Amerika támogatja, hogy ukrán pilótákat képezzenek ki F-16-osokhoz európai támaszpontokon

háború
2023 július 17., 08:04
Portugál és román F-16-osok egy litvániai NATO-támaszponton 2023. július 4-én
photo_camera Portugál és román F-16-osok egy litvániai NATO-támaszponton 2023 július 4-én Fotó: John Thys/AFP

Az Egyesült Államok hozzájárul ahhoz, hogy ukrán pilótákat képezzenek ki európai támaszpontokon F-16-os vadászgépekkel való repülésre.

„Biden elnök zöld utat adott, ezért engedélyezzük, támogatjuk és biztosítjuk a szükséges eszközöket ahhoz, hogy megkezdődhessen az ukrán pilóták F-16-os kiképzése" - nyilatkozta Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó a CNN State of the Union című műsorában.

Az ukrán F-16-os gépeknek komoly szerepe lehet a kelet-ukrajnai orosz védelmi vonalak áttörésében és a mélységi csapásokban. A részletekről ezt az anyagukat érdemes elolvasni.

A bejelentés komoly fordulat ahhoz képest, hogy az amerikai elnök az év elején még arról nyilatkozott, szerinte Kijevnek nincs szüksége F-16-osokra. A helyzet annyiban változhatott meg azóta, hogy Ukrajna ellentámadásba lendült, az orosz légierő fölénye azonban komoly akadályt jelent számára az előrehaladásban.

Májusban Biden már arról tájékoztatta a G7 vezetőit, hogy Amerika támogatja azokat a szövetségeseket, akik negyedik generációs repülőgépekkel való repülésre képeznek ki ukrán pilótákat. A kiképzés addig viszont nem indulhatott el, amíg az amerikai külügy hivatalosan alá nem írja a kézikönyvek, repülés-szimulátorok és a repülőgépekhez kapcsolódó egyéb anyagok átadására vonatkozó kérelmet. Sullivan most lényegében azt erősített meg, hogy ez meg fog történni.

A bejelentés közvetlen előzménye, hogy a múlt héten tartott NATO-csúcstalálkozón egy 11 országból álló, Dánia és Hollandia által vezetett koalíció hivatalosan is beleegyezett abba, hogy ukrán pilótákat F-16-osok és más vadászgépek vezetésére képezzék ki.

A NATO-csúcson Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már kritizálta is a szövetségeseket, amiért késlekednek a szükséges döntések meghozatalával.

Az európai tisztviselők tervei szerint a program augusztusban kezdődik Dániában, de Romániában is létrehoznak egy kiképzőközpontot. A 11 európai ország azt reméli, hogy már októberben megkezdődhet hat-kilenc ukrajnai pilóta kiképzése. A Romániába tervezett első kiképzésen román, bolgár és szlovák pilóták is részt vesznek majd.

Az F-16-osok különlegesek annyiban is, hogy tankolhatóak akár menet közben is, és nagy előnyük, hogy kompatibilisek mindazokkal a NATO-fegyverekkel, amiket a tagállamok folyamatosan rendelkezésére bocsátanak az ukrán hadseregnek. (CNN)