Hétvégi olvasnivalók cipőkről, focilabdákról és láncfűrészekről

reggel 4
2023 november 25., 10:10

Jó reggelt, jó hétvégét! Ez itt a szokásos hétvégi – és nem az egyetlen – hírlevél, az elmúlt hét nagyobb, olvasgatósabb, nézegetősebb anyagaival.

BELFÖLD

2020-ban még másfélszer több pénz ment gyógyító-megelőző ellátásokra, mint az adósságteher kamataira. Idén eddig az állam minden 100 forintnyi kiadásából 6 forintot kamatra költött, ez jóval magasabb arány a tavalyinál. A nettó kamatkiadások összege két év alatt megduplázódott.

Elakadtak az önkormányzati tárgyalások a DK és a Momentum között, több helyen is ráfanyalodhatnak az előválasztásra: összeszedtük a legfontosabb helyeket, ahol még kilátásban sincs a megállapodás a 2024-es indulókról.

Mit lehet tenni az ellen, hogy Budapest belvárosa turistaskanzenné váljon? Miért félnek az önkormányzatok az összetett gondolkozástól? Ott voltunk a vitán a belső kerületek jövőjéről.

photo_camera Fotó: Kovács Bendegúz/444

Megszabadíthatná a MÁV a győri vasútvonalon ingázókat a pótlóbuszoktól, ha akarná: a Magyar Közlekedési Klub alternatív menetrendje alapján óránként közlekedhetnének a személyvonatok, így az ingázóknak nem kellene pótlóbuszozniuk.

KÜLFÖLD

Javier Milei, a színes latin-amerikai politikai színtér legszínesebb jelöltje simán megnyerte az argentin elnökválasztás második fordulóját. Most már csak az a kérdés, hogy mihez kezd hatalmon az ember, aki többek közt a szervkereskedelem legalizálását ígérte a kampányban.

Az iskolai gyilkosságok után Vučić hatalma a tét Szerbiában: a postások sztrájkolnak, a gazdák utakat és olajfinomítót vesznek blokád alá, a széttöredezett baloldali ellenzék a 2022-es bojkott után közös listán indul, de a fogyatkozó magyarok nem felejtenek Gyurcsánynak, így feltétlen hívei a Fidesznek, a VMSZ-nek és egyre inkább Vučićnak is.

Hogy nyerhetett egy hülye hajú, idegenellenes populista a liberális Európa mintaországában, és mihez fog kezdeni? Bár a holland gazdaság jól muzsikál, a korábban rendezett mindennapokban váratlanul sok bénázással szembesültek a választók, és a lakáshelyzet is kriminális. Ez a mindent a bevándorlókra fogó Geert Wilders malmára hajtotta a vizet. Akárcsak az, hogy a nagy politikai erők nem vették elég komolyan a választók morgását. Mi történt Hollandiában, és mi jöhet még?

Orbán Viktor Geert Wildersszel a várban
photo_camera Orbán Viktor Geert Wildersszel a várban Fotó: Geert Wilders/Facebook

Írtunk a techvilág legőrültebb hétvégéjéről is, miután az OpenAI igazgatótanácsa kirúgta az AI-iparág legismertebb alakját, Sam Altman vezérigazgatót, aki azóta vissza is tért.

HÁBORÚ

Jó poénnak gondolta, hogy regisztrálja magát idegen ügynökként, nyilvántartásba vették, aztán a behívó is megérkezett: a 19 éves Marat Nyikandrov – aki egyik pillanatról a másikra lett híres Oroszországban – a barátai szerint kicsit különös fiú, de még reméli, hogy nagy baj nem történhet vele.

A Hamász terrortámadása után attól lehetett tartani, hogy a palesztinok több fronton is rátámadnak Izraelre, de az utóbbi hetekben inkább a szélsőséges zsidó telepesek kezdtek terjeszkedésbe a háború leple alatt, pedig Izrael elemi érdeke lenne nem csinálni szabadtéri börtönt Gáza után a másik palesztin területből, Ciszjordániából is.

Zsidó telepes néz be egy sebtében felhúzott épület ablakán
photo_camera Zsidó telepes néz be egy sebtében felhúzott épület ablakán. Ezeket később kiépített telepek előörsének szánják. Fotó: MENAHEM KAHANA/AFP

Mint a közel-keleti konfliktusoké általában, ennek a szlogennek az értelmezése is attól függ, ki mondja, és kinek: „A folyótól a tengerig!” , a Hamász 2017-es alkotmányától az izraeli kormánypárt trollkodásáig.

TÖRTÉNELEM

Miután a kormány példaképpé emelte Mindszenty Józsefet, Ungváry Krisztián könyvet írt a sok szempontból vállalhatatlan katolikus vezető rossz döntéseiről. De mi a baj Mindszentyvel, akit üldöztek a nyilasok és a kommunisták is? Elsősorban nem az antiszemitizmusa. Magyarázat Mindszentyre.

Mindszenty József bíboros a dombóvári gimnázium udvarán 1947. május 17-én.
photo_camera Mindszenty József bíboros a dombóvári gimnázium udvarán 1947. május 17-én. Fotó: Erky-Nagy Tibor/Fortepan

SPORT

Góbé módra szerződtetett szerződésszegő szövetségi kapitány ügye borzolja a kedélyeket a magyar hokiban: a magyar ICEHL-csapat és a válogatott éléről megpattant, majd a tengerentúlon diszkrimináció miatt eltiltott Kevin Constantine a Csíkszeredai Sportklub padján bukkant fel, ami eddig még nem látott botrányt generált ebben a jobb sorsra érdemes sportágban.

Bálizs Bence (b) kapus és Stipsicz Bence (b), valamint a francia Nicolas Ritz (j) a hokivébé harmadik fordulójában játszott Franciaország-Magyarország meccsen a finnországi Tamperében május 16-án.
photo_camera Bálizs Bence (b) kapus és Stipsicz Bence (b), valamint a francia Nicolas Ritz (j) a hokivébé harmadik fordulójában játszott Franciaország-Magyarország meccsen a finnországi Tamperében május 16-án. Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

DIVAT

Oszáma bin Láden órája, Cowboy-kalap, porcelán gumiszandál, felemás cipő, fordított Nike logó és a cipőmániás külügyminiszter, aki találkozik az utódjával, a Z generációs apostollal: Ács Dániel bácsi elment a Sneakernessre.

photo_camera Fotó: Ács Dániel/444

TÉVÉMŰSOR

Az RTL egy taktikai-pszichológiai-bűnügyi realitynek álcázott élőszereplős társasjátékot készített, ebben Szijjártó rajongója együtt szerepel Vajna Tímea sógorával, és a TASZ kampányának arcával.

photo_camera Fotó: RTL

PODCAST

A magyar válogatott csoportelsőként, veretlenül jutott ki a jövő nyári Európa-bajnokságra. Meddig juthatunk az Eb-n? A nyolcaddöntő már csak a minimum? Ha így folytatja, milyen közel kerülhet Szoboszlai Dominik az Aranylabdához? Mennyi köze van a kormány politikájának a válogatott sikereihez? Gazda Albert, Haszán Zoltán és Tóth-Szenesi Attila elemezte a helyzetet.

Mit olvasol, amikor gyereked születik, és mit írsz? Hogyan lesz irodalom a hajnali pelenkacserékből? Ezekről beszélgettek a Nem rossz könyvek podcastben Kállay Eszter költővel, aki az anyasághoz fűződő személyes érzéseket, társadalmi elvárásokat és az ezek közötti feszültséget járta körül verseiben.

photo_camera Fotó: botost/444.hu