Utódlási drámák, kereskedelmi háborúk és szavazólapőrületek

reggel 4
május 08., 05:09

Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, az elmúlt 24 óra legfontosabb-érdekesebb híreivel. Például olyanokkal, minthogy

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

Az élet itthon

photo_camera Illusztráció: Kovács Bendegúz/444

Hétfőn ott voltunk, amikor Dobrev Klára és Karácsony Gergely Salgótarjánban kampányolt, a riportunk már aznap olvasható volt az eseményről, de kedden megjelent a videónk is, melyben DK-s szavazókat kérdeztünk. Elsősorban persze Magyar Péterről.

A hét eleje újabb jelentkezési határidőket hozott a választási időszakban, eldőlt, hogy több parlamenti párt is van, amelyek képtelenek voltak minden megyében listát állítani, és hogy mégsem indít megyei közgyűlési listákat a Tisza Párt, viszont összeállt a fővárosi listájuk, amin sok átfedés volt a korábbi EP-listával, és kiderült az is, hogy a fővárosban négy főpolgármester-jelölt maradt versenyben, míg 114-en lennének polgármesterek, a nagyvárosok közül Győrben, Egerben és Miskolcon indulnak a legtöbben, valamint hogy soha ennyi pártra nem lehetett szavazni a magyarországi EP-választások történetében.

Kapcsolódó belpolitikai hír volt még, hogy Péterfalvi Attiláék még nem indítanak vizsgálatot Magyar Péter mentőszolgálati jegyzőkönyve miatt, hogy Magyarral szimpatizál Esztergom civil polgármesterjelöltje, és miközben az Origo már ott tart, hogy Magyar Péter gyakran olyan képet vág, mint aki félelmében beszart, Gulyás Gergely arról beszélt, hogy Magyar Pétert Magyar Péterként ismerte, de Poloska Péterként nem.

Ott voltunk a parlamenti bizottsági ülésen, ahol a Fidesz új módosítóját tárgyalták, ami az elmúlt napokban nagy figyelmet kapott. Ugyanis miközben megpróbálták kijavítani a gyermekvédelmi törvény hibáit, kiderült, hogy a papoknak az új szabályok szerint sem kellene jelenteniük, ha gyónás során pedofil bűncselekményekről szereznek tudomást.

Írtunk arról is, hogy most már tényleg eljött a rezsicsökkentés-kamu vége, a világpiaci ár alacsonyabb, mint a magyarországi átlagár, és arról is, hogy fellendült az élelmiszerboltok forgalma, hogy a fideszes többségű gazdasági bizottság továbbengedte a Jobbik javaslatát az 1000 forintos autópálya-matricáról, valamint hogy 30 milliárd forintért vett külföldi ingatlanokat a kormány 2010 óta, és hogy Mészáros Lőrincnek most már vagyonkezelő alapítványa is van.

És hír volt még, hogy

míg a Lakmusz arról írt, hogy egy újpalotai airsoftpályát használt romos háttérnek Bohár Dániel a harmadik világháborút vizionáló videójában.

Szavazólapőrület

Népviseletbe öltözött helyiek szavaznak a 2014-es európai parlamenti választásokon Kalocsán
photo_camera Népviseletbe öltözött helyiek szavaznak a 2014-es európai parlamenti választásokon Kalocsán Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Sok választó fog meglepődni, amikor szembesül azzal, hány papírt adnak a kezébe a választás napján. Még arra is figyelni kell majd, melyik lapnak milyen a kerete. Összegyűjtöttük, ki, hol, kire/mire szavazhat az önkormányzati és az EP-választásokon.

Érettségi

matek érettségi
photo_camera matek érettségi Fotó: Ruprech Judit/MTI/MTVA

Folytatódott az érettségiket feldolgozó sorozatunk, ebből kiderült, hogy nem volt nehéz a matekérettségi, a kettest egy ügyes általános iskolás is összehozhatta volna. A Qubit közben ráengedte a ChatGPT-t a hétfői magyarérettségire, és míg tavaly elvérzett magyarból, idén már egy hármast is összeszedett volna.

A világ

photo_camera Illusztráció: STR/AFP

Hszi Csin-ping a héten európai miniturnéra indult, szerdán Magyarországra is ellátogat, és már látni is, mennyire komoly lezárások lesznek fővárosszerte. A látogatásra többrészes cikksorozattal készültünk, elsőnek megnéztük, hogy milyen állapotban van a kínai gazdaság, és miért van ütközőpályán nem csak az EU-val, de a világ legtöbb országával. Kapcsolódó hír volt, hogy 270 ezer brit katona adataihoz férhetett hozzá Kína.

Kedden Putyint ötödször is beiktatták Oroszország elnökének, közben hír volt a nap folyamán, hogy újabb rejtett videót tettek közzé Putyin egymilliárd dolláros palotájának belsejéből, hogy nem tudja használni a krími hidat az orosz hadsereg, állami kitüntetést és kegyelmet kapott egy pedofília miatt elítélt orosz férfi, és hogy letartóztattak egy amerikai katonát Oroszországban. Írtunk arról is, hogy merényletet szerveztek Zelenszkij ellen az oroszok az ukrán titkosszolgálat szerint.

És hír volt még a világból, hogy

és hogy miközben biztonsági okokból ismét elhalasztották a Boeing űrrepülését, egy munkástól tudta meg a cég, hogy fontos ellenőrzések maradtak el a 787 Dreamliner gyártása közben.

És írtunk arról is, hogy milyen utódlási dráma zajlik éppen a leggazdagabb németek világában: a Müller drogérialánc tulajdonosa, Erwin Müller vér szerinti fia és három fogadott gyermeke is lemondott korábban a részéről. Utóbbiak azonban perben szereznék meg a nekik járó pénzt, amihez csak azért van joguk, mert Müller korábban örökbefogadásukat használta eszközként vér szerinti fiával szemben.

Futball

3-1-re nyert a csapat a Gyirmót ellen
photo_camera 3-1-re nyert a csapat a Gyirmót ellen Fotó: Facebook/Nyíregyháza Spartacus

A Nyíregyháza csapata három körrel a bajnokság vége előtt bebiztosította a feljutást, noha sokkal gazdagabb csapatokkal kellett versenyezniük. Egy olyan élvonalba térnek vissza, ami gyökeresen átalakult azóta, hogy legutóbb ott jártak.