Orbán és Zelenszkij tangója

reggel 4
2023 december 10., 23:25

Jó reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 egyik, mint a neve is mutatja, a reggeli hírlevele, benne a hétvége legfőbb híreivel. De előtte négy kiemelt anyag a címlapról:

ORBÁN VS. UKRAJNA

Argentína új elnöke a beiktatásán keblére ölelte Zelenszkijt és Bolsonarót, miközben Orbán a tűz közelében statisztált. Buenos Airesig kellett utazni ahhoz, hogy Zelenszkij tudjon beszélni Orbánnal.

Volodimir Zelenszkij és Orbán Viktor december 10-én Buenos Airesben
photo_camera Fotó: MATIAS BAGLIETTO/REUTERS

Közben a Guardian arról írt, hogy Orbán emberei Washingtonban zárt ajtók mögött győzködik a republikánusokat, hogy állítsák le Ukrajna katonai támogatását.

  • Négy éve még az európai jobboldal nagy szövetségépítői lett volna a Fidesz, most már csak a legradikálisabb pártcsaládba van esélyük bekerülni.
  • Ivan Krasztev bolgár politológus szerint Orbán arra játszik, hogy Trump visszatér, de ha ez nem jön be, Magyarország teljesen elszigetelődhet az EU-ban.

HÁBORÚ

Amerika megvétózta az ENSZ tűzszünet-kezdeményezését a Gázai övezetben, az indoklás szerint egy tűzszünet „a következő háború magvait vetné el, mert a Hamász nem kíván tartós békét”. A Hezbollah rakétákat lőtt Izraelre a Hezbollah.

Vlagyimir Putyin szerint az ukránok teljesen megőrültek, Ukrajnának nincs jövője, Szergej Lavrov külügyminiszter pedig azt mondta: az USA Ukrajna által megtámadta Oroszországot.

photo_camera Fotó: Valerij Sarifulin/AFP
  • Mit jelent a törvénymódosító csomag, amivel Ukrajna meggyőzné a magyar kormányt is, hogy helye van az EU-ban?
  • Kárpátalján edzőtermekben, éttermekben, termálfürdőkben razziáznak a katonai hatóságok, felizgatta magát a lakosság.

BELFÖLD

Kamionos blokád jöhet Záhonynál: az EU-s piacra zúduló ukrajnai termékek lenyomják az árakat a hazai gazdálkodók kárára, erről szólnak a lengyel és szlovák tiltakozások is.

Hogyan lehetne megelőzni az iskolai öngyilkosságokat? Az iskolapszichológusok prevenció helyett kénytelenek mással foglalkozni – mármint ott, ahol egyáltalán van iskolapszichológus.

photo_camera Fotó: Fortepan

Sok gyerektelen nő kap kellemetlen kérdéseket és megjegyzéseket orvosi vizsgálatok során. Nőgyógyászokkal, szakértőkkel és a TASZ jogászával beszélgettünk arról, hogy egy nőgyógyász mennyire vájkálhat a magánéletünkben, milyen kérdésekre, megjegyzésekre van felhatalmazása.

A MÁV befejezte az 1-es fővonal felújítását, újra is indult a forgalom, de jött a hó. Ami miatt egyébként akkora dugó lett a Normafánál, hogy visszafordították az autósokat.

Két kőművesfütty is van a sorosozós kormányzati propagandareklámban, a Borsban pedig azt jósolta Európa főboszorkánya, hogy Európában nagy problémákat fog okozni a migráció.

  • A rendőrség nem indított nyomozást a Bayer Zsolt feleségéhez köthető Országos Vérellátó Szolgálat PCR-tesztjeinek beszerzése miatt.
  • Megnéztük, milyen lehet a megújuló Népliget a tájépítészeti ötletpályázat alapján.

KÜLFÖLD

Antiszemitizmus miatt lemondatták a UPenn elnökét: az egyik legrangosabb amerikai egyetem elnökét két zsidó diák is beperelte, mert nem ítélte el egyértelműen az őket ért antiszemita támadásokat.

  • Hat fiatalkorút ítéltek el a francia tanár, Samuel Paty lefejezésének ügyében.

INTERNET

Az EU elsőként szabályozhatja a mesterséges intelligenciát: 37 órás maratoni tárgyalás után állapodtak meg az Európai Parlamentben, a cél egy olyan jogszabály megalkotása volt, ami az AI-t emberközpontú fejlődési pályára állítja.

photo_camera Fotó: Kiss Bence/Midjourney

SPORT

NERB1: a csak magyarokkal kiálló Paks legyőzte az FTC-t, aminek a kezdőjében csak a kapus nem volt légiós. A Kubatov Gábor Fidesz-alelnök csapata elleni 3-2-vel a paksi zöld-fehérek az élen zárhatják az NB 1-et.

A Paksi FC játékosainak gólöröme az FTC elleni meccsen, a Paksi FC Stadionban 2023. december 10-én.
photo_camera A Paksi FC játékosainak gólöröme az FTC elleni meccsen, a Paksi FC Stadionban 2023. december 10-én. Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

Simán kikapott Adam Security a lengyel MMA-gálán: a TikTok legismertebb magyar biztonsági őre nem bírta sokáig a ketrecben.

  • A párizsi olimpián 55 milliót kapnak majd egy aranyéremért a magyar olimpikonok.

HÍRESSÉGEK

Nagy Feró rendőrökkel vitetné el Ascher Tamást. „Az én adómból ne tessék már a farkadat kiverni a színpadon!” – mondja a saját bevallása szerint is Fidesz-csicska, horthysta rocker.

photo_camera Fotó: frisshirek.hu/Youtube

A 84 éves Kőszeg Ferenc az Élet és Irodalomban reagált a Partizánnak adott életútinterjújában elhangzottakra, szerinte Gulyás Márton nem látja az alapvető különbséget a szabadságpárti baloldal és a kommunista önkényuralom között.

Uj Péter egy jelentős hallevesről írt nagy örömmel.

  • Majka Ózd díszpolgára lett.
  • Karikó Katalin és Krausz Ferenc átvette a Nobel-díját.
  • Meghalt Ryan O'Neal.

PODCAST

Úgy bezuhant az OECD-országok átlaga a 2022-es PISA-teszten, hogy hiába stagnál a magyar oktatás színvonala, középmezőnybe kerültünk. Miért történt? Hogyan megy tovább innen Európa, és hogyan Magyarország? Ezekről beszélgettünk Radó Péter oktatáskutatóval.

Fodor Zsolt 28 éve ment ki külföldre, ma már három éttermet visz, és bár nem tervez hazajönni, magyar fogást mindig kínál az étlapon. Jakabfi Dávid a tányérdesszertek szakértője, ő is külföldön kezdte, aztán hazahozta a tudást. Velük beszélgettünk a Kiment, bejött podcastben.

  • A Borízű hang 149. adása is lement.