A görög válságnál is nagyobb veszélybe sodorhatja az EU-t a menekültügy

migráció
2015 szeptember 06., 13:46

A Berenberg tőkepiaci befektető és tanácsadó cég elemzését idézi a Business Insider, miszerint az európai menekültválság a jobboldali populista pártok előretörését hozhatja a kontinensen, ez pedig akár az unió szétveréséhez is vezethet.

A meghatározó európai országok vezetői egyelőre nem kezelték túl hatékonyan a válságot, még Angela Merkel, az EU legerősebb politikai vezetője is komolyan veszített a népszerűségéből. Franciaországban, Svédországban, Ausztriában, Olaszországban látványosan erősödik a populista szélsőjobb.

„Európában a menekültválságra adott populista reakció sokkal veszélyesebb, mint az Egyesült Államokban. Például Iowa nem fog azért kilépni az USA-ból, mert a menekültellenes Donald Trump megnyeri az előválasztást az államban. Euróopában viszont az unióellenesség erősödik a szélsőjobbal együtt.”

Az elemzők szerint katasztrofális következményekkel járna, ha egy nagyobb európai tagországban populista vezetés jutna hatalomra, és esetleg az ország határainak lezárásával próbálná megállítani a menekülteket. Nagy-Britanniában a levegőben lóg a népszavazás az EU-tagságról (David Cameron miniszterlenök legutóbb 2017-re ígérte), és egy ilyen szavazás könnyen bevándorlóellenes színezetet kaphat, tehát a választók könnyen úgy érezhetik, hogy a bevándorlásról szavaznak, nem pedig arról, hogy a világ legnagyobb és legerősebb piacához akarnak-e tartozni, ebben az esetben simán bekövetkezhet a Brexit, azaz Nagy-Britannia kilépése.

photo_camera Marine Le Pen, a Nemzeti Front vezetője (Fotó: Joel Saget / AFP)

Szerencsére azonban a legfontosabb EU-tagországokban még mindig elég erősek a határozottan uniópárti jobb- vagy balközép erők, Franciaországban ugyan sokat erősödött Le Pen Nemzeti Frontja (21-22 százalékos a népszerűsége), de még messze van attól, hogy hatalomra kerüljön, Németországban az Alternative für Detschland népszerűsége pedig alig négy százalék körüli. Ausztriában a legerősebb a populista jobboldal: az FPÖ-vel a választók 29 százaléka rokonszenvez. Hollandiában a hasonló irányultságú Szabadságpárt körülbelül 24 százalékos, Svédországban a Svéd Demokraták 20 százalék körül járnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.