Egy ereszbe kapaszkodva másznának kijjebb a Néppártból

reggel 4
2020 december 08., 06:29

Január 11. biztosan marad az esti kijárási tilalom, azt szilveszter estére sem oldják fel, a karácsonyi szabályokról pedig december 21-én döntenek - ezeket Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be. Ahogy Haszán Zoltán írja, nagyon nem is volt választása Orbánnak, miután a magyar járványügyi adatok tragikusak. Pedig ahol hamarabb és szigorúan léptek, ott már lazítanak.

  • Ez itt a Reggel 4, a 444 napindító összefoglalója. Iratkozz fel a hírlevélre, ha még nem tetted, vagy küldd tovább egy ismerősödnek, akit érdekelhet!

Erre, mármint, hogy viszonylag egyszerű szabályok betartásával és betartatásával hogyan lehet sikeresen küzdeni a járvány ellen, Ausztrália a legjobb példa. Van olyan állam, ahol bár 6.3 millióan élnek, több mint egy hónapja egy új megbetegedést sem regisztráltak.

Itthon az egészségügyi intézmények a hatalmas betegszámok, és túlterheltség miatt az összeomlás szélén táncolnak, ez abból is látszik, hogy sok beteg nem közvetlenül a koronavírusba hal bele, hanem az intenzív osztályon kapott különféle fertőzésekbe. Persze a vírus magában is veszélyes, intenzív osztályon van Aradszki András, a KDNP politikusa, és koronavírussal került kórházba Rudy Giuliani, volt new york-i polgármester, Trump elnök személyes ügyvédje. A WHO szerint idén karácsonykor nincs ölelgetés.

Közben Angliában elkezdték oltani a lakosságot, először az egészségügyi dolgozókat és a 80 év felettieket. A legújabb kutatási eredmények szerint még annak is érdemes lehet beoltatnia magát, aki amúgy már volt covidos.

Vétó, néppárt, eresz

A magyar miniszterelnök a járványtól részben függetlenül is sűrű heteket él. A Népszava szerint Orbán levelet írt Webernek, melyben a Fidesz kilépését készítheti elő az Európai Néppártból. A magyar kormányfő egy mostaninál lazább együttműködést javasol, olyat, mint amilyen 1999 és 2009 között az EPP és a brit Konzervatív Párt EP-képviselői között volt.

Hogy ez a manőverezés mennyire javítja a magyar esélyeket a költségvetési balhéban. Az nem világos, az ellenzék szerint Orbán vétója nem szól másról, mint a baráti körének anyagi biztonságáról. Az ilyen húzások viszont egyesek szemében Orbán erejét mutatják, a Politico éves összesítésében például Macron, Boris Johnson és Erdogan előtt a negyedik legbefolyásosabb európai politikusnak választották, pont azért, mert 10 éves játssza ki sikerrel az európai szabályokat.

A magyar példa biztosan sok szempontból megkapó, Lengyelországban például az állami olajcég kezd olyan médiavásárlásokba, mint amilyenekkel a Fidesz itthon átalakította a teljes nyilvánosságot.

Aki viszont Orbánnál jóval több nemzetközi figyelmet érdemelne, az Varga Zoltán DK-s országgyűlési képviselő, aki 2018-ban alufóliasisakban szólalt fel a debreceni közgyűlésen, hétfőn pedig egy ereszt pörgetett felszólalása közben a parlamentben.

Náci jogász Kínában

Ezekről se maradjon le!