Hozzácsapták Vidnyánszkyék alapítványához a Színháztörténeti Múzeumot is

POLITIKA
2021 november 9., 16:30
comments 3

Kedden a parlament megszavazott egy salátatörvényt, aminek az egyik része arról szólt, hogy az állam az SZFE-t fenntartó és átalakító alapítványnak adja az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet és annak ingatlanjait. A törvénnyel az állam két XII. kerületi és egy I. kerületi ingatlantól mondott le a Színház- és Filmművészetért Alapítvány javára, amit Vidnyánszky Attila vezet.

photo_camera Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet épülete a Krisztina körúton Forrás: Google

Az I. kerületi egy kivett irodaház, a XII. kerületben pedig egy kivett múzeumot és egy kivett beépítetlen terület kap meg az alapítvány. Az intézmény ugyanis két egységből áll: az I. kerületben, a Krisztina körúton az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a XII. kerületi ingatlanban pedig a Bajor Gizi Színészmúzeum működik. Ezzel együtt az ingatlanokban elhelyezett, állami tulajdonú, kulturális javaknak nem minősülő ingó vagyontárgyak is az alapítvány tulajdonába kerülnek.

photo_camera A Bajor Gizi Színészmúzeum épülete a Stromfeld Aurél úton Forrás: Google

Emellett Vidnyánszkyék alapítványa, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány megkapja ingyenes vagyonjuttatásként a vidéki színházelőadásokért felelős Déryné Programot lebonyolító céget, a Déryné Művészeti Nonprofit Kft.-t is. Ebben a programban egymilliárd forintot osztanak ki Vidnyánszky Attila vezetésével, hogy budapesti színházi előadásokat vidékre utaztassanak, ami nagy dilemma elé állította a független társulatokat.

Kitömve

Vidnyánszkyék alapítványa áprilisban, a nagy alapítványi osztogatásnál az Uránia mozi 15 millió forintos állami részesedésével gazdagodott.

photo_camera szfe színház- és filmművészeti egyetem vas utca upor lászló Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A kormány 2020 nyarán döntött arról, hogy a Színház- és Filmművészetért Alapítvány fenntartásába adja az addig állami Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE). Miután kiderült, hogy az erősen kormánypárti Vidnyányszky Attila lesz az alapítvány kuratóriumi elnöke, és mellé az egyetem egyetlen jelöltje sem került be, tiltakozás kezdődött, a hallgatók ősszel elfoglalták az egyetemet, és nem engedték be az új vezetést. Végül a járványügyi intézkedések miatt kellett távozniuk. Az irányváltás miatt több oktató és hallgató is otthagyta az intézményt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt