Béke lesz: ÁVO-s kabátban lőhetnek mindenkire a magtárból

reggel 4
április 22., 22:47

Ez itt újra a 444 napindító hírlevele, benne az elmúlt nap főbb anyagaival. (A hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.)

4 kiemelt cikk a címlapról:

VÁLASZTÁS

A békepárti miniszterelnök, Orbán Viktor – aki magát az első falusi miniszterelnöknek nevezte – beindította a vidéki kampányát azzal, hogy egy magtárban pusztítást ígért a gazdák ellenségeinek.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

A Fidesz Pusztaszabolcson a korábbi alpolgármestert indítja, aki naplóval ütött meg egy ötödikes diákot: Tüke László még írásbeli figyelmeztetést is kapott a tankerületi központtól.

Újabb 200 ezer diák és iskola kap laptopot az államtól a kampányidőszak alatt, és nem lenne meglepő, ha most is fideszes jelöltek osztogatnák őket, a Kúria ugyanis ebben nem látott kivetnivalót.

Ráindul a DK a Kutyapártra a Hegyvidéken, miközben felszólították őket, hogy ne induljanak rá a jelöltekre máshol: az összes olyan egyéni választókörzetben indulnak, ahol lesz kutyapártos jelölt is.

A kirúgott kántor és társai nyílt levélben követelik a zsinat résztvevőitől Balog Zoltán leváltását, a levélírók szerint továbbra is mindenki úgy táncol, ahogy Balog fütyül.

  • A Megafon 200 millió forintot költött 348 darab hirdetésre, átlagosan több mint félmilliót mindegyikre.
  • Nem kell mindig a jéghideg profizmus a képviselőjelöltek bemutatásánál, ezt bizonyítják a kazincbarcikai Városvédők és a sárospataki Fidesz is.
  • Baranyi Krisztina nem pártelköteleződésből fogadta el az MKKP felkérését a fővárosi listára, hanem Döme Zsuzsanna MKKP-társelnök munkája győzte meg.

BELFÖLD

Akkora bajban van a költségvetés, hogy az államnak már a saját vagyonára sincs pénze: elmaradnak a bevételek, eközben az állam nem tud spórolni sem saját magán, sem a tervein, a reptér megvásárlása ugyanis jelentősen megbillenti a mérleget.

Elakadt az elnyert támogatások kifizetése a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalnál, a cégek arra panaszkodnak, hogy nem kapják meg az elnyert támogatásokat, ami a projekteket és a vállalkozásokat is veszélyezteti.

Az Újpest-szurkoló Orbán család ügyesen kitrollkodta, hogy a Fradi a Gazprom nevével a mellén, véres mezben legyen kénytelen játszani – írja Szily László, aki nem hitte volna, hogy a miniszterelnök egyszer majd nem bír a lila-fehér vérével, és azt sem érti, miért asszisztál ehhez az állítólag fradista Kubatov Gábor. „Minél több nagy nemzetközi vállalat fektet be a magyar sportba, annál jobb” – reagálta a Külgazdasági és Külügyminisztérium a hírre.

Kubatov Gábor, az FTC elnöke (b) és Dejan Stankovic, a Ferencváros szerb vezetőedzője (j) ünnepel az NB I. 29. fordulójában játszott FTC-Kisvárda meccs után a Groupama Arénában 2024. április 20-án, mert az FTC matematikailag megnyerte a bajnokságot.
photo_camera Kubatov Gábor, az FTC elnöke (b) és Dejan Stankovic, a Ferencváros szerb vezetőedzője (j) ünnepel az NB I. 29. fordulójában játszott FTC-Kisvárda meccs után a Groupama Arénában 2024. április 20-án, mert az FTC matematikailag megnyerte a bajnokságot. Fotó: Hegedüs Róbert/MTI/MTVA

Rengeteg szubjektív beszámoló szól arról, hogy nincs jó hatással a gyerekek kognitív képességeire a sok mobilozás. De mi az, amit biztosan lehet tudni, és mik azok a kérdések, melyekre jelenleg is keresik a válaszokat? Erről beszéltünk Konok Veronikával, az ELTE TTK-n futó Alfa Generáció Labor vezetőjével.

  • Városközpont helyett kormányzati negyed épül a Bosnyák téren: a tervek szerint oda költöznék a NAV-ot és Központi Ellátási Főigazgatóságot is.
  • Keresztény Zoltán eredeti ÁVO-s bőrkabátot vitt Lánczi Tamásnak, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnökének, hogy legyen miben nyomozgatnia.
  • Egyedüli jelöltként Lázár János marad a Magyar Tenisz Szövetség elnöke.

OROSZORSZÁG

Az amerikai milliárdoknak hála az ukránok megállíthatják az oroszokat, de nagy ellentámadásra nem indokolt számítani: 61 milliárd dollár rengeteg pénz, de ahhoz nem elég, hogy Ukrajna kiegyenlítse a háborús erőviszonyokat, de a katonai összeomlás veszélye így is elhárulhat, a gyors orosz győzelem esélye pedig elhalványulhat. Moszkva szerint nem változtat a háború dinamikáján az amerikai segély.

Ukrán zászlóval ünnepelnek a washingtoni Capitolium előtt április 20-án.
photo_camera Ukrán zászlóval ünnepelnek a washingtoni Capitolium előtt április 20-án. Fotó: Celal Gunes/Anadolu via AFP

A lengyel elnök szerint ha a NATO úgy dönt, Lengyelország kész atomfegyvert fogadni a területén, a Kreml közölte, hogy akkor az orosz hadsereg megteszi a szükséges biztonsági intézkedéseket.

  • Szijjártó Péter szerint Brüsszel világháborús készülődéssel reagál a mostanra kritikussá vált ukrajnai harctéri helyzetre.
  • Ramzan Kadirov állítólag halálos beteg.

KÜLFÖLD

Az Egyesült Államok több mint 100 millió dollárból épített drónbázist Nigerben, innen indították a Száhel-térségben a dzsihadisták elleni légicsapásokat. Az amerikai kivonulás arra kényszeríti a Biden-kormányt, hogy újragondolja a terrorizmusellenes stratégiáját. Ez stratégiai győzelmet jelent Oroszországnak a Száhel-övezetben.

A nigeri junta támogatói orosz és niger zászlókat lengetnek Niameyben 2023. augusztus 11-én.
photo_camera A nigeri junta támogatói orosz és niger zászlókat lengetnek Niameyben 2023. augusztus 11-én. Fotó: -/AFP