Rómának elege van a rollerpokolból, januártól szigorú szabályok jönnek

június 25., szombat 15:24
10
Piazza del Gianicolo, Róma, elektromos roller Fotó: ANDREAS SOLARO/AFP

Új szabályokat vezetnek be a római hatóságok, miután a városban teljesen elszabadult a rollerpokol.

Az elmúlt években olyan mértékben pörgött fel a bérelhető elektromos robogók piaca, hogy mára hét cég összesen 14 500 rollere teríti be az olasz fővárost.

A szabályozatlan rollerezésnek komoly közlekedési kockázatai vannak.

A Codacons fogyasztóvédelmi szervezet szerint az elmúlt két évben 17 ember halt meg Olaszországban elektromos robogókkal kapcsolatos incidensek következtében. A római rendőrség az AFP szerint havonta átlagosan 15 balesetet regisztrál.

Carlo Rienzi, a Codacons vezetője Rómát „vadnyugatként” jellemezte, ahol a robogók ott közlekednek, ahol nem szabadna, gyakran két emberrel a fedélzeten, sebességkorlátozás nélkül, járdán is akár, veszélyeztetve a gyalogosok biztonságát.

A hatóságok ezért most igyekeznek szabályozni a rollerezés feltételeit. Az új szabályok között szerepel, hogy az elektromos robogókat csak felnőttek használhatják, akik hivatalos igazolvánnyal rendelkeznek, és a városban háromra korlátozzák a rollereket üzemeltető cégek maximum számát. Tervezik továbbá azt is, hogy a rollereket csak kijelölt helyeken lehet majd parkoltatni, hogy a véletlenszerűen otthagyott rollerek ne akadályozzák a gyalogosforgalmat. Sebességkorlátozást is bevezetnek: 20 km/óra lesz a határ az utakon és 6 km/óra a gyalogosövezetekben. A szabályozás várhatóan 2023 januárjában lép életbe.

A közhangulat változásában nagy szerepet játszott az az eset, amikor nemrég egy amerikai turista és párja 25 000 euró értékű kárt okozott, miután elektromos rollerükkel lezuhantak Spanyol lépcsőn. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt