Most dől el, hogy a jogállami viták miatt Orbánék tényleg keresztbe fekszenek-e az egész EU költségvetésének

reggel 4
2020 november 16., 06:13

Rég volt olyan izgalmas nap, mint a mai, legalább is a magyar és az uniós politikát tekintve.

Ahogy Magyari Péter írja „délután fél háromkor összeülnek az EU-s tagállamok brüsszeli nagykövetei, hogy előkészítsék az EU-s ügyekért felelős miniszterek másnapi tanácsülését. Jó nagy balhét vár mindenki...

A balhé tárgya az unió költségvetése, benne a következő hét év minden pénzével és a járvány okozta károkat enyhíteni hivatott gazdasági mentőcsomaggal.

A balhé főszereplője pedig Orbán Viktor magyar miniszterelnök, és lengyel kollégája, akik állításuk szerint akár megvétózni is hajlandónak az egész tervet, ha nem veszik ki a jogállamiságra vonatkozó kitételeket a csomagból.

Ezek alapján a demokráciát leépítő országoktól el is vehetnének bizonyos pénteket, a magyar is a lengyel kormány pedig nagyon nem szeretne ilyen mechanizmust. Blöffölnek? Tényleg meglépik? És ha igen, mit tehet az unió? Magyar Péter reggeli elemzése ezekre a kérdésekre keresi a választ.

  • Ez itt a Reggel 4, a 444 napindító összefoglalója. Iratkozz fel a hírlevélre, ha még nem tetted, küldd tovább egy ismerősödnek, akit érdekelhet!

Ausztriát bezárják, itthon valami nem stimmel a számokkal

photo_camera Fotó: HANS PUNZ/AFP

Ausztriában keddtől egész napos kijárási tilalmat rendelnek el, bezárnak az üzletek és az iskolák is. Náluk is egyre súlyosabb a járványhelyzet, de a számok alapján még mindig valamivel jobban állnak, mint mi. Viszont mivel Orbán Viktor miniszterelnök rendszeresen úgy hivatkozik Ausztriára, mint Magyarország járványügyi laboratóriumára, akiket követni igyekszünk, ezért a mostani zárás előrevetítheti, hogy mi következhet itthon. Sebastian Kurz kancellár abban bízik, hogy a mostani szigor árán karácsony előtt újra tudják majd nyitni az országot, a kijárási tilalom feloldása után pedig tömeges tesztelésbe kezdenek.

Itthon közben valami nem stimmel a hivatalos járványügyi statisztikákkal. Miközben a kórházban és lélegeztetőgépen kezelt betegek száma sajnos kitartóan emelkedik, a halálozások száma stagnál. Ez lehet nagyon jó hír, de sajnos az is következhet belőle, hogy a halálozási számokkal nem stimmel valami, Haszán Zoltán cikke ezt a témát járja körbe.

Vírus ügyben még:

Vigyázz, Amerika!

Majdnem két héttel az amerikai elnökválasztás után, ahol Joe Biden demokrata jelölt viszonylag simán verte a hivatalban lévő elnököt, Donald Tump egy tweetben végre elismerte, hogy Biden nyert, majd azért rögtön hozzátette, hogy persze csalással, majd később újra azt állította, hogy nem Biden, hanem ő nyerte a választást. Trump hívei Washingtonban ellentüntetőkkel csaptak össze, 20 embert előállítottak.

Herczeg Márk két cikkben is elemezte az amerikai helyzetet.

Nem elnökválasztás, de Amerika: négy űrhajóst lőtt ki a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX.

Nem kifejezetten a szeretet erejével rovatunk

két friss cikkel jelentkezik. Az egyik arról szól, hogy írta át utólag Bayer Zsolt tabutörőnek szánt, rasszista szövegét. A másik az emberről, aki a 4-6-os villamoson olyan maszkot visel, amin az O1G felirat fut fényreklámként. (Ez utóbbiról videós bizonyítékot is bemutatunk!)

Kifejezetten a szeretet erejével rovatunkban

Sarkadi Zsolt ajánl egy koncertfilmet, ami gyógyítja a koronavírus okozta depressziót, Halász Júlia pedig egy igazán felemelő videót forgatott egy olyan kalandterápiás programról, amiben állami gondozásban élő fiatalokat erdei túrázás közben próbálják megtanítani arra, hogy működik a felnőtt élet.