Hétvégi olvasnivalók gyalogosokról és drogosokról

reggel 4
2023 október 28., 09:04

Október utolsó hétvégéjén is felidézzük az elmúlt hét nagyobb, olvasgatósabb-nézegetősebb anyagait. (A hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.)

IZRAEL

Péntek este az izraeli hadsereg kiterjesztette a szárazföldi műveleteit, hogy megsemmisítsék a Hamászt. Hiába a jelentős katonai fölény, kőkemény harcok várhatnak az izraeli hadseregre a szétlőtt gázai romok között, a légicsapások okozta humanitárius katasztrófa miatt pedig a nemzetközi nyomás is nő.

photo_camera Fotó: ALI JADALLAH/Anadolu via AFP

KÖZLEKEDÉS

A Wizz Air járatain elvileg nem kell fizetni az ülőhelyért, ha az indulás előtti 24 órában végezzük el az utasfelvételt, csakhogy a 444 olvasója 18 órával a felszállás előtt sem kapott ingyenes opciót a honlapon. Szerinte a légitársaság szándékosan kényszeríti az utasokat felár fizetésére, a GVH vizsgálatot indított az ügyben.

photo_camera Fotó: PATRICK PLEUL/dpa Picture-Alliance via AFP

A két éve alakult Járda a gyalogosoké Facebook-csoportnak elege lett abból, hogy az egyébként is szűk járdákat elfoglalják az autók. Matricákat ragasztottak az Újlipótvárosban tilosban parkoló autók szélvédőjére. Az akciójukat nem fogadta osztatlan öröm.

Végre felújították, mégis életveszélyes a rákosrendezői vasúti átkelő: amíg macskaköves volt az átjáró, addig a kerékpárosok lassan gurultak át a tilosban is, a tükörsima aszfalt veszélyes helyzetekbe sodorhatja őket, ezért semmire se jó kerítéseket építettek.

LAKHATÁS

A fővárosi fiatalok fele nem hiszi, hogy valaha is tudna lakást venni: az OTP szakértője szerint az új lakásvásárlási támogatásra a korábbinál sokkal kevesebben lesznek jogosultak, pedig lenne kit segíteni.

photo_camera Fotó: Balla-Schottner Bence / Unsplash

PROPAGANDA

Megint a mi felhatalmazásunkat kéri Orbán, hogy egyszerű vidéki legényként kioktathassa Brüsszelt az élet értelméről: jön az újabb, brüsszelező-mozgósító nemzeti konzultáció.

Megnéztük, hogyan dolgozza fel a nyolcadikos történelemtankönyv az elmúlt száz év világtörténelmét. Bibó Istvánt a NER egyik legfőbb ideológusa cáfolja. Mao után már Kína már nem annyira fenyegető. Szó esik Tajvanról – az ötvenes évekig. Afrika szinte szót sem érdemel.

photo_camera Fotó: Fortepan / Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

Az MCC és a Drogkutató Intézet szakemberei kifejtették, miért jelent óriási veszélyt az ukrajnai marihuánalegalizáció. Volt szó Kalasnyikovokkal flangáló, drogfüggő veteránokról, Szent Ágostonról és a romlott Prágáról is, ahol füvet árulnak a boltokban.

OKTÓBER 23

Ott voltunk a Mi Hazánk tüntetésén, a párt és a főváros rendezvényén kérdeztük a résztvevőket, írtunk Orbán Viktor beszédéről, és beszélgettünk a miniszterelnök rajongóival – köztük Bohár Dániellel. De érdemes megnézni az utóbbi idők leggyümölcsözőbb közéleti vitáját is.

photo_camera Fotó: Kaufmann Balázs/444

SPORT

Az olimpiai bajnok Milák Kristófnak elment a kedve az úszástól, csakhogy abban a rendszerben, ami az élsportot a Rákosi-korszakhoz hasonlóan kezeli, az eset bonyolulttá vált.

photo_camera Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

PODCAST

Miért szeretjük annyira a skandináv irodalmat? Az egyszerűség, az őszinteség, a természet vagy a magány lehet a titok nyitja? Patat Bence műfordítóval beszélgettek erről a Nem rossz könyvek podcastben, kitérve Jón Kalman Stefánsson és Tove Ditlevsen mostanában megjelent regényeire is.

photo_camera Fotó: Alberto Cristofari/Contasto/Alberto Cristofari/Contasto via

Szoboszlai Dominik menedzsere, Esterházy Mátyás minden idők legnagyobb magyar fociüzletét ütötte nyélbe azzal, hogy a játékosát megvette a Liverpool. Miért nincs köztük szerződés Szoboszlaival, és miért termelnek több sztárjátékost a szomszédaink, mint mi? A Kiment, bejött podcast új adása.