1600 forint az élet

reggel 4
2021 május 11., 05:02

Jó reggelt! Ma még melegebb lesz.

4 legfontosabb cikkünk most

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

KÉT FONTOS SZÁM MA

photo_camera Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

A kedden kilenc óra körül publikált magyar járványadatok két szempontból is nagyon fontosak lesznek. Egyrészt mert a hétfői adatok azt mutatták, hogy megállt a kórházban lévők számának csökkenése. Valószínűbb, hogy ez a szokásos hétvégi torlódás eredménye, mint a járványhelyzet ismételt romlása, de semmilyen eshetőséget nem lehet kizárni.

A másik fontos adat a hétfői beoltottak száma lesz. Az egy héttel ezelőtti hétfő számai jelezték először, hogy befékezett a magyar oltási kampány, és ha sikerült ezen a trenden fordítani, annak most jelentkezhetne az első biztos jele. Müller Cecília is elismerte, hogy a múlt héten lassabban haladtak az oltásokkal a tervezettnél, de erre a hétre új lendületet ígért.

Aki pedig statisztikai kuriózumokra vágyik, figyelje, hogy mozognak együtt a magyar és a lengyel járványügyi adatok. A két országban regisztrált új fertőzöttek száma március 31-e óta teljesen szinkronban van, miközben a V4 többi országával nincs ilyen együttmozgás.

1600 FORINT AZ ÉLET

photo_camera Fotó: CHRISTOF STACHE/AFP

Több mint egymilliárd euró adózás utáni nyereséget ért el az idei első negyedévben a BioNTech német biotechnológiai kutatóvállalat, ami kifejlesztette a Pfizer-vakcinát. A cég árbevétele 2,048 milliárd eurót tett ki, az előző évi 27,7 millió euró hetvenszeresét.

A cég idén május elejéig mintegy 450 millió adag oltóanyagot szállítottak ki a megrendelőknek. Az év végéig 1,8 milliárd adagra van biztos megrendelés, így a BioNTech 12,4 milliárd euró bevételhez juthat 2021-ben.

A járvány eleje óta sokfelől hallani, hogy ha nem is a gyógyszercégek kitalációja az egész, de ők járnak vele igazán jól. Kétségtelen, hogy egymilliárd euró egész sok pénz, de érdemes kiszámolni, hogy a 450 millió adag 225 millió ember életének megmentésére, egészségének megőrzésére lehetett elég. Az 4,5 euró fejenként, tehát 1600 forint. Így mindjárt nem tűnik olyan lélektelen nyerészkedésnek.

MENNYI AZ ELLENANYAG?

photo_camera Fotó: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/AFP

Mégis zajlik központi vizsgálat Magyarországon arról, hogy a koronavírus elleni különböző oltóanyagok milyen immunválaszt váltana. Sokan ennek hiánya miatt végeztettek magánúton, vérvétellel laborban készített mintával ellenanyag-tesztet, hogy megbizonyosodjanak róla: megfelelő immunválaszt váltott-e ki az oltás, élhetik-e lazábban az életüket.

Ennek a vizsgálatnak azért van nagy jelentősége, mert a különböző vakcinatípusok eltérő módon kezdenek hatni. Messze nem igazodnak ahhoz, hogy milyen tempóban gyártják le és postázzák ki már az első oltás után a védettségi igazolványokat. És különböznek abban is, hogy mennyi ellenanyag-termelésre veszik rá a szervezetet.

A központi vizsgálat első eredményei csak május végére lesznek meg. Ezek választ adhatnak majd arra a kérdésre, hogy mit lép a kormány azoknak az esetében, akiknek a szervezetében 4-6 héttel a második oltás után sem termelődött megfelelő mennyiségű ellenanyag a koronavírussal szemben.

Fontos azzal is tisztában lenni, hogy a magas ellenanyagszint nem jelent automatikusan magasabb szintű védettséget a fertőzés ellen. Ferenci Tamás biostatisztikus óva int attól, hogy valaki az ellenanyagok szintje alapján hasonlítsa össze védettségét másokéval, különösen úgy, hogy még egyes laboratóriumok között is különbözőek lehetnek a védettség mértékét megállapító tesztek.

VERY CAREFUL

photo_camera Fotó: TOLGA AKMEN/AFP

Vagy a britek túl óvatosak, vagy mi vagyunk őrülten vakmerőek. Magyarországon jelenleg hetvenszer annyian halnak meg a járványban lakosságarányosan, mint Nagy-Britanniában, Boris Johnson miniszterelnök mégis csak hétfőn jelentette be, hogy teljesültek a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások további jelentős enyhítéséhez szabott feltételek, így jövő hétfőn elkezdődhet a brit kormány nyitási menetrendjének következő, harmadik szakasza.

Kinyithatnak a mozik, a színházak, a koncerttermek, a múzeumok és stadionok, de ezekben a létesítményekben a nagyszabású rendezvények látogatóinak számát még korlátozni kell. Az éttermek, pubok és bárok is megnyithatják beltéri kiszolgáló helyiségeiket is.

Máshol:

GYERMEKEK ÉS ERŐSZAK

photo_camera Fotó: EDUARDO JARAMILLO CASTRO/AFP

Bántalmazásos ügyeket tártak fel az SOS Gyermekfalvak ázsiai és afrikai tagszervezeteinél, amiket nem vizsgáltak ki megfelelően. Magyarországon nem találtak ilyeneket, de itthon is szembenéznének az esetleges múltbéli visszaélésekkel.

A fizikai erőszakkal szemben zéró toleranciát hirdettek, évente egy-két esetről tudnak, de biztosan van, ami rejtve marad. És még több a tennivaló a felnőttek és gyerekek közti határátlépésekkel, amik 10-20 éve még belefértek, de ma már nem.

KÖZEL-KELET

Izraeli biztonsági erők a Havara-ellenőrzőpontnál, a Ciszjordániai Nablusz déli bejáratánál.
photo_camera Izraeli biztonsági erők a Havara-ellenőrzőpontnál, a Ciszjordániai Nablusz déli bejáratánál. Fotó: JAAFAR ASHTIYEH/AFP

Évek óta nem látott erőszakhullám tombol Jeruzsálemben, ahol palesztin tüntetők összecsaptak a rendőrséggel. Hétfőn megrohamozta az izraeli rendőrség a Jeruzsálemi Templom-hegyet, ahol a hétvégén több ezer palesztin tüntető barikádozta el magát az Al-Aksza mecset közelében.

A Hamász palesztin terrrorszervezet hétfő délután ultimátumot adott az izraeli hatóságoknak, hogy helyi idő szerint 6 órára vonuljanak vissza a mecsettől. Az ultimátum lejárta után a Gázai övezetből a Hamász rakétákat lőtt ki Jeruzsálemre. A támadások miatt evakuálták az izraeli törvényhozás, a Knesszet épületét. A rakétatámadásra, amiben senki nem sérült meg, Izrael légi csapásokkal reagált, amelyekben a palesztin kormány szerint 20 ember életét vesztette a Gázai övezetben, köztük több gyerek.

A palesztinok eredetileg az ellen is tüntettek, hogy az izraeli kormány több palesztin családot telepített ki az óváros szomszédságában fekvő Sejk Dzsarrah városrészből, hogy a helyükre zsidó telepeseket költöztessenek. Az ENSZ által is elítélt eljárással kapcsolatban hétfőn kellett volna döntést hoznia egy izraeli bíróságnak, ezt viszont a tüntetések és összecsapások miatt elhalasztották.

Nehéz nem gondolni arra, hogy az erőszakhullámnak valahogy köze van az éppen távozóban lévő Netanjahu miniszterelnök kétségbeesett kavarásaihoz, amikkel szeretne valahogy mégis hatalmon maradni.

Máshol:

OLTÁSELLENES BALOLDAL

Czeglédy Csaba a Nemzeti Választási Bizottság ülésén a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai székházában 2019. május 7-én.
photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Eddig inkább csak kommunikációs trükknek tűnt a Fidesz részéről oltásellenességgel vádolni az ellenzéket, hétfőn azonban a DK kétszer is hatalmas szívességet tett a kormánypropagandának.

Czeglédy Csaba, a DK szombathelyi képviselőjelöltje, a párt befolyásos figurája meglepő Facebook-bejegyzést tett közzé. Ebben az ügyvéd-politikus polgári engedetlenségre buzdítja a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőket, akik szerinte „másodrendű állampolgárok saját hazájukban”, és akiknek az állam durván korlátozza a szabadságjogait. De a bejegyzésben még csak nem is ez az igazán meghökkentő, hanem az, hogy a szöveg elején Czeglédy megkérdőjelezi a koronavírus-oltások biztonságos mivoltát:

Még formálisan sem volt ennyire szemérmes a Telexnek adott interjújában Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje. Dobrev ugyanis a „beoltatná magát a Sinopharmmal vagy a Szputnyikkal?” kérdésre adott válaszában olyan utalást tett, mintha Magyarországon e két keleti oltóanyag miatt haltak volna meg tízszer többen, mint azokban az országokban, ahol csak az európai gyógyszerhatóság által engedélyezett vakcinákkal oltottak.

ÉS EGY VERS

photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A felfoghatatlanul termékeny és sokoldalú Tandori Dezső mindent megírt, így szinte természetesnek tűnik, hogy 2019-ben bekövetkezett halálát is megírta, évekkel korábban. A Műút folyóirat friss számában megjelent a

tandori light

című vers, amelyet a hagyatékot gondozó irodalomtörténész, Tóth Ákos adott közre. A szöveg nem töredék, nem vázlat, hanem készre csinált, fordulatos, nagy vers, tele játékkal és éles váltásokkal, és olyan sorpárokkal, amelyekben hosszú percekig el lehet veszni.