Orbán megnyugtatta a mianmari kormányfőt, hogy elutasítjuk a demokráciaexportot

2019 június 5., szerda 10:55
176

Az illegális migrációról és a kétoldalú gazdasági, oktatási és kulturális kapcsolatokról tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Aung Szan Szú Kji mianmari kormányfővel, akit szerdán Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadott – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan.

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Aung Szan Szú Kji mianmari államtanácsost a Karmelita kolostor előtt 2019. június 5-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

A miniszterelnök sajtófőnöke szerint a megbeszélésen elhangzott: Mianmar és Magyarország, valamint tágabb környezetük, Délkelet-Ázsia valamint Európa számára jelenleg az illegális migráció jelenti az egyik legnagyobb kihívást, és mindkét térségben felmerült az egyre növekvő muszlim népességgel való együttélés kérdése.

(Az Amnesty International május végi jelentése szerint a mianmari hadsereg újabb háborús bűnöket követett el a nyugat-mianmari Arakán államban, félelemben tartja az állam lakosait, Aung Szan Szú Kjí, a végrehajtó hatalom tényleges vezetője pedig szemet huny a jogsértések felett. 2017 augusztusa óta Arakánból kb. 750 ezer rohingya muszlim menekült át a szomszédos Bangladesbe, miután a mianmari hadsereg tisztogató műveletekbe kezdett azután, hogy rohingyák mianmari biztonsági állásokat támadtak meg. Előtte kb. 200 ezer rohingya menekült át Bangladesbe.)

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Aung Szan Szú Kji mianmari államtanácsost a Karmelita kolostorban 2019. június 5-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

Orbán Viktor azt mondta: Magyarország támogatja az EU és Mianmar kereskedelmi együttműködését, egyben elutasítja a „demokráciaexportot”, és brüsszeli meg más nyugati bürokraták megközelítését, hogy össze nem tartozó kérdéseket próbálnak keverni, így például a gazdasági együttműködés ügyét belpolitikai témákkal.

A tárgyaláson elhangzott, hogy nagy hangsúlyt szeretnének fektetni a két ország oktatási és kulturális kapcsolataira, de a gazdaság területén is vannak még kihasználatlan lehetőségek, ezért a két ország külkereskedelmi ügyekért felelős miniszterei fokozzák az együttműködésüket.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja hivatalában Aung Szan Szú Kji mianmari államtanácsost 2019. június 5-én. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Orbán Viktor azt mondta, a magyarok tisztelik Aung Szan Szú Kjit mindazért, amit országa szabadságáért és demokratikus átalakításáért tett – írja az MTI.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt