Ki veszélyezteti a gyerekeket?

reggel 4
2021 június 15., 05:02

Jó reggelt! Ma még nem lesz 30 fok.

4 legfontosabb cikkünk most

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

POSZTJÁRVÁNY TÜNTETÉS

photo_camera Fotó: Szász Zsófia - 444

Hétfő délután több ezren tüntettek a Kossuth téren a „pedofiltörvény” homofób intézkedései ellen. A tüntetés minden felszólalója azt igyekezett elmagyarázni, hogy a törvény, amit elvileg a gyerekek védelmére hoznak, valójában súlyosan és értelmetlenül veszélybe sodor több ezer gyereket. Ugyanez nyersebben:

„Összekeverik két felnőtt ember szerelmét gyerekek sérelmére elkövetett aljas bűncselekményekkel.”

Hogy milyen abszurd a ma elfogadni tervezett törvény, azt talán az RTL Klub sajtóközleménye jelezte a legjobban. A tévécsatorna szerint a törvény értelmében csak 18 év felettiek nézhetnének a Harry Pottert, a Jóbarátokat, de még a Szomszédokat és a Barátok Köztöt is.

Az ellenzék nagy része már jelezte, hogy nem is vesznek részt a keddi parlamenti szavazáson. Az egyetlen kivétel a Jobbik, akik a homofób módosítókkal együtt is megszavazzák a törvényt.

A GYŰLÖLETKAMPÁNY MÖGÖTT

photo_camera Fotó: Halász Júlia - 444

Globális kutatás vizsgálta, hogy mi az egyes országok lakóinak hozzáállása különböző LMBT-témákhoz. A magyar eredmények azért is érdekesek, mert nem feltétlenül igazodnak ahhoz, amit a kormány évek óta sugalmaz.

  • A magyar társadalom 84 százaléka heteroszexuálisnak vallja magát, 1 százalék mondja, hogy meleg/leszbikus, 3 százalék biszexuális, 1 százalék pánszexuális vagy omniszexuális, 1 százalék aszexuális, a maradék pedig nem tudja/nem válaszolt.
  • A korábbi, 2013-as adataihoz képest Magyarország az egyik olyan hely a világon, ahol nagyot nőtt az azonos nemű párok házasságának támogatása: 30 százalékról 46 százalékra.
  • Magyarországon 59 százalék ért egyet nagyon vagy némileg azzal, hogy az azonos nemű párok örökbe fogadhassanak (ez nyolc éve még csak 42 százalék volt). Összességében a magyarok 62 százaléka gondolja úgy, hogy az azonos nemű párok ugyanolyan jól fel tudnak nevelni egy gyereket, mint más szülők.
  • Globálisan a válaszadók 55 százaléka tiltaná meg az LMBT emberek diszkriminációját a munkaerőpiacon, illetve az oktatáshoz, lakhatáshoz és szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférés területén. Magyarországon 31 százalékkal alulról a harmadikok vagyunk ezen a listán.
  • A legtöbb országban támogatják az emberek, hogy az LMBT személyek nyíltan beszélhessenek a nemi identitásukról vagy a szexuális orientációjukról. Spanyolországban majdnem a lakosság háromnegyede nyilatkozott így, Magyarországon ezzel szemben csak a harmada.

AMIRŐL TERELNEK

photo_camera Fotó: FERENC ISZA/AFP

A homofóbiával átszőtt „pedofiltörvény” elsősorban nagy elterelő hadművelet, aminek legfontosabb célja leuralni a médiateret, hogy a Fidesznek kellemetlen témákra kevesebb figyelem jusson.

Első ezek közt a Fudan-beruházás, amivel az ellenzék fogást tudott találni a kormányon. A nem reprezentatív, hiszen az ellenzék által szervezett „négynemes konzultáció” szerint a budapestiek 97 százaléka ellenzi a beruházást, aminek Schanda Tamás államtitkár szerint zajlik a tervezése.

Orbán Viktor egy portugál lapnak adott interjújában arról beszélt, hogy a kínaiak sohasem mondják meg nekünk, hogy miként kellene viselkednünk, mi az, ami morálisan helyes vagy helytelen. Talán elfelejtette, hogy tiltakozott Peking, amikor budapesti politikusok néhány napja új utcaneveket avattak.

És zajlik az ország villámgyors privatizálása is, amivel a Fidesz szempontjából szintén jobb, ha a közvélemény inkább nem foglalkozik. Hétfőn derült ki, hogy 35 évre magánkézbe adnák a magyarországi gyorsforgalmi úthálózat üzemeltetését.

KIÜRÜLŐ EGÉSZSÉGÜGY

photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Június 15-től szűnik meg az a korlátozás, amely november óta tiltotta, hogy az egészségügyi dolgozók a veszélyhelyzet ideje alatt felmondjanak. Az egy kivétel az egészségügyi szolgálati jogviszony márciusi bevezetése volt, amikor mintegy 5000 egészségügyi dolgozó élt is a lehetőséggel, és elhagyta a pályát.

