Gulyás szerint a kormánynak semmi köze ahhoz, hogy az Orbán jóváhagyásával létrejött sajtóbirodalomban Putyin üzeneteit visszhangozzák

Lezárt tartalom a Kör tagjainak Média
november 16., 16:49
comments 12

„Azt, hogy egy újságírónak miről mi a véleménye, azt nem velem kell szembesíteni. Ön ír egy cikket, önnek meg más a véleménye. Sajtószabadság. Számtalan cikket olvasok, amivel nem értek egyet. Nem gondolom úgy, hogy sértve kellene éreznem magamat, ilyen a szabadság” – válaszolta Gulyás Gergely, amikor a kormányinfón felvetettük neki, hogy a kormánypárti médiabirodalomban egyre-másra oroszpárti üzeneteket lehet olvasni.

Az Origo például több száz más médium mellett a KESMA alá tartozik, ami azért alakulhatott meg 2018-ban, mert egy kormányhatározat nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette, hogy létrejöhessen. Akkoriban a kormánybarát médiatulajdonosok több tízmilliárd forint értékben ajánlották fel cégeiket a KESMA számára. Az Origo az elmúlt hónapokban olyan címekben számolt be a háborúról, mint hogy:

  • „Harmadik világháborút akar Zelenszkij?”
  • „Így fenyegeti Zelenszkij a világot”
  • „Drámai fordulat: Ukrajna támadást indított Oroszország ellen”

Utóbbi akkor jelent meg, amikor az ukrán hadsereg épp az oroszok által elfoglalt Herszont próbálta visszaszerezni (azóta sikerült is). Az Origo ezzel egy az egyben Vlagyimir Putyin üzeneteit közvetítette, mintha a megszállt területek Oroszország részét képeznék. A cikkből egyáltalán nem derül ki, hogy Herszon amúgy Ukrajnában van, és az sem, hogy hogyan kerültek oda orosz katonák.

Vásárolj előfizetést most féláron!

Akár 1000 forint alatt csatlakozhatsz, és olvashatod valamennyi cikkünket.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt