Orbánizmus itthon és külföldön

reggel 4
június 30., 23:00

Jó reggelt! Egészségére! Figyelem: elázunk és megsülünk.

4 kiemelt cikk:

Európai foci

photo_camera Fotó: ANGELOS TZORTZINIS/AFP

Lement a csoportkör az Eb-n. Hiába a nagy pillanatok, a kevés meglepetés és a sok döntetlen csúnya mínuszba taszította nemcsak Mr. Csodaleső Balfaszt, hanem most már Mr. Tutizós Balfaszt is. Ráadásul a legnagyobb nyereménynek tudtak legkevésbé örülni szerkesztőségünk hivatásos sportfogadói.

Vasárnap a grúzok ugyan rá tudtak ijeszteni a spanyolokra, de ez kevés volt az Európa-bajnokság legjobban focizó csapata ellen. Anglia nemhogy nem rúgta be az ajtót, belépni is alig tudott rajta, de végül visszahúzták a kiesés széléről a világsztárok, és Szlovákia kényszerült távozni.

Magyar foci

photo_camera Fotó: LLUIS GENE/AFP

Hiába a joggal népszerű Rossi-csapat csodaszámba menő korábbi eredményei (angolok verése, a németek ellen elért döntetlen 2021-ben, az Eb-kre való kijutás), amíg szembe nem néznek az illetékesek a valósággal. Azzal, hogy a bravúrok nem az utánpótlás-nevelésből születnek, nem a hazai szaktudás és nem is a tao-pénzek eredményei, hanem egy tökéletes formában lévő, maximálisan koncentrált, hibátlan stratégiával játszó csapaté. Amely ezek hiányában törékeny marad.

Ötvenéves, de szinte ma is írhatták volna: Miért beteg a magyar futball? Végh Antal könyvének kulcskérdése, hogy mennyit keresnek a focisták. Az akkori MLSZ-elnök megígérte, hogy nyilvánosságra hozzák. Természetesen a mai napig nem hozták.

Európai orbánizmus

photo_camera Fotó: ASKIN KIYAGAN/Anadolu via AFP

Orbánék új európai pártszövetséget jelentettek be Bécsben. Ezzel a magyar miniszterelnök egyelőre azt érte el, hogy a legkisebb politikai csoportban ő legyen a legnagyobb. Hogy EP-frakciójuk legyen, még négy országból kell képviselőket találniuk.

Orbán szóvivője szerint az Európai Néppárt - ahová pár hete még a KDNP is tartozott - elnökének az a célja, hogy a magyar tanárok és óvónők ne kaphassák meg a béremelésüket.

Itthoni orbánizmus

photo_camera Fotó: evribodi

A választási kampányban több mint 2 milliárd forintot költött a kormányoldal közösségi médiás hirdetésekre, közel 500 millió forintot hamis, félrevezető állítások reklámozására. De milyen hatása volt mindennek? - teszi fel a kérdést a Lakmusz szakértőknek.

Szintén ők elemezték, mennyire félszívvel állt be Vitézy mögé a fideszes közösségimédia-gépezet a kampány utolsó napjaiban. Apropó: alkotmányjogi panaszt nyújtott be Vitézy Dávid a Kúria döntése ellen.

TGM

photo_camera Fotó: Herczeg Márk/444

A Ceaușescu-rendszer elviselhetetlen szörnyűsége, a fasiszta és kommunista őrjöngés áldozatai, bűnösei és hősei, és a rég eltűnt, vagy már csak nyomokban fellelhető Erdély. Könyvként adták ki a néhai marxista filozófus kolozsvári esszéit. Érdemes volt.

Bajok Bidennel

photo_camera Fotó: JUSTIN SULLIVAN/Getty Images via AFP

Szörnyű vitaszereplése után Biden azzal nyugtatja adományozóit, hogy még nyerhet, de azért találkozik a családjával, hogy felülvizsgálják az újraválasztási kampányát.

Tábor Áron nem aktualitásokról, hanem a big picture-ről ír. A katasztrofális afganisztáni visszavonulástól Ukrajna nemzetközi támogatásának eredményes megszervezéséig: Alexander Ward idén megjelent könyvében bemutatja, hogyan zajlott a Biden-kormány küzdelme az amerikai külpolitika helyreállításáért egy felbolydult világban.

És még 4

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.