Maruzsa Zoltánnak egész más számai vannak a köznevelésről, mint a szakszervezeteknek

oktatás
2023 augusztus 11., 14:07

Az Origónak adott interjút Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, amelyben azt állítja: szó sincs arról, hogy 16 ezer pedagógus hiányozna a rendszerből. Megkérdeztük a Belügyminisztériumot, milyen statisztikákra támaszkodnak, a volt miniszteri főtanácsadó válaszolt.

Bár a kormány ünnepli, hogy a tavalyinál jóval több hallgatót vettek fel a felsőoktatásban pedagógusképzésre – ami igaz is, 7300 után 10 500-at –, és az interjúban Maruzsa is erre hivatkozik, a részletek aggasztó képet festenek a közoktatás jövőjéről. A 10 500-ból ugyanis csak 1550-en vannak azok, akik osztatlan tanári képzést kezdhetnek szeptemberben.

Kémiatanár-bármi párosításra, nappali tagozatra például összesen 19 főt vettek fel a felvi.hu szerint,az államtitkár az interjúban viszont 72 főt emleget. A pedagógusoknak ígért 800 ezer forintos átlagbérről és annak akadályairól azt mondta: nem a magyar kormányé, hanem az Európai Bizottság kérése volt, hogy a Magyarországnak járó uniós források egy jelentős részét pedagógusbér-emelésre fordítsa a kormány, ezért a kifizetés üteme is a befagyasztott uniós források beérkezésén múlik.

Megkérdeztük a Belügyminisztériumot, milyen statisztikákra alapozta az Origónak tett kijelentéseit a rendszerből (nem) hiányzó pedagógusokról és a kémiatanárok számáról Maruzsa Zoltán, hogy megtudjuk, mi okozhatja az eltéréseket. A Belügyminisztérium kommunikációs osztályáról Samu Attila László egykori miniszteri főtanácsadó válaszolt, ezt változtatások nélkül közöljük.

„Tisztelt Szerkesztő Asszony!

Elektronikus úton a Belügyminisztériumnak küldött megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy az első kérdését nem a tárcának illene feltennie. Éppenséggel – mások mellett – saját maguktól kellene megkérdezniük, miért közlik forráskritika nélkül szakszervezeti és ellenzéki aktivisták állítását, hogy 16 000 pedagógus hiányzik az oktatási rendszerből - ez az adat légből kapott, sehol, semmivel alá nem támasztott. Annak illene bizonyítani, hogy 16 000 pedagógus hiányzik, aki ezt állítja. A pedagógusok létszáma a Központi Statisztikai Hivatal honlapján megtalálható, 2010 óta 165 000 és 170 000 fő között mozog, utoljára a szocialista kormányok idején csökkent 185 000 főről 170 000 főre.

A kémia szakra felvettek létszámát az államtitkár a felsőoktatásért felelős Kulturális és Innovációs Minisztériumtól kért és kapott hiteles tájékoztatás alapján közölte.

Üdvözlettel: Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztály”.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Szabó Zsuzsanna tavaly augusztusban figyelmeztetett, hogy 16 ezer tanár hiányzik a közoktatásból, a következő öt évben a nyugdíjba vonulások miatt pedig akár 22 ezerrel is kevesebben lehetnek a pedagógusok.

2023 július 13., 04:16
Térképre tettük a tanárhiányt

Egy állami adatbázisban több mint ötezer pedagógus álláshirdetés található. Abszolút értékben Budapesten és Pest megyében a legrosszabb a helyzet, itt van az üres állások egyharmada. Létszámarányosan Nógrádban van a legnagyobb baj.

link Forrás

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete már korábban cáfolta, hogy a pedagógusbérek emelése az uniós pénzekhez lenne kötve. „Normális esetben az Európai Uniótól ilyen célra támogatásokat egyetlen ország sem kap. Amiért az Európai Unió kivételt tett Magyarországgal, az a közoktatás és azon belül a területen dolgozók nemzetközi statisztikákban is kiugróan rossz helyzete", írták akkor.

A bosszútörvénynek is nevezett státusztörvény Maruzsa szerint széleskörű egyeztetéssel, a nézetkülönbségek feloldásával valósult meg. A 444 számlálóját a törvény hatására felmondott tanárokról itt követheti nyomon.