Az EU jövője múlik azon, mit lép a kormány az Európai Bíróság döntése után

podcast
2022 február 19., 12:20
comments 3

Szerdán Magyarország és Lengyelország kormánya elvesztett egy pert az Európai Bíróságon. A döntés azt jelenti, hogy az EU jogszerűen alkalmazhatja a mechanizmust, amellyel a jogállamiságot és a demokratikus elveket megsértő tagállamoktól meg lehet vonni az uniós pénzeket. A döntés után a magyar kormányzati kommunikációs gépezet teljes félremagyarázási funkcióra váltott, azt sulykolva, hogy a magyar jogállamisággal nincs semmi baj, a gyermekvédelmi törvény miatt támadja Brüsszel Magyarországot.

A perhez vezető jogi és politikai folyamat nagyon bonyolult, a kormányzati kommunikációnak pedig finoman szólva nem az a célja, hogy segítse a tények megismerését és megértését. Úgyhogy arra gondoltam, hogy érdemes Magyari Péter kollégámmal végigrágnunk magunkat ezen az ügyön, ellenőrizni Varga Judit, Gulyás Gergely és Orbán Viktor állításainak valóságalapját, megnéznünk, van-e kapcsolat a gyermekvédelmi törvény, az eddigi uniós eljárások, a helyreállítási alap körüli viták és a mostani per között, és átbeszélnünk, hova vezethet az EU és a magyar kormány egyre éleződő konfliktusa.

A 444 podcastjait meghallgathatod a Spotifyon, a Google Podcaston, az Apple Podcaston és az Amazon Audible szolgáltatás podcastoldalán, valamint a 444 Youtube csatornáján.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt