Elkezdődött a Mészáros-Vajna meccs a TV2 irányításáért

media
2018 november 13., 06:52
comments 253

Október közepén Andy Vajna második kerületi villájában került sor a TV2 megújult menedzsmentjének első - állítólag szokás szerint szivarfüstben gazdag - ülésére, amin először vett részt az igazgatóságba október elején delegált Vaszily Miklós.

Az MTVA egykori vezérigazgatóját október 10-én nevezték ki igazgatósági tagnak, de a módosított alapító okirat - benne Vaszily nevével - csak a múlt héten jelent meg a cégbírósági adatbázisban. A késedelem oka, hogy Vaszilyt néhány nappal delegálása előtt nevezték ki az Echo TV vezérigazgatójának is, és a jogászok azon dolgoztak, a pozíciók ne legyenek összeférhetetlenek.

Vaszily a berettyóújfalui jogász Antal Kadosát váltotta a menedzsmentben, aki szintén a Mészáros-kör embere volt, de - ahogy korábban az Echo TV-ből áprilisban „elszámolási gondok” miatt kirakott Csík Zoltánban is - megingott a belé vetett bizalom. A közmédiától nyár végén távozott Vaszilyt hónapokkal ezelőtt vonta be a kormányzati média átalakítási folyamatába a kormány legfelső köre; feladata, hogy 

  • konszolidálja az Echo TV pénzügyeit, ahol belsősök szerint „súlyos visszásságokat állapítottak meg a többmilliárdos stúdió-beruházás és a műszakieszköz-beszerzés terén”, 
  • beemelje az Echo TV-t és a Hír TV-t az épülő kormányzati médiaholdingba
  • és feltérképezze a TV2 belügyeit a közelgő tulajdonosváltás előtt. 

Információink szerint Vaszily személyesen, többször is egyeztetett a miniszterelnökkel is a feladatról. Az érintett nem akart nyilatkozni, de környezetében kérdésünkre tagadták, hogy Orbánnal egyeztetett volna.

Vajna tartja a hátát a menedzsment miatt  

Andy Vajna és Habony Árpád 2015 februárjában még csak tervezték a tévé megvásárlását
photo_camera Andy Vajna és Habony Árpád 2015 februárjában még csak tervezték a tévé megvásárlását Fotó: zitavass / Instagram

Vaszily érkezése nem aratott osztatlan sikert az TV2 igazgatóságában, amit rajta kívül jórészt Habony- és Vajna-közeli figurák alkotnak. 

A menedzsmentben Dirk Gerkens vezérigazgató és örökös üzlettársa, az RTL korábbi, a TV2 jelenlegi kiemelt gyártócégének vezetője, a Gerkenstől elválaszthatatlan Rákosi Tamás mellett benn ül Horváth Balázs, a Habony-Rogán Antalhoz kötődő üzleti kör jogásza is. 

IT-tag még Várnai Tamás, az első Orbán-kormány idején ismertté vált Ezüsthajó Kft. egykori vezetője, filmes szakember, akit 2017 elején állítólag maga a miniszterelnök küldött a testületbe. Rajta kívül még Barna Zsolt az, aki IT-tagként nem áll közel a Habony-Vajna duóhoz, ő az OTP Alapkezelő elnökeként, és Csányi Sándor bizalmasaként ismert, és fontos szereplő az OTP és a Mészáros-világ közeledésében.   

A tulajdonosváltás legkésőbb január végéig lezárul, de hogy Mészáros kikkel és mikor tölti fel a menedzsmentet, azt egyelőre nem tudni. Az igazán érdekes időszak csak ezt követően következik, mert jelenleg csak a belső kör ismeri a TV2 szerződéseit  (például hogy mennyi pénz ment el a méregdrága sportjogok kifizetésére). 

Érthető, hogy a leendő tulajdonosokat érdeklik a részletek, mivel eddig is az ő pénzükből zajlott a műsor: a Mészáros-kör bankjaként ismert MKB a hitelbiztosítéki nyilvántartás szerint 11 milliárdos összegű zálogjogot alapított a TV2 Média Csoport Kft. vagyonára (miután kiváltotta az eredetileg az állami Eximbank által folyósított hitelt).

Az elsődleges oka a váltásnak és az egész médiabirodalom központosításának épp az, hogy a politikai vezetés megelégelte a számolatlanul és engedély nélkül szétfolyó milliárdokat. A váltás hírére Vajna filmbiztos nyilvánosan is kiállt a vezetés mellett, sőt PR-osai gyorsan tweeteltek is egyet, hogy nyugtassák a kedélyeket: 

link Forrás

Vajna ezzel azt üzente a menedzsmentnek, kitart mellettük, és tény, hogy ha ő maradna a tévé élén, meg is tartaná a jelenlegi vezetést. Valójában csak hetei vannak a vállalat élén, és még a legoptimistább forgatókönyv szerint is alig több mint 20 százalékát tarthatja meg a csatornának - az irányításról és a többségi tulajdonról szinte azonnal le kell mondania.  

Gerkensék időt nyerhetnek, de jövőre az Atmedia is megindul a birodalom irányába 

Vaszilynek azért sem örül a Vajna-csapat, mert ő az első olyan figura a Mészáros-körben, aki látott már tévét közelről, és rajta keresztül a leendő tulajdonosok is jobban képbe kerülnek majd. 

Az átállás és a szerződések áttekintése hónapokat is igénybe vehet, és a TV2 belügyeit ismerők szerint míg a vagyonkezelésben gyors változások lesznek, a menedzsment leváltására (noha Mészáros és emberei ambicionálják ezt) akár következő év végéig is várni kell. Az oka ennek az lehet, hogy több olyan nagy értékű sport- és filmjogi szerződés él még, amit nem feltétlenül venne a nyakába egy új vezetés. A TV2 emiatt jövőre még egészen biztosan nem lesz a nagy központi médiaholding része.

Matolcsy Ádám, az Origo tulajdonosa és Dirk Gerkens, az RTL Klub egykori, a TV2 jelenlegi vezérigazgatója
photo_camera Matolcsy Ádám, az Origo tulajdonosa és Dirk Gerkens, az RTL Klub egykori, a TV2 jelenlegi vezérigazgatója Fotó: botost/444.hu

Fontos részlet, hogy az alapítói okirat szinte minden jelentősebb kötelezettséget az egyszemélyes alapítóhoz, azaz Vajnához utal, akinek az IT-hez és a vezérigazgatóhoz képest sokkal nagyobb a felelőssége. 

Így például Vajna vállalja a társaság működéséért a pénzügyi felelősséget, ő köti a kölcsön- és hitelszerződéseket, és gyakorlatilag minden szerződést, beleértve „a társaság által a hazai és külföldi filmstúdiókkal kötött szerződéseket, értékhatártól függetlenül.” Vajna nevezte ki a hírigazgató Szalai Vivient is.

A televízió eladásával párhuzamosan legkésőbb jövő év végére tulajdonosváltás várható a csatornacsalád és még tucatnyi másik adó reklámidejét értékesítő Atmedia kereskedőháznál is. Az Atmediát 2016 végén vásárolta meg a Habony Árpád hitelezőjeként és kormányközeli tanácsadóként ismert Tombor András. 

A cég jövedelmezőbbnek bizonyult az elmúlt években, mint a tévé maga: 2016-ban és 2017-ben egyaránt 27 milliárdos forgalmat bonyolítva előbb 1,1 milliárd majd bő 800 millió adózott hasznot termelt. Feltűnt ez a tévét hitelező Mészáros-körnek is, és 2017 végén 17 százalékig bevásárolták magukat a vállalatba az Opus Global által kezelt  magántőkealapon, a Status Capitalon keresztül. A Status Capital év végére bőven többségi tulajdonosa lehet a cégnek, de a tervek szerint valamekkora részt itt megőrizhet magának a Habony-Vajna kör. 

Az Atmediához hasonló sorsra juthat a tévé műsorait gyártó, Rákosi féle IKO Holding, amelybe tavaly szintén részt vásárolt Vajna egyik érdekeltsége (AV Investments), egy Habony Árpádhoz köthető máltai cég (International Air Brokerage Limited) és a Mészáros Lőrinc köréhez sorolt H-SK Reklám Kft. is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.