Most 1200 egészségügyi dolgozó válaszolt a Független Egészségügyi Szakszervezet felmérésére, közülük nyolc százaléknyian a nyugdíjazásukat, 48 százaléknyian pedig a felmondásukat tervezik, amint megszűnik a felmondási tilalom.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy napokon belül távozik a magyar kórházakban dolgozók fele, de néhány százalékos felmondási arány is komoly csapás lehet a már most is kapacitáshiánnyal küzdő ellátórendszerben.

LELKES OLVASÓNK

RPD dedikál
photo_camera Fotó: 444

Nem sokkal azután, hogy megjelent Győzelmi kényszer című, Orbán Viktor futballalapú hatalomfelfogásáról szóló könyve, Rényi Pál Dániel máris üzenetet kapott a miniszterelnök egyik közvetlen munkatársától: ugye a Karmelita is kap belőle?

A 444 szerzője természetesen eleget tett a kérésnek. Ha Orbán Viktorhoz hasonlóan te is kíváncsi vagy a könyvre, ami több tucat interjú és sok száz archív dokumentum alapján vázolja fel a futballista-miniszterelnök felemelkedését, a Győzelmi kényszert itt tudod megrendelni.

MINDEN HATÁRON TÚL

Légifotó Dunaszekcsőről - A település löszfalára épült Lugio, a Limes pannóniai részének egyik fontos erődje
photo_camera Légifotó Dunaszekcsőről - A település löszfalára épült Lugio, a Limes pannóniai részének egyik fontos erődje Fotó: Wikipédia, készítette: I, Civertan, CC BY-SA 3.0

A magyar kormány visszavonta a Limes világörökségi jelölését, évtizedes munka megy kárba. Mindezt úgy, hogy a jelölés kezdeményezője és korábbi koordinátora szerint néhány héten belül megszülethetett volna az UNESCO pozitív döntése a Limes német, osztrák, szlovák és magyar szakaszainak világörökségi helyszínné minősítéséről.

A Limes, azaz a Római Birodalom határa 2009 óta Magyarország legfontosabb világörökségi várományos helyszíne. Ez egy őrtornyokból, erődökből és katonai táborokból álló védelmi rendszer volt a birodalom határán, ahol a katonai építményeket árkok, sáncok, cölöp- és kőfalak kötötték össze. Egy örökségvédelemben dolgozó forrásunk szerint:

„A legrosszabb az egészben, hogy ezzel nemcsak mi bukjuk a világörökségi címet, hanem a velünk együtt jelölő három partnerország, Németország, Ausztria és Szlovákia is. Nem lehet ezt szebben mondani, odaszartunk az asztalra.”

REORIENTÁCIÓ

Merkel és Hszi 2019 szeptemberében, Pekingben
photo_camera Merkel és Hszi 2019 szeptemberében, Pekingben Fotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance via AFP

Komoly geopolitikai mozgás: a NATO-csúcs hétfői zárónyilatkozatában a tagállami vezetők aggodalmukat fejezték ki Kína katonai fellépése, valamint technológiai tevékenysége miatt. Az észak-atlanti szövetség eddig nem igazán foglalkozott Kínával, hiszen kívül esik érdekszféráján. Az, hogy most mégis, világos elmozdulást jelent, és meghatározhatja a következő évtizedeket.

A nyugati hatalmak és Kína viszonya ugyanakkor szofisztikáltabb szimpla katonai szembenállásnál. Ezt a legvilágosabban Angela Merkel fogalmazta meg, aki szerint a NATO-nak megfelelő egyensúlyt kell találnia a Kínához fűződő kapcsolatokban, nem lebecsülve, de nem is túlbecsülve az országot.

„Ha megnézzük a kiberfenyegetéseket és a hibrid fenyegetéseket, ha Oroszország és Kína együttműködését vizsgáljuk, akkor azt látjuk, hogy a szövetség nem hagyhatja figyelmen kívül Kínát.”

Máshol:

ÉS FOCI

photo_camera Fotó: ANDY BUCHANAN/AFP

Amire sokan, sok ideje vártak, amiért hatalmas stadiont építettünk közpénzből, amiért Európában egyedülálló módon engedélyeztük a teltházas meccseket, ma valósággá válik: története során először játszik hazai közönség előtt világversenyen a magyar labdarúgó-válogatott.

Este hatkor a Puskás Arénában azokkal a portugálokkal játszunk, akikkel öt éve 3:3-as döntetlent sikerült elérni. A magyar keret gyengébb az akkorinál, a portugálok viszont, leszámítva Cristiano Ronaldo hanyatlását, minden bizonnyal erősödtek. Egy kis különbségű vereség tulajdonképpen már szép eredmény lenne Marco Rossi csapatátó, de azért bízunk a csodában. A csoport másik meccsén kilenckor a németek és a franciák játszanak csúcsrangadót.

A hétfői játéknap legjobb híre egyértelműen az, hogy a dán Christian Eriksen jó hangulatban van, csütörtökön már drukkolna a csapatának. És volt három meccs is:

Akit ennél mélyebben érdekel a foci, olvassa el cikkünket arról, hogy hogyan lett az angol válogatott egyik csodafegyvere a bedobás.