Putyin: A NATO-erők arra készülnek, hogy csapást mérjenek a területünkre

külföld
február 29., 09:28

Szerdán, alig több mint két héttel az orosz elnökválasztás előtt tartotta évértékelő beszédét Vlagyimir Putyin az orosz parlament mindkét háza, az Állami Duma és a Szövetségi Tanács előtt.

photo_camera Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

A választás kimenetele nem kérdés, biztos, hogy az 1999 óta különböző módokon hatalmon lévő elnök fog nyerni idén is. Pedig idén még meglepetést is okozhatott volna Borisz Nagyezsgyin, akinek felemelkedése még a Kremlt, Putyint és csapatát is megdöbbentette, írtuk háttércikkünkben. Már az is nagy meglepetés, hogy az országban egyáltalán elindulhat egy háborúellenes jelölt. Nagyezsgyin szinte a semmiből jött, de miután felsorakozott mögötte az igazi ellenzék, a népszerűsége kilőtt.

Nem okozott tehát nagy meglepetést, hogy az orosz központi választási bizottság szabálytalanságokat talált Nagyezsgyin támogató aláírásainak listájában, és a választási bizottság rögtön kétségbe vonta a jelölt tisztességét.

Az orosz média előzetes jelentései szerint a gazdasági és a szociálpolitikai kérdések mellett Putyin a több mint két éve tartó orosz-ukrán háborúról is fog beszélni. Az orosz elnök tavalyi beszédében a Nyugatot hibáztatta a háború kirobbantásáért, és azt állította, hogy Oroszországnak „különleges katonai művelet” végrehajtásával kellett „megvédenie népét és történelmét”. Aktualitást adott, hogy Emmanuel Macron a héten belengette, nyugati katonák is harcolhatnak Ukrajnában. A francia elnök kijelentésétől sorra határolódtak el a politikusok, többek között a brit, a svéd, a német, az amerikai és a lengyel kormány is jelezte, nem küld katonákat. Az szinte biztos volt, hogy Putyin Alekszej Navalnij ellenzéki vezető haláláról és annak furcsa körülményeiről egy szót sem fog beszélni, így is lett.„Ez a beszéd jövőbe tekintés” – kezdte Putyin a BBC szerint. Az eseményre több év után nyugati újságírókat is meghívtak, kérdezni azonban nem lehet. Tavalyhoz hasonlóan az elnök üzenetét óriási kivetítőkön is közvetítik majd Moszkva utcáin, valamint 17 orosz városban a mozik ingyenesen vetítik is azt.

Vlagyimir Putyin
photo_camera Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

Putyin szerint vannak olyan kérdések, amiket meg kell oldani az ország fejlődése érdekében. A Sky News szerint országszerte beszélt az oroszokkal, köztük tanárokkal, önkéntesekkel és katonákkal is, szerinte elsöprő a támogatottság az általa „különleges katonai műveletnek” nevezett ukrajnai háborúnak. Oroszország politikai egysége kulcsfontosságú, mondta, ahogy azt is, hogy nem engedi, hogy bárki beavatkozzon a belügyekbe. Putyin dicsérte Oroszországot és népét, mondván, hogy évszázados egység teremtett legyőzhetetlen erőt. Ezután méltatta a fronton harcoló hősöket, akik szenvednek, de az egész ország támogatását élvezik.

Bírálta a Nyugat gyarmatosító törekvéseit, szerinte el akarják pusztítani Oroszországot, ami a „szabadságáért és függetlenségéért” harcol. Az Egyesült Államok teljesen eltökélt abban, hogy megosztottságot idézzen elő az országban, mondta, majd egyperces néma csönddel emlékeztek a háború áldozataira.

A rövid szünet után az amerikai vádakról beszélt, miszerint űrbe telepített nukleáris fegyvereket fejlesztenének. „Ez csak egy hazugság, hogy rossz színben tüntessenek fel minket. Nem szabad elfelejteni, hogy az elmúlt 15 évben a nukleáris fegyverek használatának megfékezését javasoltuk” – mondta, hozzátéve, hogy szerinte az USA
csak azért tárgyal Oroszországgal, hogy saját érdekeit érvényesítse. Arról beszélt, hogy 2018-ban Oroszország javaslatot tett a két ország közötti nukleáris megállapodásra, de az USA abba nem ment bele, a „Nyugat a hidegháborúhoz hasonló fegyverkezési versenybe próbálja belerángatni” Oroszországot.

