek ki egy kormányzati intézmény udvarán.

Lee a Timesnak nyilatkozó egykori kollégája szerint egyik üzleti partnere, a Japan Tobacco 2010-ben értesítette az FBI-t Lee gyanút ébresztő kapcsolatairól.

Lee amúgy már a nyomozás kezdeti szakaszában gyanússá vált, mert azon kevesek közé tartozott, akik ismerhették a lebuktatott kémeket. 2012-ben ezért egy állásajánlattal hazacsábították, hogy titokban átvizsgálhassák szállodai szobáit. Találtak is nála két noteszt, amiben ott sorakoztak a Kínában dolgozó amerikai hírszerzők valós személyes adatai. Az elhárítók ezután megkockáztatták, hogy szabadon engedik, hátha elvezeti őket a tartótisztjeihez. Ez nem történt meg, így évekkel később, 2018. január 15-én letartóztatták, de egyelőre csak amiatt emeltek ellene vádat, amiért már 2012-ben is bíróság elé állíthatták volna.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt