Egyszeri csoda volt, soha többet nem lesznek fénycsíkok a Széll Kálmán téren

Budapest
május 31., 16:11

Nagy idők nagy tanúja volt, aki elcsípte még működés közben a Széll Kálmán téren kereszül-kasul futó, a talajba süllyesztett fénysávokat. Amikor még 2016-ban átadta Tarlós István akkori főpolgármester a részben megújított Moszkvát, ezt szánták a ráncfelvarrás egyik látványos elemének.

„Az újjáépített Széll Kálmán téren áthaladókat éjjel világító LED-sávok is segítik majd. A burkolatba süllyesztett csíkok a legfontosabb gyaloglási irányokat jelölik ki, összesen mintegy 700 méteres hosszon” - írta akkor a BKK.

Látványterven így nézett ki:

photo_camera Fotó: bkk.hu/Építész Stúdió Kft. és Lépték-Terv Kft.

Közelebbről, de még mindig látványterven így:

photo_camera Fotó: bkk.hu/Építész Stúdió Kft. és Lépték-Terv Kft.

A valóságban viszont csak nagyon kevesen láthatták, mert az átadás után szinte azonnal elsötétült egy-egy csík, aztán az egészet lekapcsolták.

A probléma az volt, hogy a térkőbe épített LED világítás bekapcsolása után beáztak a föld alá süllyesztett kiegészítő elektromos berendezések. A BKK az átadás egyéves évfordulóján, 2017-ben azt írta a Magyar Narancsnak, hogy jobbnak látták kikapcsolni az egész világítást, és többször felszólították a kivitelező konzorciumot (KÉSZ Zrt., WIS Zrt.) a javításra, sikertelenül. „A beázásokat nem sikerült megnyugtató módon megszüntetni, emiatt a dekorációs világítás jelenleg nem helyezhető feszültség alá.”

Miután 85 millióba került a fényháló kiépítése, 2018-ban, az átadása utáni második évben mi is megpróbáltuk megtudni, hogy lesz-e valaha ebből még valami. A KÉSZ Kft. akkor még azt írta, hogy dolgoznak a beázásbiztos megoldáson.

Eszünkbe jutott most újra, rákérdeztünk a BKK-nál, hogy lesz-e valaha dekor a téren?

Röviden: nem lesz.

A BKK válasza szerint „a LED-csíkokat 2015-16-ban úgy építették ki, hogy azokat az üzemeltető Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. nem hagyta jóvá, elzárkózott a burkolatba épített, egyébként nem kötelező közvilágítási eszköz, hanem dekorációs világítás üzemeltetésétől. A kivitelezést követően 2016-19 között nem rendezte a Főváros az üzemeltetési kérdést. Mivel a lámpatestekre érvényes volt a garancia, ugyanakkor nem került üzemeltetőnek átadásra és élesítésre a rendszer, így a kivitelező a tételre kiírt összeget visszafizette a BKK számára. A kérdést így 2021-ben a Fővárossal egyeztetve lezártuk.”

Visszakérdeztünk, hogy jól értük-e, hogy ezek szerint a fénysávokat rosszul megépítő kivitelező visszafizette a 85 millió forintot, de a fénysávokból soha nem lesz már semmi. A válasz: jól értettük.

Kiemelt videóink