A lényeg maradt ki a pedofiltörvényből

reggel 4
2021 május 28., 04:59

Jó reggelt! Kellemes idő lesz ma és a hétvégén is.

4 legfontosabb cikkünk most

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

VAKCINAPLAFON

photo_camera Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

A magyar oltási program jelenlegi formájában elérte a plafont. Hiába lehet most már akár Pfizer vakcinát is választani, a naponta beoltottak száma a húszezret sem éri el. Pedig a legnépszerűbb oltóanyagot tízszer annyian kérik, mint a Sinopharmot.

Minden bizonnyal már nagyon kevesen maradtak olyanok, akik regisztráltak az oltásra, de még nem kapták meg a vakcinát. Innentől kezdve a többieket kellene elérni valahogy.

  • Az egyszerűbb út a fiatalabbak beoltása lenne. A németek már tervezik a 12 év felettiek beoltását. Ha nálunk is leszállítanák ide az olthatók életkorát, akár újabb 400 000 oltást is be lehetne adni.
  • A bonyolultabb ügy azoknak a felnőtteknek az elérése, akik még hajlandóak lennének felvenni az oltást. A közvélemény-kutatások szerint még sokan lehetnek ilyenek, de valamiért nem regisztrálnak. Nyájimmunitásra csak akkor van esély az országban, ha valahogy sikerül őket is beoltani.

LEFEJEZÉS

Korom Ferenc a Honvédelmi Minisztériumban tartott évértékelõ és feladatszabó értekezleten 2021. február 25-én
photo_camera Korom Ferenc a Honvédelmi Minisztériumban tartott évértékelő és feladatszabó értekezleten 2021. február 25-én Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Csütörtökön derült ki, hogy különös körülmények között távozott Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka. Koromnak 2023-ig szólt a megbízása. Demokráciákban ritkán szokták egyik pillanatról a másikra lefejezni hadsereget, ilyen kurtán-furcsán, indoklás nélkül pedig végképp nem.

Leginkább a felmentés gyorsasága lepett meg mindenkit: május 26-i keltezésű a döntés, és június 1-től már hatályos is. Ilyen magas pozícióban az ilyen tempójú váltás teljesen szokatlan, A menesztés meglepetést okozott a politikusoknak, de a honvédséggel kapcsolatban lévő más forrásainknak is. A sietségre utal, hogy Korom utódját sem nevezték meg egyelőre.

A hivatalos magyarázat szerint Korom maga kérte a felmentését, mert „a Magyar Honvédség előtt álló új feladatok más típusú vezetőt kívánnak”. A 444-nek nyilatkozó szakértők azonban úgy tartják, hogy valakivel összekülönbözhetett, és ezért távozott.

Egyes spekulációk szerint például Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztossal lehetett feloldhatatlan konfliktusa, aki a magyar szinten óriási léptékű fegyverbeszerzéseket intézi. Van, aki tudni véli, hogy egy konkrét fegyverbeszerzésről folyt vita köztük, amit Korom nem támogatott.

KÍNAI VÍRUSVITA

Pekingi rendőr.
photo_camera Pekingi rendőr. Fotó: NICOLAS ASFOURI/AFP

A legbiztosabb jele annak, hogy nem őrült összeesküvés-elmélet azt állítani, hogy a koronavírus egy laborból szabadult ki: a Facebookon már nem tilos azt állítani, hogy ember hozta létre a vírust. A Facebook még februárban kezdte el kitiltani felületéről az életveszélyes, járványszkeptikus vagy oltásellenes kijelentéseket, de most, hogy már az amerikai titkosszolgálatok vizsgálják a laborból kiszabadulást teóriáját, erre nem lehet csak legyinteni.

Ahogy az várható volt, Pekingben rendkívül idegesen reagáltak arra, hogy Joe Biden komolyan foglalkozik azzal, hogy a világjárvány esetleg egy vuhani víruslaborból szabadult rá a világra. Szerintük Washington

„nem törődik a tényekkel vagy a valósággal, és nem érdekelt abban, hogy komoly, tudományos alapokon nyugvó vizsgálatot végezzen a vírus eredetéről. Az a céljuk, hogy felhasználják a járványt a megbélyegzésre, politikai manipulációra és felelősséghárításra.”

Szintén vita van Peking és a világ közt a Sinopharm vakcina hatékonyságával kapcsolatban. A most közzétett dokumentáció szerint ugyanis továbbra is kevés bizonyíték van arra, hogy a kínai vakcina elég biztonságos és hatékony a nők, az idősek és az alapbetegségben szenvedők számára.

Amikor a kínaiak az oltóanyag hatékonyságát vizsgálták, a tesztalanyok közel 85 százaléka férfi volt, és csak kevesebb mint 2 százalékuk volt 60 év feletti. Ráadásul többségük egészséges volt.

KÖZLEKEDÉSI HÍREK

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Újabb rohamot indít a ferihegyi repülőtér megszerzéséért a magyar állam. A NER évek óta próbálja bekebelezni a repülőteret, de eddig mindig visszapattantak. A mindig jól értesült Magyar Nemzet úgy tudja, most Palkovics László feladata lesz megpróbálni többségi tulajdont szerezni a repülőteret üzemeltető cégben.

Arra viszont nem jut pénz, hogy a BKV idén is tudja üzemeltetni menetrend szerinti hajójáratait a Dunán.

PEDOFILTÖRVÉNY

photo_camera Fotó: ROOS KOOLE/ANP via AFP

A Fidesz által a napokban beterjesztett „gyermekvédelmi” törvény példás büntetési tételeket tartalmaz, és nyilvánossá tenné a pedofil bűncselekmények elkövetőinek adatait, viszont teljességgel kimaradt belőle az áldozatok támogatása.

Gyermekvédelmi szakemberek szerint nem elég a jogszabályokat szigorítani, ugyanannyi figyelmet és pénzt kell áldozni a megelőzésre, az áldozatok ellátására és az elkövetők rehabilitációjára. Szerintük

„szükség lenne széleskörű felvilágosító, ismeretterjesztő kampányokra a gyermekek szexuális kizsákmányolásáról és szexuális, érzelmi és fizikai bántalmazásáról, valamint arról, hogy hol, milyen formában tudnak segítséget kérni az áldozatok”.

Gyerekekkel kapcsolatos hír, hogy a kormánnyal híresen jó viszonyt ápoló püspök, Kiss-Rigó László szervezete veheti át a teljes budapesti állami nevelőszülői hálózatot.

14 HALOTT

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Gyorsan kiderült, hogy azért kellett meghalnia 14 embernek az olaszországi felvonóbalesetben, mert az üzemeltetők inkább a pénzt választották. Egy technikus vallomása szerint a vezetőség pontosan tudta, hogy a vészfék ki van iktatva, de nem akartak újra hosszabb időre leállni, mert a pandémia miatt így is óriási volt a bevételkiesés.

Szerinte tudatosan, szándékosan és rendszeresen alkalmazták a vészfék működését megakadályozó eszközt, az ún. villát. Korábban a vészfék „anomáliák sorozata” miatt feleslegesen működésbe lépett, és hiába próbálták megjavítani nem sikerült.

A felesleges leállásokat két módon lehetett megakadályozni:

  • Időigényes karbantartási munkálatokkal, amihez hosszú időre le kellett volna állítani a felvonót.
  • Úgy, hogy magát a vészféket iktatják ki, kockára téve ezzel az utasok életét.

Sajnos az utóbbit választották. Jobban van viszont az a kisfiú, aki az egyetlen túlélője volt a balesetnek. Elvesztette a szüleit, a dédszüleit és a testvérét is.

LÉGIKALÓZ JELEN

Prataszevics egy tavaly augusztusi gyűlésen beszél Gdanskban.
photo_camera Prataszevics egy tavaly augusztusi gyűlésen beszél Gdanskban. Fotó: MICHAL FLUDRA/NurPhoto via AFP

Újabb részletek kerültek ki Raman Prataszevics elrablásáról. Most már azt is tudjuk, hogy már görögországi útja alatt is feltehetően belarusz ügynökök figyelték meg az aktivista újságírót, akinek szülei most az EU-t és az USA-t kérik, hogy segítsenek kiszabadítani a fiukat.

Az EU eddigi egyetlen válaszlépése Lukasenka gépeltérítésére a belarusz légtér blokádja volt. Ez is elég felemásan sült el, köszönhetően a belarusz diktátort támogató oroszok szurkálódásának. Az oroszok ugyanis cserébe az európai légi közlekedést zavarják, például egy Bécsből Moszkvába tartó gépnek nem engedték meg, hogy elkerülje a belarusz légteret.

Máshol:

HÁROM HÍR KUTYÁKRÓL

Egészséges kutyák Budapesten, saját felvétel
photo_camera Kutyák dolgok közben

ÉS KÉT VISSZATÉRÉS

photo_camera Fotó: Terence Patrick/Terence Patrick

Visszatért az ezredforduló leghíresebb tévésorozata, csak az nem világos, hogy minek. A Jóbarátok: Újra együtt egy zavaros showműsor, teljesen indokolatlan szereplőkkel, pedig nem sokon múlt, hogy egy jól működő, dokuelemekkel kevert pszichodráma legyen belőle.

De ez semmi ahhoz képest, hogy a TV2 újraindítja a Szerencsekereket.