Szélsőségesen eldurvult a párbeszéd a háborúban álló Ukrajna és Orbán Magyarországa között

háború
2023 április 21., 11:00

Az utóbbi időben látszólag új szintre emelkedett a hivatalos ukrán kommunikáció keménysége a magyar kormánnyal szemben. Az egyik legszélsőségesebb ukrán nyilatkozat volt a háború kezdete óta, amikor április 13-án Oleg Usztyenko, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök gazdasági tanácsadója egy videóról, ami - mint azóta kiderült - a kárpátaljai Szerhij Pataki ukrán katona orosz Wagner-csoport általi kivégzését mutatja, a következőt nyilatkozta:

„ha látták azt a videót, amin az oroszok levágják egy ukrán katona fejét – a magyarok fizettek a késért. (...) Teljesen vaknak kell lenni ahhoz, hogy ne lássátok, milyen bűncselekményeket támogattok. Azzal, hogy több gázt vásároltok az oroszoktól, nagyobb kapacitást adtok nekik a háború eszkalálására.”

Usztyenko ekkor arra reagált, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter pár nappal korábban Moszkvába utazott, hogy új megállapodásokat kössön gázvásárlás és Paks II. ügyben az Ukrajna ellen háborút folytató Oroszországgal.

photo_camera Oleg Usztyenko.
Fotó: DOGUKAN KESKINKILIC/Anadolu Agency via AFP

Egy nappal később szintén erős hangvételű nyilatkozattal szállt bele Oleh Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője a magyar kormányba. Nem először nevezte cinikusnak Orbán Viktort, miután a magyar miniszterelnök arról beszélt, hogy "Ukrajna pénzügyi értelemben nem létező ország". Nyikolenko reakciójában úgy fogalmazott: „szorgalmazzuk, hogy Orbán Viktor nézzen szembe az igazsággal: Ukrajna támogatása nem jótékonyság. (...) A magyar hatóságoknak hálásnak kellene lenniük azért, hogy az ukránok a saját életük árán őrzik Budapest és a többi európai város békéjét a példátlan orosz agresszióval szemben.”

Dmitro Tuzsanszkij, az ungvári Közép-Európai Stratégiai Intézet igazgatója szerint habár mostanra a diplomáciában megszokotthoz képest talán még inkább eldurvult az ukrán-magyar kétoldalú kommunikáció, Ukrajna álláspontja már az orosz invázió kezdete óta kemény Magyarországgal, a kormány egyes állításaival, tetteivel szemben. Leszámítva egy átmeneti enyhülést, amikor tavaly nyáron az Európai Tanácsban Magyarország is támogatta Ukrajna Európai Uniós tagjelölti státuszát, teszi hozzá a szakértő.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.