Kinek ki a főnöke

reggel 4
március 01., 05:57

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, benne az elmúlt 24 óra legfontosabb-érdekesebb cikkeivel, például ezzel a néggyel:

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

Bűnök

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Bárnai Árpád öt éve dolgozott a bicskei gyermekotthonban, amikor egy 12 éves gyerek először beszélt neki arról, mi történt vele az igazgató irodájában. Hiába jelentett feletteseinek, végül neki kellett távoznia. Az igazgató még évekig bántalmazhatta a rá bízott gyerekeket.

Csütörtök reggel írtuk meg, hogy K. Endrét presbiterré választhatta a szabadulása után a Bicskei Református Egyházközség, a nap kellemetlen videóját pedig az RTL szállította, arról, ahogy lehajtott fejjel menekült a bicskei lelkész a kérdés elől, hogy K. Endre presbiter volt-e.

Az is kiderült a nap folyamán, hogy börtönben marad Vásárhelyi János, a pedofil igazgató, hogy pedofilügy miatt rúgták ki a Békés megyei gyermekotthonokat felügyelő szerv igazgatóját, és hogy pszichológiai alkalmassági vizsgálatot rendelt el a kormány a gyermekotthonok vezetőinél. A nap folyamán a közlekedésreform-ügyi sajtótájékoztatót hirdető Lázár János se állta meg, hogy ne kommentálja a történteket, többek között a halálbüntetés lehetőségét emlegetve, illetve összemosva a pedofíliát a homoszexualitással. Lázár nyilatkozata annyira rosszindulatú és/vagy ostoba volt, hogy arra külön reagált Donáth Anna, a Momentum elnöke is, rákérdezve, hogy ha a bicskei pedofil igazgató kislányokat molesztált volna, azt rendben lévőnek találná-e a miniszter.

Az élet itthon

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Varga Mihály pénzügyminiszter volt szerda este a Károli Szabadegyetem pódiumbeszélgetésének vendége, mi pedig meghallgattuk. A miniszter felidézte, hogy 1988 őszén már majdnem elment sörözni, de végül inkább belépett a Fideszbe. Elismerte, hogy az idei költségvetéshez hozzá kell nyúlni, és némileg ellentmondásosan büszkélkedett az elmúlt évek válságkezelésével. Lázár János bosszújáról is beszélt, Nagy Mártonnak is üzent.

Amúgy is turbulens napokon van ismét túl a magyar gazdaságpolitika, miután Matolcsy egy konferencián beszélt arról, hogy Nagy Márton jelentős szakmai hibákat vétett, elfogadhatatlan volt a vezetési stílusa, mire Nagy azt reagálta, hogy hála istennek most már más a főnöke. A történtek miatt Orbán is megszólalt, szóvivőjén keresztül annyit üzenve, hogy a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen.

Hír volt még a nap folyamán, hogy

A Lakmusz pedig arról írt, hogy év eleje óta több mint 110 millió forintot hirdetett el a Megafon.

Háborúk, világok

photo_camera Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

Miközben már az ukránok is arról beszélnek, hogy nyárra áttörhetnek az oroszok, a """választásra""" készülő Putyin évértékelő beszédében a NATO-t fenyegette. A háborúhoz kapcsolódó hír volt, hogy a finnek engedik az ukránoknak, hogy a tőlük kapott fegyverekkel orosz területre lőjenek.

A magyar diplomácia megszokott ügymenetéhez kapcsolódó hírek voltak csütörtökön, hogy Navalnij halála az EP-ben sem indította meg a Fideszt, hogy miközben Szijjártó Csád stabilitását dicsérte, katonák lelőtték a csádi ellenzék vezetőjét, továbbá hogy nem tudta megmagyarázni a Külügyminisztérium, hogy Szijjártó miért találkozott a pedofil ügyeket eltussoló amerikai püspökkel, és hogy a fehérorosz diktátor népe nevében is gratulál Sulyok Tamásnak a megválasztásához, miközben Orbán épp Trumphoz készül Floridába.

Hír volt még a világból, hogy

Könyvek & podcast

Irvin D. Yalom egyszerre az egzisztenciális pszichoterápia nagy alakja, mellette itthon is népszerű regényíró. Hogy ér össze a pszichológia és a szépirodalom, és miben rejlik Yalom sikerének titka? A Nem rossz könyvek podcast vendége Kőváry Zoltán.