„A NATO-erők arra készülnek, hogy csapást mérjenek a területünkre” – mondta.„Meg kell érteniük, hogy nekünk is vannak fegyvereink, olyanok, amikkel saját területükön legyőzhetnék őket” – mondta figyelmeztetésképp a nyugati országoknak, akik azon gondolkodnak, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába. Putyin azt is állítja, hogy az oroszok ruszofóbia áldozatai lettek, ez szerinte esztelenség: „Szuverén, erős Oroszország nélkül nem létezhet stabil világrend”. Szerinte a nyugati retorika nukleáris fegyverek használatával és következésképpen a civilizáció elpusztításával járó konfliktussal fenyeget. „Nem értik ezt?” - tette fel a kérdést.

photo_camera Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

Miután befejezte ellenségeinek kritizálását, Putyin rátért a szövetségeseire, és dicsérte azok politikáját, például a kínai „Egy övezet, egy út” kezdeményezést. Arról beszélt, hogy „új kapcsolódási pontokat” kell kialakítani az arab országokkal, valamint a latin-amerikai és afrikai nemzetekkel.

Putyin a családpolitikáról is beszélt, azt mondta, „Nyugaton a családi kötelékek és az erkölcsi értékek megsemmisülnek”. Elismerte, hogy Oroszországban csökken a születések száma, de azt mondta, ez globális tendencia. „Az életet választjuk, Oroszország továbbra is a hagyományos értékek bástyája marad” – mondta, amit taps kísért. Putyin szerint Oroszországnak a következő hat évben stabil növekedést kell mutatni a születések számában, hogy javuljon a családok életminősége. „Legyenek türelemmel, én még csak most kezdem”.

A belpolitikánál maradva azt mondta, különös figyelmet kell fordítani a fiatal családokra. „Jelentős adókedvezmények lesznek, ha egy családnak harmadik gyermeke születik” – mondta Putyin, hozzátéve, hogy növelik a második gyermeket szülő anyáknak járó támogatás mértéké. „Hagyd abba az ivást, kezdj el síelni” – tanácsolta Putyin. Arról beszélt, hogy javítani kell a nemzet egészségi állapotán, és 2030-ra a jelenlegi 73 évről 78 évre kell növelni a várható élettartamot, ez a „Hosszú és boldog élet” elnevezésű nemzeti projekt része lesz.

photo_camera Fotó: YURI KADOBNOV/AFP

Következő pont: gazdaság. Szerinte az orosz gazdaság 19 százalékkal nőtt, és azt mondta, a minimálbérek is emelkedni fognak. „Iparunk megújítása elengedhetetlen szuverenitásunk védelméhez” – mondta. Ahogy azt is, hogy „Oroszország ma a GDP tekintetében a legnagyobb gazdaság Európában és az ötödik a világon”. Ezt a kijelentését nagy taps kísérte, mire megígérte, hogy hamarosan a világ negyedik nagyhatalma lesz Oroszország. Az orosz adatokat mindig nehéz ellenőrizni, de a BBC szerint úgy tűnik, hogy a gazdaság az utóbbi időben jól teljesít. „Új cégek százai indultak be, mivel az emberek vállalkozni akarnak, hisznek magukban és az országukban” – mondta. Az új vállalkozások létrehozásának ösztönzése érdekében szerinte csökkenteni kell a kis- és középvállalkozások adóját.

Putyin beszédének második órájában - a BBC már látott pár ásító vendéget - a technológiáról és a tudományról is szót ejtett, szerinte Oroszország „hatalmas versenyelőnnyel” rendelkezik ezen a területen. Ennek ellenére több mint kétszeresére akarják növelni a tudományos kutatásba, többek között a gyógyszeripari és űrprogramokba történő befektetéseiket, mondta.

photo_camera Fotó: OLGA MALTSEVA/AFP

Putyin szerint Oroszország célja, hogy 2030-ra a GDP 2 százalékára növelje a tudományos és technológiai beruházásokat, mert az országnak technológiailag függetlenné kell válnia a gazdaság szempontjából kulcsfontosságú területeken, ilyen például a mesterséges intelligencia.

Visszatérve a háborúra Putyin újra megdicsérte a „különleges katonai műveletben” részt vevő csapatokat. „Amikor találkozom velük, a szívem tele van büszkeséggel” – mondta. Márciustól „a különleges katonai művelet” veteránjai jelentkezhetnek a „Hősök ideje” elnevezésű képzési programba, jelentette be Putyin, aminek keretében kormányzati munkatársak és a vállalati vezetők mentorálják majd őket. A katonák elsőbbséget is élveznek majd egyetemi jelentkezésnél.

Az orosz elnök zárásképpen köszönetet mondott az ország polgárainak a szolidaritásért és a megbízhatóságért. „Egy nagy család vagyunk, együtt vagyunk, és ezért azt fogjuk tenni, amit eltervezünk és megálmodunk. Hiszek a győzelmeinkben, a sikereinkben és Oroszország jövőjében”. A jelenlévők felállva tapsoltak és elénekelték az orosz himnuszt.

(via BBC, Sky News)