Vakcinafejlemények és rekordszámú fertőzött

járvány
2021 március 11., 16:53
  • Ez itt a járványügyi hírlevelünk.

172 halott, rekordon az új fertőzöttek száma: a csütörtöki adatok szerint 911 ember van lélegeztetőgépen.

Uniós szinten sokat oltunk, de nem győzzük felhasználni a vakcinakészletet. Most akkor sokat oltunk vagy keveset? Attól függ, honnan nézzük. De húsvétra már nem ígérik az összes regisztrált beoltását, csak az idősekét.

A kormány nyilvánosságra hozza a vakcinaszerződéseket: Gulyás Gergely csütörtöki kormányinfóján kiderült, hogy szerintük a kormány időben hozta meg a szükséges korlátozásokat, és hogy míg korábban azt tervezték, hogy húsvétig minden regisztrálót legalább egyszer beoltanak, most az a terv, hogy addigra végeznek minden idős ember oltásával. A vakcinaszerződések csütörtök délután váltak elérhetővé.

Magyarország kiemelkedően laza szabályokkal gyűrné le a harmadik hullámot: nem csak későn zártunk, hanem a többi európai országhoz képest nem is hozott a kormány kemény intézkedéseket.

450 ezer adag kínai vakcina érkezett, Orbán Viktor ment ki fogadni őket a repülőtérre.

Lakosságarányos halálozásban Magyarország megelőzte Olaszországot a járvány kezdete óta, az elmúlt egy héten csak Csehországban, Szlovákiában és Montenegróban haltak meg többen, mint nálunk.

Eladna a kormány a felhalmozott lélegeztetőgépekből: 300 milliárdért spájzoltak be, már azt sem árulják el, hogy hány darab van raktáron.

Annyi sofőr betegedett meg, hogy a BKV ismét lekordonozza a buszokon az első üléseket. A második hullámban hiába kérték a dolgozók.

Magyarországon kapott arányaiban a legkevesebb munkavállaló bértámogatást 2020 tavaszán az EU-ban.

Mozikban és múzeumokban állítanak fel oltópontokat Szombathelyen.

Tűz volt a székesfehérvári kórházban, 128 beteget kellett kimenteni, de a történtek nem érintették a covidosztályt.

Szlávik: Nem szerencsés ebben a helyzetben arról beszélgetni, hogy mikor fogunk nyitni, most zártunk.

Vírus a világban

Az Európai Gyógyszerügynökség szerint biztonságos és hatásos a Johnson & Johnson vakcinája: engedélyt kap a negyedik vakcina is az EU-tól, ráadásul ebből csak egyetlen oltás kell.

Dániában felfüggesztik az AstraZeneca használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében. Az összefüggést nem mutatták ki, de elővigyázatosságból 14 napig nem oltanak a vakcinával.

Brit gyógyszerfelügyelet: nincs bizonyíték arra, hogy az AstraZeneca-oltás okozott volna vérrögképződést.

Hogy lehet az, hogy az EU több 10 millió vakcinát exportált, miközben a saját polgárait alig győzi beoltani? Kiderült, hogy a 34 millió dózist küldtek az EU-n kívülre, miközben az EU-ban 42 millió adagot osztottak szét. Van erre magyarázat, és nem is teljesen ésszerűtlen a lépés.

Beoltottak a koronavírus ellen. Mostantól enyém a világ? Akik már megkapták a vakcinát, tűkön ülnek, csakhogy amíg a fertőzés ilyen mértékben terjed az országban, ők sem élvezhetik az immunitásuk előnyeit, figyelmeztet egy magyar virológus.

Németországban 100 ezer életet is megmenthettek a szigorú lezárások: a közegészségügyi intézet vezetője szerint akár 800 ezren is meghalhattak volna, de az óvintézkedéseknek köszönhetően 73 ezer alatt van az áldozatok száma.

Merkel szerint még három-négy nehéz hónap hátra van a járványból. Ahogy nő a beoltottak száma, úgy lesz egyre könnyebb a helyzet.

Horvátország már ezerrel készül a nyárra, de úgy tűnik, a szeptember lesz az új július.

Izraelben többszáz gyereket beoltottak már, komolyabb mellékhatások nélkül.

Ukrajnában rendkívüli mértékben felgyorsult a járvány terjedése. Több mint kilencezer új beteget regisztráltak, 2700-zal többet, mint az előző napon. Egyelőre nagyon kevés embert oltottak be.

Rekordot döntött a napi covidhalálozás Brazíliában. A járvány összes hulláma súlyosan érintette az országot, de most először lépte át a kétezret a koronavírus napi halottainak száma.

Annyi a koronavírusos Montenegróban, hogy már nem bírja kezelni az egészségügyi rendszer.

Több ezer kiváltságost oltottak be soron kívül Romániában, a krónikus beteg előtt inkább családtagjaikat oltották az orvosok.

Nyoma veszett Tanzánia járványtagadó elnökének, 11 napja látták utoljára, az ellenzék vezére szerint coviddal kezelik Kenyában.

Az Európai Gyógyszerügynökség szerint semmi nem utal arra, hogy az oltás miatt halt volna meg egy osztrák ápolónő.