Fenyegető és kellemetlen percek a magyar közéletben

reggel 4
2023 március 28., 05:09

Jó reggelt, egy nagyon szeles szeles nap és sima magyar Eb-selejtezős győzelem után érkezik a 444 napindító hírlevele. Benne többek között:

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

Fenyegetések

photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Hétfő reggel egy Kósa Lajos interjúból derült ki, hogy még a választások előtt belenyúlna a Fidesz a kampányfinanszírozási szabályokba. Magyari Péter elemzésében arról írt, hogy ha a Fideszben tényleg kiskaput látnak a rendszerben, akkor azt a most magyarázott módosítással nem lehet bezárni: a Kósa által bejelentett új rendszer leginkább az ellenzékkel együttműködő civil szervezetek elijesztésére lehet alkalmas.

Félidejéhez érkezett a rettenetes kellemetlen műsor, amit a magyar kormány művel a finnek és a svédek NATO-csatlakozásával kapcsolatban, és legalább a finnek csatlakozását jóváhagyta végre a parlament. Kiderült az is a nap folyamán, hogy lemondott államtitkári posztjáról Fürjes Balázs, illetve hogy Orbán betartott egy EU-s megállapodásnak, ami menedékkérőket küldött volna vissza az országukba, mert szerepelt benne a gender kifejezés.

Megnéztük ezen kívül, mit mond a kormány civilügyi államtitkára a magyarországi civil helyzetről, és írtunk arról is, hogy már 25 ezren erősítették meg orvoskamarai tagságukat, miközben az államtitkár szerint nem fenyegetés a háziorvosok ügyeletbe kényszerítése. Hír volt még, hogy

és Bencsik András megint ordenáré módon viselkedett a tévében.

Sima nyitány

photo_camera Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Magyarország - Bulgária 3-0: Szoboszlai csapatkapitány vezérletével 45 perc alatt meglett a végeredmény, Magyarország 40 év után először kezdett győzelemmel Eb-selejtezősorozatot. Rossi sem álmodott ilyen jó kezdésről.

A háború

Vlagyimir Putyin a Kremlben 2023 március 25-én
photo_camera Fotó: GAVRIIL GRIGOROV/AFP

Néminemű betekintést adhat a putyinista elit lelkiállapotába az a telefonbeszélgetés, ami a befolyásos orosz zeneipari producer, illetve a szintén befolyásos, Kreml-közeli milliárdos üzletember között zajlott, és ami kiszivárgott az internetre. A két résztvevő versengve szidta Putyint és a rendszert, és most nem lehetnek túl boldogok, hogy ezt bárki meghallgathatja.

A hírek szerint Ukrajna magyarországi nagykövete lehet Sándor Fegyir, és írtunk hétfőn arról is, hogy posztapokaliptikus hellyé kezd válni Avdijivka, valamint hogy Ukrajnába látogatott Orlando Bloom, és hogy orosz cég vette át az IKEA novgorodi gyárát.

A világ

photo_camera Fotó: Anadolu Agency via AFP

A hétvégi tömegtüntetések hatására Benjamin Netanjahu egész napos várakozás után bejelentette, hogy átmenetileg elhalasztják a rengeteget kritizált "igazságügyi reform" bevezetését. Azért, hogy emiatt ne essen szét a kormánykoalíció, az izraeli miniszterelnöknek komoly engedményeket tett a szélsőjobboldalnak.

Megírtuk emellett, hogy az amerikai hatóságok érezhetően rászálltak a legnagyobb kriptotőzsdére, a Binance-re, és foglalkoztunk azzal is, hogy