Tegnap az EU, ma Magyarország lazíthat

reggel 4
2021 május 21., 05:00

Jó reggelt! Holnaptól hosszú hétvége.

4 legfontosabb cikkünk most

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

NYÁRI AJÁNDÉK

photo_camera Fotó: RICCARDO MILANI/Hans Lucas via AFP

Ideiglenes megállapodást kötött a digitális COVID-igazolványról az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Tanács, jelentették be csütörtök este. Ha minden jól megy, akkor július elsejétől lép életbe az EU-s igazolvány.

Ennek értelmében csak azok mozoghatnak szabadon az unión belül, akik olyan vakcinát kaptak, amit jóváhagyott az Európai Gyógyszerügynökség. A Sinopharm és a Szputnyik esetében az egyes tagállamok egyénileg dönthetnek. Az igazolvány a javaslatok alapján három információt fog tartalmazni:

  • Ha valakit beoltottak a koronavírus elleni vakcinák egyikével.
  • Ha valaki a közelmúltban átesett a betegségen, és így szerzett védettséget.
  • Ha valakinek friss negatív eredményű teszteredménye van.

Arról is megegyeztek, hogy a tagállamok nem hozhatnak újabb utazási korlátozásokat, csak akkor, ha az arányos a felmerülő közegészségügyi veszéllyel

Amennyiben valaki kalandosabb vakációra vágyik, már Georgiába és Mongóliába is utazhatnak magyar állampolgárok oltás után, és ez a két ország a keleti vakcinákat is elfogadja.

HAVERI HITEL

Gellért szálló
photo_camera Gellért szálló Fotó: Andrew Bossi

A brit tulajdonos 2019-ben adta el Budapest egyik legismertebb szállodáját, a Gellért Hotelt. A vevő az Indotek Csoport volt, amelynek többségi tulajdonosa Jellinek Dániel, Magyarország egyik leggazdagabb embere. A hotel eladását akkor nyilvánosan is bejelentették, azt azonban most derítette ki a Direkt36, hogy az adásvételt szinte teljes egészében az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank finanszírozta. A bank az üzlethez 8,8 milliárd forintos hitelt nyújtott.

Bár Jellinek nem tartja magát kormányközeli üzletembernek, több nyoma is van annak, hogy az elmúlt években szoros üzleti kapcsolatot alakított ki Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal.

Jellinek mellett pedig más olyan üzletembereket is milliárdos kölcsönökkel segített az állami bank az elmúlt néhány évben, akik üzleti kapcsolatban állnak Tiborczcal. A bank hitelezéséről nyilvánosan elérhető adatok szerint az MFB 2019 óta legalább 58 milliárd forint hitelt adott Tiborcznak és a hozzá köthető üzletemberek cégeinek.

COVID-21

photo_camera Fotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

Orbán Viktor rendszeresen a péntek reggeli rádióinterjújában jelenti be az igazán fontos dolgokat, ma pedig végképp érdemes lesz hallgatni, mivel Gulyás Gergely már csütörtökön bejelentette, hogy a miniszterelnök ma újabb lazításokat fog bejelenteni.

Az ötmillió beoltott hamarosan meglesz, Gulyás viszont arról is beszélt, hogy a hatmilliót csak a „legoptimistább becslések” szerint fogjuk elérni. Nem világos, hogy tényleg így gondolják-e, viszont ezzel mintha azt jeleznék, hogy nem fognak a hatmillióig várni a következő nyitási lépcső bejelentésével. Orbán talán tisztázza.

Az viszont már egészen biztos, hogy keddtől már fizetni kell a parkolásért az országban, és feloldják a kórházak látogatási tilalmát is. A két legbiztosabb jele annak, hogy a járványnak vége ugyan még nincs, de most simán elbír vele a magyar egészségügy.

VAKCINAHÍRADÓ

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely a Sinopharm vakcinájának védelmében nagyon beleásta magát az immunológiába, de nem jött ki jól belőle. A miniszter szerint ha valakiben az oltás után nem termelődik antitest, akkor a sejtes immunitás megvédi. Csakhogy az Egészségügyi Világszervezet kisokosa szerint a Sinopharmhoz hasonló vakcináknál ez nem így van.

Hiába a kormány reklámkampánya, és hiába dugják el az erről szóló számokat, most már tudjuk, hogy a múlt héten kétszer annyian kérték Magyarországon a Pfizer oltóanyagát, mint a kínaiakét. Sinopharmból összesen 3,1 millió érkezett a múlt hétig, ennek a felét, 1,5 milliót használtuk fel. Ez az arány azóta tovább romlott, mert a kínai vakcinából időközben jött még 1,2 millió adag, és további félmilliót várunk még.

KEMÉNY A KAMPÁNY

Kemény lesz a 2022-es kampány, amit szépen jelez, hogy szerződést kötött a Tiktokkal a kormány kedvenc médiaügynöksége. Jöhetnek a rövid, zenés-táncos propagandavideók tinédzserekre célozva.

Az is Borkai-szintű durvulást ígér, hogy egy korábban szinte ismeretlen weboldal napok óta közöl újabb és újabb részleteket a NER hatalmasai és egy tévés műsorvezetőnő közötti intim és szaftos üzengetésekből. Kovács Zoltán kormányszóvivő már közölte, hogy beperli az oldalt, ami őt is hírbe hozta, de nem biztos, hogy az ilyen esetekben a jogi út hatékonyabb módszer az ügy elkenésére.

A civilizált, észérveken alapuló politizálás előfeltételének a Magyarországon sajnálatosan ritka kormány-ellenzék politikai vitákat szokás tartani. A csütörtöki Fekete-Győr András–Orbán Balázs vita viszont nem ezt bizonyította. Az egymás szavába vágva felmondott kampányszövegek ugyanolyan agyzsibbasztók tudtak lenni, mint bármelyik nap a parlamentben, miközben abban sem sikerült megegyezniük, hogy a CEU egyáltalán Magyarországon van-e még.

MINDENHOL JÁRVÁNY

Buddhista szerzetesek teljes védelemben Bangkokban
photo_camera Buddhista szerzetesek teljes védelemben Bangkokban Fotó: LILLIAN SUWANRUMPHA/AFP

A 2019 végén kezdődő koronavírus-járvány alatt a világ sok országa, régiója hitte azt, hogy megúszta.

  • Magyarország és Kelet-Európa fellélegzett, amikor a 2020 tavaszi első európai hullám a várakozásokkal szemben szinte teljesen elkerülte a régiót. Majd a második és a harmadik hullám telibe kapta.
  • Indiában is sokáig azt hitték, hogy náluk nem lesz nagy a baj, hogy aztán 2021 elején az országban felbukkanó új variáns naponta ezrek, de az is lehet, hogy tízezrek életét oltsa ki.

2021 közepére már szinte a teljes világon végigsöpört a járvány valamelyik hulláma, a vírus valamelyik variánsa. A kevés kivétel egyike az indopacifikus régió: Ázsia keleti része és Óceánia.

2021 májusában azonban ezek a korábbi éltanulók is elkezdtek bukdácsolni. Bár a járvány által igazán komolyan sújtott országokkal még nem hasonlíthatóak össze, Délkelet-Ázsia országaiban is emelkednek a fertőzési és halálozási számok. Az egyre fertőzőbb új variánsok és a szabályokba belefáradó lakosság segítik a vírus terjedését.

VÉGRE BÉKE

photo_camera Fotó: ISSAM RIMAWI/Anadolu Agency via AFP

Izrael és a Hamász péntek hajnali 2 órától beszünteti a harci cselekményeket a Gázai övezet határán, közölte a palesztinok egyik tisztségviselője. Az izraeli biztonsági kabinet egyhangúlag megszavazta az Egyiptom által javasolt „kölcsönös és feltétel nélküli” gázai tűzszünetet. Egy Hamász-tisztviselő azt mondta, hogy a tűzszünet „kölcsönös és egyidejű” lesz.

A bejelentések utáni percekben, a tűzszünetig tartó visszaszámlálás idején a felek viszont ismét lőtték egymás állásait, a Reuters riportere pedig izraeli légicsapás robaját hallotta a Gázai övezetben.

Máshol:

KÖZELEDŐ NAGYHATALMAK, TÁVOLODÓ NAGYHATALMAK

Antony Blinken
photo_camera Antony Blinken Fotó: ANDREW HARNIK/AFP

Az Európai Parlament csütörtökön megállapodott arról, hogy felfüggesztik a Kínával kötött beruházási egyezmény ratifikálását, amíg Peking nem szünteti meg az uniós politikusokkal szembeni szankciókat, amelyek az EU közgyűlésének és annak emberi jogi bizottságának öt tagját is érinti.

A határozatot 599 igen szavazattal, 30 ellenszavazattal és 58 tartózkodás mellett fogadták el. A 30 nem szavazat közt ott volt az összes fideszes EP-képviselő voksa. A felfüggesztés egyértelmű törést jelent Kína és az EU viszonyában, és a labda ezzel Peking térfelén pattog.

Közeledett viszont egymáshoz Oroszország és Amerika, miután Washington engedett az évek óta tartó gázvitában. Alig fél óra volt még hátra, hogy Izlandon először tárgyaljon egymással személyesen Antony Blinken amerikai, és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor megjelent az USA kormányának közleménye az Északi Áramlat 2 gázvezetékről. A szöveg arról szólt, hogy feloldják a szankciókat, amelyeket a gázvezetéket építő svájci székhelyű cégre vetettek ki.

Ez egyértelmű győzelem nem csak Moszkva, hanem az Északi Áramlat mellett elkötelezett németek számára is. Kérdés, hogy az oroszok mit adtak cserébe az amerikai engedékenységért. Van olyan elmélet, ami szerint az alku része lehetett Navalnij szabadon engedése. Az ellenzéki aktivista éppen most épült fel éhségsztrájkjából.