Az EU jövője múlik azon, mit lép a kormány az Európai Bíróság döntése után

podcast
2022 február 19., 12:20
comments 3

Szerdán Magyarország és Lengyelország kormánya elvesztett egy pert az Európai Bíróságon. A döntés azt jelenti, hogy az EU jogszerűen alkalmazhatja a mechanizmust, amellyel a jogállamiságot és a demokratikus elveket megsértő tagállamoktól meg lehet vonni az uniós pénzeket. A döntés után a magyar kormányzati kommunikációs gépezet teljes félremagyarázási funkcióra váltott, azt sulykolva, hogy a magyar jogállamisággal nincs semmi baj, a gyermekvédelmi törvény miatt támadja Brüsszel Magyarországot.

A perhez vezető jogi és politikai folyamat nagyon bonyolult, a kormányzati kommunikációnak pedig finoman szólva nem az a célja, hogy segítse a tények megismerését és megértését. Úgyhogy arra gondoltam, hogy érdemes Magyari Péter kollégámmal végigrágnunk magunkat ezen az ügyön, ellenőrizni Varga Judit, Gulyás Gergely és Orbán Viktor állításainak valóságalapját, megnéznünk, van-e kapcsolat a gyermekvédelmi törvény, az eddigi uniós eljárások, a helyreállítási alap körüli viták és a mostani per között, és átbeszélnünk, hova vezethet az EU és a magyar kormány egyre éleződő konfliktusa.

A 444 podcastjait meghallgathatod a Spotifyon, a Google Podcaston, az Apple Podcaston és az Amazon Audible szolgáltatás podcastoldalán, valamint a 444 Youtube csatornáján.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.